Når familien ejer er fokus på klima lavt

Familieejede virksomheder mærker ikke presset fra investorer og nøler derfor med klimaindsatsen.

Det er ikke mange af de familieejede virksomheder, som oplever CO2-udledninger som noget, de bør prioritere højt. .

09.04.2021

CSR.dk

Hvert år undersøger revisions- og rådgivervirksomheden PwC tilstanden i familieejede virksomheder i hele verden. Når man spørger de 2.801 virksomheder, hvad deres vigtigste mål er for de kommende år, har kun 15 procent valgt ””reducing organisation’s carbon footprint”. Det samme gælder den sociale dagsorden.

PwC mener, at denne mangel på fokus på klima og bæredygtighed skyldes, at de familieejede virksomheder ikke mærker presset fra investorer og finansmarkeder.

”Dette er et sjældent eksempel på, at famileejede virksomheder holdes tilbage af deres uafhængighed. Børsnoterede virksomheder har mærket presset på bæredygtighed fra kunder, långivere, aktionærer og medarbejdere i de seneste år. Investeringer i ESG-fokuserede fonde steg med en faktor fire i USA på bare et år, og bæredygtighedsrelateret lovgivning … vokser hastigt. Børsnoterede virksomheder er blevet skubbet over i ESG. De har ikke andet valg end at reagere på det pres, og dermed kommer de til at vise vejen,” skriver PwC i rapporten. 

Finans.dk har interviewet Morten Bennedsen, professor ved den internationale business school Insead og rådgiver af familieejede virksomheder, som er enige i sammenhængen.

”En af udfordringerne ved familie-ejede virksomheder er, at der ikke er det pres, der findes i andre virksomheder, hvor aktionærerne og bestyrelsen kan presse på og kontrollere, hvad der sker i virksomheden. Hvis lederen af en familieejet virksomhed ikke bekymrer sig om bæredygtighed overhovedet, er der ingen, der sætter vedkommende på plads,” siger han til Finans.

Gælder også i Danmark
Måske er der nogen, der tænker at det jo er en global undersøgelse, og at det kan se meget anderledes ud i de danske familieejede virksomheder. Det er dog ikke tilfældet.

I undersøgelsen indgår 58 danske virksomheder, og PwC i Danmark har oplyst til finans.dk, at kun 36 procent af disse har en en klar strategi inden for bæredygtighed. Ifølge partner i PwC, Karina Hejlesen Jensen er bæredygtighed på virksomhedernes agenda, men skal lære at inkorporere det i endnu større grad i virksomheden.

Men der er måske også noget andet på spil. Noget som Jakob Haldor Topsøe, som repræsenterer Haldor Topsøe, er citeret for i PwC’s rapport, hvor han siger:

”Børsnoterede virksomheder er bedre til at kommunikere om ESG, fordi de ved, hvor det er på vej hen. Familieejede virksomheder fungerer ud fra devisen “den der liver stille, lever godt”. Det er nødt til at ændre sig.”

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online