09.04.2021 | Strategi & ledelse
Når familien ejer er fokus på klima lavt
Familieejede virksomheder mærker ikke presset fra investorer og nøler derfor med klimaindsatsen.
Det er ikke mange af de familieejede virksomheder, som oplever CO2-udledninger som noget, de bør prioritere højt.
Hvert år undersøger revisions- og rådgivervirksomheden PwC tilstanden i familieejede virksomheder i hele verden. Når man spørger de 2.801 virksomheder, hvad deres vigtigste mål er for de kommende år, har kun 15 procent valgt ””reducing organisation’s carbon footprint”. Det samme gælder den sociale dagsorden.
PwC mener, at denne mangel på fokus på klima og bæredygtighed skyldes, at de familieejede virksomheder ikke mærker presset fra investorer og finansmarkeder.
”Dette er et sjældent eksempel på, at famileejede virksomheder holdes tilbage af deres uafhængighed. Børsnoterede virksomheder har mærket presset på bæredygtighed fra kunder, långivere, aktionærer og medarbejdere i de seneste år. Investeringer i ESG-fokuserede fonde steg med en faktor fire i USA på bare et år, og bæredygtighedsrelateret lovgivning … vokser hastigt. Børsnoterede virksomheder er blevet skubbet over i ESG. De har ikke andet valg end at reagere på det pres, og dermed kommer de til at vise vejen,” skriver PwC i rapporten.
Finans.dk har interviewet Morten Bennedsen, professor ved den internationale business school Insead og rådgiver af familieejede virksomheder, som er enige i sammenhængen.
”En af udfordringerne ved familie-ejede virksomheder er, at der ikke er det pres, der findes i andre virksomheder, hvor aktionærerne og bestyrelsen kan presse på og kontrollere, hvad der sker i virksomheden. Hvis lederen af en familieejet virksomhed ikke bekymrer sig om bæredygtighed overhovedet, er der ingen, der sætter vedkommende på plads,” siger han til Finans.
Gælder også i Danmark
Måske er der nogen, der tænker at det jo er en global undersøgelse, og at det kan se meget anderledes ud i de danske familieejede virksomheder. Det er dog ikke tilfældet.
I undersøgelsen indgår 58 danske virksomheder, og PwC i Danmark har oplyst til finans.dk, at kun 36 procent af disse har en en klar strategi inden for bæredygtighed. Ifølge partner i PwC, Karina Hejlesen Jensen er bæredygtighed på virksomhedernes agenda, men skal lære at inkorporere det i endnu større grad i virksomheden.
Men der er måske også noget andet på spil. Noget som Jakob Haldor Topsøe, som repræsenterer Haldor Topsøe, er citeret for i PwC’s rapport, hvor han siger:
”Børsnoterede virksomheder er bedre til at kommunikere om ESG, fordi de ved, hvor det er på vej hen. Familieejede virksomheder fungerer ud fra devisen “den der liver stille, lever godt”. Det er nødt til at ændre sig.”
- EHS
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.