Modebranchen skal ned på halvdelen af nuværende udledninger

Mens coronakrisen fik modebranchens uhensigtsmæssigheder itl at stå lysende klart, var McKinsey og Global Fashion Agenda i gang med at kortlægge og regne på branchens klima-aftryk og mulige strategier for at leve op til Parisaftalens mål om at holde opvarmningen under 1,5 grader.

Næsten 40 procent af alle varer i modebranchen sælges med rabat, bl.a. pga. overproduktion. Det er ét af de områder, branchen kan kigge på, for at kommer på linje med de globale klimamålsætninger. .

27.08.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Modebranchen er en af verdens største og mest synlige bidragsydere til høje CO2-udslip. Faktisk udleder de branchen omkring fire procent af alle klodens CO2-udledninger. Det svarer til 2,1 milliarder tons CO2 i 2018, hvilket er nogenlunde det samme som de samlede udledninger fra Frankrig, Tyskland og Storbritannien.

Det ved modebranchen og dens aktører godt, og rigtig mange har over de senere år blevet iværksat initiativer og lanceret reduktionsstrategier.

En ny rapport fra Global Fashion Agenda, udarbejdet i samarbejde med McKinsey, viser, at det bare slet ikke er nok. Hvis man indregner effekten af nuværende initiativer i estimatet for branchens samlede CO2-udledninger i 2030, er de i absolutte tal blevet reduceret med omkring nul.

Indsatsen udligner den forventede vækst i branchen, men hvis denne skal yde sit bidrag til at nå Parisaftalens målsætning, så er det niveau af udledninger, omkring 50 procent for højt.

”Vi er nødt til at handle nu. Pandemien har vist os, hvor forbundne vi er, og hvordan vi også har kræfter og evne til at forandre os. Men blivende forandringer er afhængige af modebranchens evne til at gå sammen og møde udfordringen, så vi kan spille en ledende rolle i at bekæmpe klimaforandringer,” sagde Eva Kruse, CEO i Global Fashion Agenda, i en pressemeddelelse ved rapportens udgivelse.

”Jeg anerkender, at det for mange ikke er helt nemt og at alle virksomheder har begrænsede resourcer. Af samme grund er jeg virkelig stolt af at lancere denne Fashion on Climate-rapport sammen med vores partner McKinsey & Co. Jeg er sikker på, at denne rapport vil hjælpe de førende i branchen med at forstå hvor deres indsats skal fokuseres og samtidig høste flest mulige fordele fra deres investeringer,” sagde Eva Kruse i pressemeddelelsen.

Hvor skal der sættes ind og hvad koster det?
Fashion on Climate ridser nemlig ikke bare op, hvor galt det står til. Den peger også på, hvor branchen skal finde de omkring 1.000 mio tons CO2-ekvivalenter, som de mangler i forhold til den indsats, der allerede er planlagt.

Rapporten gennemgår hele branchens værdikæde fra materialeproduktion til brug og bortskaffelse hos kunderne. Den kortlægger, hvilke typer af CO2-besparende aktiviteter, man kan finde i hvert led og beregner, om en indsats vil give omkostningsbesparelser eller kræve investeringer. Det samlede resultat ses i den noget indholdstunge grafik neden for.

Rapportens præentation af indsatserne set i forhold til deres besparelses og udgiftsniveau er detaljeret og omfattende. Grafik: Fashion on Climate.

Overordnet kan man konstatere, at arbejdet med energieffektivitet i detailhandlen og produktionen, overgang fra fly til skibsfart og lavere returrater på varer købt online ikke blot vil hjælpe på CO2-udledningerne, men faktisk føre til besparelser for de virksomheder, der sætter ind her. Til gengæld vil der være ganske store ekstraudgifter til materialer, som er dyrket mere ansvarligt, består af genanvendte fibre eller lignende.

Talgymnastikken i rapporten når frem til, at omkring 55 procent af initiativerne kan iværksættes med netto besparelser på brancheniveau. Tres procent vil kræve indledende investeringer og samarbejde om at opnå de nødvendige fordele.

Overproduktion er kommet frem i lyset
Et af de mulige indsatsområder vækker lidt mere opsigt end andre. Rapporten har således indregnet i de samlede besparelser, at overproduktionen i branchen reduceres fra 20 til 10 procent. Overproduktion har ellers i mange år været den dårligst bevarede hemmelighed i modebranchen. Alle ved, det er virkeligheden, men meget få taler om det. Det tabu kan coronakrisen dog have gjort op med.

“Med covid19 har vi set, hvordan overproduktion ikke bare trækker for store veksler på naturen, men også bare er virkelig dårlig forretning. Det er meningsløst, at omkring 40 procent af alle produkter, branchen producerer, sælges med rabatter. Det giver til gengæld god mening for både økonomi og klima, at vi finder måder at reducere overproduktionen,” sagde Morten Lehmann, bæredygtighedschef i Global Fashion Agenda, ved et online pressemøde d. 26. august.

Hvis nogen stadig skulle være i tvivl om, hvorvidt de skal øge indsatsen, så kan de måske lytte til McKinsey, som i pressemeddelelsen siger:

”Verden har forandret sig, forbrugere leder efter mere bæredygtige virksomheder og brands. Der er brug for modige handlinger, hvis modebranchen skal lande på linje med et 1,5-grads-spor inden for de næste 10 år. Den gode nyhed er, at mange af de påkrævede resultater kan levers med økonomiske fordele.”

Rapporten kan downloades her  

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams