Musikbranchen vil tackle diskrimination med nyt kodeks
Undersøgelser har længe påvist, at kvinder, ikkeciskønnede og etniske minoriteter oplever at blive diskrimineret i den danske musikbranche. Det vil nogle af branchens største spillere nu komme til livs gennem et nyt kodeks.
Kodeksets seks principper
1. Bias-bevidste ledere og medarbejdere - I forpligter jer til at træne ledere og medarbejdere i at arbejde med og udfordre egne stereotyper og fordomme for at modvirke indgroede og begrænsende overbevisninger
2. Bred repræsentation i gatekeeper-roller - I tilstræber bred repræsentation i de stillinger og beslutningslag, der fungerer som gatekeepers og udøver en særlig magt ift. bedømmelser, uddelinger, bookinger og ansættelser
3. Rollemodeller og forbilleder - I forpligter jer til at arbejde med mangfoldige rollemodeller og forbilleder i jeres interne og eksterne virke
4. En tryg og inkluderende kultur - I forpligter jer til at definere og udbrede en tryg og inkluderende kultur og et arbejdsmiljø, hvor ingen møder usaglig forskelsbehandling
5. Professionalisering af organisationen eller virksomheden -I forpligter jer til at arbejde med at etablere, implementere og vedligeholde de nødvendige processer og retningslinjer for at styrke professionalisering af ledelseslag, processer, strukturer og drift.
6. Data og transparens - I forpligter jer til at gøre indsatsen målbar og til årligt at følge op på og kommunikere om aktiviteter og resultater for at sikre fremdrift og transparens
Kilde: Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling.
Musikbranchen skal være et sted for alle.
Sådan lyder ambitionen bag et nyt kodeks, som en nogle af musikbranchens største spillere har udarbejdet i forbindelse med samarbejdet ’Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling’. Det skriver parterne i en pressemeddelelse.
Flere undersøgelser – blandt andet en fra foreningen Another Life i 2021 – har vist, at personer med minoritetsbaggrund, kvinder og ikke ciskønnede – folk, der ikke identificerer sig med deres biologiske køn – i højere grad oplever at blive diskrimineret sammenlignet med mandlige musikere.
Læs også: Stort nyt studie: Kvinder tjener stadig mindre end mænd selv i samme job
En problematik, som branchen erkender, fortæller Sara Indrio, forperson i Dansk Artist Forbund og repræsentant fra partnerskabets styregruppe.
”Danske og internationale undersøgelser har bekræftet, at musiklivet har markante udfordringer med at sikre, at alle talenter har mulighed for at udfolde deres fulde professionelle og kunstneriske potentiale. Og vi ved også fra nylige rapporter, hvor vi skal sætte ind,” siger hun.
I partnerskabet indgår flere af branchens mest indflydelsesrige aktører, heriblandt Koda, Vega, Live Nation, Dansk Artist Forbund og IFPI.
Læs også: Kun én kvindelig direktør tilbage i Danske Bank
Sammen har de med kodekset – ’Musiklivets kodeks for Lige Adgang’ – udarbejdet seks principper, som skal fungere som håndfaste muligheder for at få branchen til at se indad, tilføjer Sara Indrio.
”Kodekset er en opfordring til handling og et bud på, hvordan musiklivets mange små og store aktører helt konkret kan komme i gang med at fremme den sociale bæredygtighed,” siger hun.
I kodeksets opfordres branchens virksomheder blandt andet til at træne medarbejdere i at udfordre indgroede stereotyper, implementere diverse rollemodeller og definere en inkluderende, tryg arbejdskultur.
- HCL