Når familien ejer er fokus på klima lavt

Familieejede virksomheder mærker ikke presset fra investorer og nøler derfor med klimaindsatsen.

Det er ikke mange af de familieejede virksomheder, som oplever CO2-udledninger som noget, de bør prioritere højt. .

09.04.2021

CSR.dk

Hvert år undersøger revisions- og rådgivervirksomheden PwC tilstanden i familieejede virksomheder i hele verden. Når man spørger de 2.801 virksomheder, hvad deres vigtigste mål er for de kommende år, har kun 15 procent valgt ””reducing organisation’s carbon footprint”. Det samme gælder den sociale dagsorden.

PwC mener, at denne mangel på fokus på klima og bæredygtighed skyldes, at de familieejede virksomheder ikke mærker presset fra investorer og finansmarkeder.

”Dette er et sjældent eksempel på, at famileejede virksomheder holdes tilbage af deres uafhængighed. Børsnoterede virksomheder har mærket presset på bæredygtighed fra kunder, långivere, aktionærer og medarbejdere i de seneste år. Investeringer i ESG-fokuserede fonde steg med en faktor fire i USA på bare et år, og bæredygtighedsrelateret lovgivning … vokser hastigt. Børsnoterede virksomheder er blevet skubbet over i ESG. De har ikke andet valg end at reagere på det pres, og dermed kommer de til at vise vejen,” skriver PwC i rapporten. 

Finans.dk har interviewet Morten Bennedsen, professor ved den internationale business school Insead og rådgiver af familieejede virksomheder, som er enige i sammenhængen.

”En af udfordringerne ved familie-ejede virksomheder er, at der ikke er det pres, der findes i andre virksomheder, hvor aktionærerne og bestyrelsen kan presse på og kontrollere, hvad der sker i virksomheden. Hvis lederen af en familieejet virksomhed ikke bekymrer sig om bæredygtighed overhovedet, er der ingen, der sætter vedkommende på plads,” siger han til Finans.

Gælder også i Danmark
Måske er der nogen, der tænker at det jo er en global undersøgelse, og at det kan se meget anderledes ud i de danske familieejede virksomheder. Det er dog ikke tilfældet.

I undersøgelsen indgår 58 danske virksomheder, og PwC i Danmark har oplyst til finans.dk, at kun 36 procent af disse har en en klar strategi inden for bæredygtighed. Ifølge partner i PwC, Karina Hejlesen Jensen er bæredygtighed på virksomhedernes agenda, men skal lære at inkorporere det i endnu større grad i virksomheden.

Men der er måske også noget andet på spil. Noget som Jakob Haldor Topsøe, som repræsenterer Haldor Topsøe, er citeret for i PwC’s rapport, hvor han siger:

”Børsnoterede virksomheder er bedre til at kommunikere om ESG, fordi de ved, hvor det er på vej hen. Familieejede virksomheder fungerer ud fra devisen “den der liver stille, lever godt”. Det er nødt til at ændre sig.”

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle