28.11.2018  |  Klima, miljø og energi

Når juice og saft får pantmærke på, bliver de en del af den cirkulære økonomi

Indhold fra partner Hvad er dette?

I et høringssvar til Miljø- og Fødevareministeriet hilser Dansk Retursystem udvidelsen af pantsystemet velkommen. Det betyder, at saft- og juiceemballager bliver en del af et cirkulært system, som er til glæde for både miljøet, jordens ressourcer og klimaet.

I juni annoncerede Miljøministeren en udvidelse af pantsystemet med juice- og saftprodukter; en naturlig udvidelse, som Dansk Retursystem er positive over for og hilser velkommen i et høringssvar til Miljø-og Fødevareministeriet.

Udvidelsen ser Dansk Retursystem som et vigtigt miljøtiltag, der betyder, at flere emballager end i dag kan genanvendes efter principperne om cirkulær økonomi og i et ”closed loop” til gavn for både miljø og klima. Dermed lever Danmark i større omfang op til de miljøkrav, som landet bliver pålagt af EU.

Dansk Retursystem er på nuværende tidspunkt ved at gøre sig klar til modtagelsen af de nye medlemmer i pantfamilien - selvom ændringen af pantsystemet endnu ikke er endeligt godkendt. Virksomheden trækker på erfaring fra tidligere udvidelser af pantsystemet, hvor rettidig dialog og tæt samarbejde har været afgørende for en god indfasning af nye produkter.

"Vi begynder allerede nu dialogen, så både producenter og importører såvel som detailhandlen og forbrugerne kan føle sig godt hjulpne i hele processen. Vi ønsker at gøre overgangen for alle så smidig som muligt", forklarer vicedirektør Heidi Schütt Larsen og fortsætter:

"Nogle producenter skal have flere produkter med i pantsystemet, end de plejer, og for andre vil det være helt nyt. Det betyder, at de skal tilmelde deres juice- og saftprodukter, og at de skal betale et driftsgebyr for, at deres emballager tilmeldes, indsamles og sorteres. Til gengæld skal de ikke betale de emballageafgifter, der fx måtte komme, som konsekvens af krav om producentansvar".

Man kan allerede nu søge hjælp og rådgivning blandt andet om mærkningen af sin emballage, ligesom man kan tilmelde virksomheden i pantsystemet, hvis man ønsker at gøre det nu. Der er også hjælp at finde på danskretursystem.dk. Her kan man fx også finde 10 gode råd om genanvendelse af fødevareemballager i den cirkulære økonomi.

Forbrugerne kender pantmærket
Der er ikke mange i Danmark, der ikke kender pantmærket, og i Dansk Retursystem ved man, at danskerne er nogle af de bedste i verden til at sende deres tomme flasker og dåser retur. Faktisk kommer hele 9 ud af 10 retur til genanvendelse, og derfor forventer virksomheden også, at tilføjelsen til pantfamilien ikke vil skabe de store ændringer for forbrugerne.

"Forbrugerne er generelt meget positive over for pantsystemet. Vi får mange henvendelser og spørgsmål i forbindelse med juice og saftemballager, og vi oplever, at mange ser udvidelsen som miljømæssigt fornuftig og blot er en forlængelse af noget, de allerede gør i dag", siger Heidi Schütt Larsen.

Mere fra Dansk Retursystem

Dansk Retursystem

https://www.dansk-retursystem.dk/

Dansk Retursystem er en non-profit miljøvirksomhed, som ud fra en cirkulær økonomisk forretningsmodel driver det danske pantsystem. Hvert år afleverer danskerne over 1,7 milliarder engangsflasker og dåser med pant. Det svarer til godt 3,8 millioner om dagen. 92 procent af alle pantbelagte flasker og dåser afleveres tilbage. Vi sørger f…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere