10.02.2021  |  Supply chain

NGO’er har udviklet principper for bæredygtige batterier

Batterier truer miljø og menneskerettigheder. Amnesty International har udgivet principper for både virksomheder og regeringer, som kan hjælpe med at sørge for, at en løsning i klimakampen ikke bliver en tragedie for natur og mennesker.

Lithium er det grundstof, der kan optage mest energi i verden. Lithiumbatterier er derfor en central del af fremtidens elektrificering af transport og energiforsyning, ligesom det bruges til batterier i mobiltelefoner, elværktøjer osv.

Udvindingen af en stor del af den globale lithium-forsyning kommer fra ”litium-trekanten”, som man kalder saltsøer beligeende i Argentina, Chile og Bolivia. Her kan Amnesty International (Amnesty) dokumentere, at udvindingen er smækfyldt med risiko for at ødelægge indfødte folks vandreserver og økosystemer.

Amnesty har derfor i februar 2021 udgivet et sæt principper: ’Powering Change: Principles for Businesses and Governments in the Battery Value Chain’. De skal sikre at fremstillingen af de stærkt nødvendige batterier ikke er forbundet med brud på menneskerettighederne og miljøskader. Uanset hvor centrale de er for omstillingen til ren og grøn energi.

Amnesty står ikke alene med principperne, som 51 andre miljø- og menneskerettighedsorganisationer står som medafsendere på. 

Principperne bør desuden følges af alle sektorer, som er involveret i litiumudvinding – også finanssektoren som med nye investeringsprodukter finansierer en stor del af omstillingen til grøn energi og brug af batteriteknologi, skriver Amnesty på sin hjemmeside.

Respekt, løsninger og samarbejde
“Vi opfordrer virksomheder i hele forsyningskæden for batterier til at gøre deres del for at sikre, at de virkelig skaber forandring. Menneskerettigheder skal være kernen i deres aktiviteter – og det betyder at forsyningskæden skal være mere gennemsigtig, de skal være klar til give erstatning, hvis de har forårsaget skade, og de skal sikre at repræsentanter for indfødte lokalsamfund inddrages når minedrift påvirker dem,” siger Mark Dummett, som leder Amnesty Internationals ’Global Issues Programme’.

De 15 principper, der dækker virksomheders aktiviteter, er:

 1. Respekter menneskerettigheder og miljø
 2. Anerkend den brede vifte af menneskerettigheder som kan påvirkes af minedrift
 3. Find løsninger – stik ikke af
 4. Vær gennemsigtig
 5. Respekter og arbejd med de påvirkede lokalsamfund og indfødte folk
 6. Respekter arbejdstagerrettigheder
 7. Virksomheder bør betragte miljø- og menneskerettighedsforkæmpere som allierede – ikke modstandere.
 8. Virksomheder skal undersøge menneskerettighedsrisici koblet til deres sikkerhedsforanstaltninger
 9. Betal ikke bestikkelse, sørg for at tackle corruption
 10. Sig nej til mineraler fra havbunden (der er planer om at udvinde bl.a. litium gennem dybthavsboringer).
 11. Arbejd for ressourceeffektivt design, reparationsmuligheder og genbrug
 12. Arbejd henimod mest muligt genanvendt indhold i batterier og genbrug
 13. Omstil væk fra forbrændingsmotoren så hurtigt som muligt
 14. Støt hurtig omstilling til 100% vedvarende energiforsyning

Men det er ikke kun virksomhederne, der skal stramme op. Amnesty og de øvrige 51 organisationer har på samme tid udviklet 14 principper, som regeringer skal forholde sig til. Heriblandt kan fremhæves, at de skal sørge for, at det har juridiske konsekvenser, hvis en virksomhed ikke lever op til lovgivning om miljøbeskyttelse, ligesom de skal sørge for at det bliver en del af lovgivningen at afkræve virksomhederne at foretage menneskerettigheds-due diligence.


- EHS

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere