Når juice og saft får pantmærke på, bliver de en del af den cirkulære økonomi

I et høringssvar til Miljø- og Fødevareministeriet hilser Dansk Retursystem udvidelsen af pantsystemet velkommen. Det betyder, at saft- og juiceemballager bliver en del af et cirkulært system, som er til glæde for både miljøet, jordens ressourcer og klimaet.

Saft- og juiceemballager bliver en del af et cirkulært system, når der kommer pantmærke på.

I juni annoncerede Miljøministeren en udvidelse af pantsystemet med juice- og saftprodukter; en naturlig udvidelse, som Dansk Retursystem er positive over for og hilser velkommen i et høringssvar til Miljø-og Fødevareministeriet.

Udvidelsen ser Dansk Retursystem som et vigtigt miljøtiltag, der betyder, at flere emballager end i dag kan genanvendes efter principperne om cirkulær økonomi og i et ”closed loop” til gavn for både miljø og klima. Dermed lever Danmark i større omfang op til de miljøkrav, som landet bliver pålagt af EU.

Dansk Retursystem er på nuværende tidspunkt ved at gøre sig klar til modtagelsen af de nye medlemmer i pantfamilien - selvom ændringen af pantsystemet endnu ikke er endeligt godkendt. Virksomheden trækker på erfaring fra tidligere udvidelser af pantsystemet, hvor rettidig dialog og tæt samarbejde har været afgørende for en god indfasning af nye produkter.

"Vi begynder allerede nu dialogen, så både producenter og importører såvel som detailhandlen og forbrugerne kan føle sig godt hjulpne i hele processen. Vi ønsker at gøre overgangen for alle så smidig som muligt", forklarer vicedirektør Heidi Schütt Larsen og fortsætter:

"Nogle producenter skal have flere produkter med i pantsystemet, end de plejer, og for andre vil det være helt nyt. Det betyder, at de skal tilmelde deres juice- og saftprodukter, og at de skal betale et driftsgebyr for, at deres emballager tilmeldes, indsamles og sorteres. Til gengæld skal de ikke betale de emballageafgifter, der fx måtte komme, som konsekvens af krav om producentansvar".

Man kan allerede nu søge hjælp og rådgivning blandt andet om mærkningen af sin emballage, ligesom man kan tilmelde virksomheden i pantsystemet, hvis man ønsker at gøre det nu. Der er også hjælp at finde på danskretursystem.dk. Her kan man fx også finde 10 gode råd om genanvendelse af fødevareemballager i den cirkulære økonomi.

Forbrugerne kender pantmærket
Der er ikke mange i Danmark, der ikke kender pantmærket, og i Dansk Retursystem ved man, at danskerne er nogle af de bedste i verden til at sende deres tomme flasker og dåser retur. Faktisk kommer hele 9 ud af 10 retur til genanvendelse, og derfor forventer virksomheden også, at tilføjelsen til pantfamilien ikke vil skabe de store ændringer for forbrugerne.

"Forbrugerne er generelt meget positive over for pantsystemet. Vi får mange henvendelser og spørgsmål i forbindelse med juice og saftemballager, og vi oplever, at mange ser udvidelsen som miljømæssigt fornuftig og blot er en forlængelse af noget, de allerede gør i dag", siger Heidi Schütt Larsen.

30.05.2023Dansk Retursystem

Sponseret

Dansk Retursystem er Danmarks bedste arbejdsplads til inklusion

13.06.2022Dansk Retursystem

Sponseret

Samarbejde om indsamling af pant

12.06.2022Dansk Retursystem

Sponseret

Pant-app giver dig pengene digitalt

27.01.2022Dansk Retursystem

Sponseret

Nu kan grønne plastflasker også blive til nye

18.06.2021Dansk Retursystem

Sponseret

På vej mod et CO2-neutralt pantsystem?

14.05.2020Dansk Retursystem

Sponseret

Populær pantstation vender tilbage til Rødovre Centrum