Myanmar: vi beder ikke om det umulige

Ved en business briefing hos Deloitte, orienterede Dr. Khan Zaw Win fra Pampadina Institute i Rangoon sammen med Social Compliance Support danske virksomheder og organisationer om Myanmars udvikling og erhvervsmuligheder.

Dr. Khan Zaw Win .

20.12.2012

Sponseret

kristin Parello-Plesner; manager i Deloitte, Deloitte

I takt med at Myanmar igen åbner sig for omverdenen, vender også danske virksomheder blikket mod det sydøstasiatiske land, der er rigt på naturressourcer, billig arbejdskraft og en god beliggenhed ift. søvejene i den sydøstasiatiske region. Masser af muligheder for dansk erhvervsliv, men også mange faldgruber, fordi Myanmar stadig bærer de karakteristika, der tegner et højrisikoland.

Dr. Win, som selv har tilbragt 11 år i fængsel som politisk fange, gav et indblik i Myanmars politiske og økonomiske situation, og tegnede et billede af de udfordringer og muligheder Myanmar repræsenterer for vestlige virksomheder. Hans grundlæggende budskab var, at Myanmar har stærkt brug for de vestlige virksomheder. Netop de virksomheder er kendetegnet ved, at de ønsker at sætte høje standarder, og derved har mulighed for at også påvirke det regionale erhvervsliv og investorer positivt til at højne deres standarder.

CSR kan være nøglen til succes

De mange år som diktatur har genereret en grundlæggende mangel på respekt for miljø og menneskerettigheder, og det bliver en forretningsmæssig udfordring for vestlige virksomheder at vise, at finansielt overskud og anstændighed kan forenes. De civile organisationer som fx Pampadina Insitute følger derfor nøje, hvordan udenlandske virksomheder optræder i landet. Dermed er et fokus på CSR ikke bare en nødvendighed for danske virksomheders omdømme herhjemme, men også en forretningsmulighed i Myanmar fordi det skaber en konkurrencefordel i forhold til virksomhederne fra de omkringliggende lande som fx Kina. Flere gange i løbet af mødet kommer Kina på tale og Dr. Win understreger det afgørende for Myanmars udvikling i at kunne tiltrække nye spillere:

”Vi har to grundæggende udfordringer i Myanmar, som er et resultat af sanktionerne. Den ene er, at infrastrukturen ikke er udbygget og helt utilstrækkelig – og her tænker jeg på alle typer af infrastruktur, både den traditionelle, men også indenfor finans og telekommunikation. Den anden udfordring er resultatet af den politiske situation, hvor Kina igennem mange år var den eneste erhvervsspiller og derfor kom alt for tæt på regeringen.”

Ifølge Dr. Win er det præcis den hidtil dårlige virksomhedspraksis, der gør at CSR kommer til at spille en stor rolle for de vestlige virksomheder, der vil deltage i den fremtidige udvikling af landet:

”Da vestlige virksomheder trak sig på grund af sanktioner, kom Kina ind som primær investor blandt andet i dæmningsbyggeriet. Kineserne praktiserede ikke at inddrage interessenter, og flere dæmningsprojekter er indenfor de seneste år blevet bremset pga. stor social uro. Til sammenligning kan man fremhæve det franske olie-gas selskab Total, der som et af få vestlige selskaber har opereret i Myanmar i sanktionsperioden. Total blev kritiseret heftigt i sit europæiske bagland og investorer trak sig. Resultat blev, at Total implementerede en del CSR-indsatser i sine Myanmar operationer, så der i dag har udviklet sig en hel velfærdszone i området, hvor Total opererer. Området er så populært, at det oveni købet tiltrækker tilflyttere til egnen.”

Vi har muligheder - i har kompetencer

På spørgsmålet, om Dr. Win ser danske virksomheder spille en særlig rolle I Myanmars udvikling, understreger han, at der en række områder, hvor danske virksomhederne har specialviden og know how, som Myanmar har brug for i sin udvikling, fx indenfor hydraulik og vandressource management, tekstilproduktion, turisme og grøn energi samt infrastruktur. Men derudover er der også brug for selve den danske metode, som han anser for at være best practice:

”Der er voldsomme udfordringer omkring ansvarlig forretningspraksis i Myanmar, og Danmark har et godt ry som nation, gode kulturelle værdier og masser af goodwill at bygge på. Det kan give en konkurrencefordel, hvis man kan demonstrere, at man har gode standarder og bidrager til en positiv opbygning. Samtidig har danske virksomheder en tradition for at have gode interessentrelationer, de er åbne og imødekommende. ”

Fokus på arbejdstagerrettigheder

Myanmar har mange CSR-udfordringer, men det må ikke bremse erhvervslivet. Dog er der et område, hvor Dr. Win mener det er særligt vigtigt at sætte ind.

”Vi har på mange måder de forudsætninger, som andre lande i regionen – særligt indenfor tekstilproduktion, hvor vi engang var på niveau med lande som Thailand. I dag er vi 25 år bagud. Vi kan lære af deres udvikling, men forhåbentlig også gøre det bedre fra starten. Det gælder især indenfor arbejdstagerrettigheder og arbejdsforhold. Kan virksomheder skabe en god best practice indenfor dette område, så bliver de vindere i det lange løb.”

Behovet for gode standarder er udpræget, og ILO har af samme årsag etableret et kontor i landet, og har hjulpet med at etablere grundlæggende standarder. Men en ting er det, der står på papiret, praksis er indtil videre noget andet: ”Vi har brug for eksempler og nogen der praktiserer en model med minimumslønninger, barsel til kvinder og sundhedsordninger. Der er mange forskellige etniske grupperinger i Myanmar, så diskrimination er et vigtig emne ligesom mulighed for kompetenceudvikling, on the job training og tilførslen af kompetence opbygning indenfor it-færdigheder er afgørende for at vores land kommer på fode igen, og har mulighed for at overgå fra en landbrugsøkonomi til et industrialiseret samfund.

Håb for fremtiden

Adspurgt om hvilket håb Dr. Win nærer for sit lands fremtid og udvikling, svarer han beskedent:

”Jeg ønsker at vestlige virksomheder kommer tilbage og bidrager til en bæredygtig økonomisk udvikling. Vi beder ikke om det umulige, men om at vestlige virksomheder bidrager med standarder for god og ansvarlig forretningspraksis. ”

21.11.2022Deloitte

Sponseret

Supply Chain Sustainability – How to ensure real progress?

07.11.2022Deloitte

Sponseret

En fjerdedel af verdens arbejdskraft er truet af klimaforandringer

22.10.2022Deloitte

Sponseret

Join Deloitte’s Supply Chain Panel

15.04.2019Deloitte

Sponseret

Nyt innovationsprogram for SMVer skal udvikle bæredygtige løsninger med afsæt i 3D-print

26.03.2019Deloitte

Sponseret

How can you implement the SDGs in your business?

20.03.2019Deloitte

Sponseret

Råd til en vellykket ansættelse af flygtninge på din arbejdsplads