Musikbranchen vil tackle diskrimination med nyt kodeks

Undersøgelser har længe påvist, at kvinder, ikkeciskønnede og etniske minoriteter oplever at blive diskrimineret i den danske musikbranche. Det vil nogle af branchens største spillere nu komme til livs gennem et nyt kodeks.

Sara Indrio, forperson i Dansk Artist Forbund, mener, at kodekset skal hjælpe små og store virksomheder med at fremme diversitet og inklusion i musikbranchen. PR-foto..

26.01.2023

CSR.dk

Kodeksets seks principper

1. Bias-bevidste ledere og medarbejdere - I forpligter jer til at træne ledere og medarbejdere i at arbejde med og udfordre egne stereotyper og fordomme for at modvirke indgroede og begrænsende overbevisninger

2. Bred repræsentation i gatekeeper-roller - I tilstræber bred repræsentation i de stillinger og beslutningslag, der fungerer som gatekeepers og udøver en særlig magt ift. bedømmelser, uddelinger, bookinger og ansættelser

3. Rollemodeller og forbilleder - I forpligter jer til at arbejde med mangfoldige rollemodeller og forbilleder i jeres interne og eksterne virke

4. En tryg og inkluderende kultur - I forpligter jer til at definere og udbrede en tryg og inkluderende kultur og et arbejdsmiljø, hvor ingen møder usaglig forskelsbehandling

5. Professionalisering af organisationen eller virksomheden -I forpligter jer til at arbejde med at etablere, implementere og vedligeholde de nødvendige processer og retningslinjer for at styrke professionalisering af ledelseslag, processer, strukturer og drift.

6. Data og transparens - I forpligter jer til at gøre indsatsen målbar og til årligt at følge op på og kommunikere om aktiviteter og resultater for at sikre fremdrift og transparens

Kilde: Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling.

Musikbranchen skal være et sted for alle.

Sådan lyder ambitionen bag et nyt kodeks, som en nogle af musikbranchens største spillere har udarbejdet i forbindelse med samarbejdet ’Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling’. Det skriver parterne i en pressemeddelelse.

Flere undersøgelser – blandt andet en fra foreningen Another Life i 2021 – har vist, at personer med minoritetsbaggrund, kvinder og ikke ciskønnede – folk, der ikke identificerer sig med deres biologiske køn – i højere grad oplever at blive diskrimineret sammenlignet med mandlige musikere.

Læs også: Stort nyt studie: Kvinder tjener stadig mindre end mænd selv i samme job

En problematik, som branchen erkender, fortæller Sara Indrio, forperson i Dansk Artist Forbund og repræsentant fra partnerskabets styregruppe.

”Danske og internationale undersøgelser har bekræftet, at musiklivet har markante udfordringer med at sikre, at alle talenter har mulighed for at udfolde deres fulde professionelle og kunstneriske potentiale. Og vi ved også fra nylige rapporter, hvor vi skal sætte ind,” siger hun.

I partnerskabet indgår flere af branchens mest indflydelsesrige aktører, heriblandt Koda, Vega, Live Nation, Dansk Artist Forbund og IFPI.

Læs også: Kun én kvindelig direktør tilbage i Danske Bank

Sammen har de med kodekset – ’Musiklivets kodeks for Lige Adgang’ – udarbejdet seks principper, som skal fungere som håndfaste muligheder for at få branchen til at se indad, tilføjer Sara Indrio.

”Kodekset er en opfordring til handling og et bud på, hvordan musiklivets mange små og store aktører helt konkret kan komme i gang med at fremme den sociale bæredygtighed,” siger hun.

I kodeksets opfordres branchens virksomheder blandt andet til at træne medarbejdere i at udfordre indgroede stereotyper, implementere diverse rollemodeller og definere en inkluderende, tryg arbejdskultur.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online