NGO’er har udviklet principper for bæredygtige batterier

Batterier truer miljø og menneskerettigheder. Amnesty International har udgivet principper for både virksomheder og regeringer, som kan hjælpe med at sørge for, at en løsning i klimakampen ikke bliver en tragedie for natur og mennesker.

Uden elbiler ingen grøn omstilling, uden lithium-batterier ingen elbiler. Men NGO'er beder virksomheder og regeringer om at sørge for, at forsyningskæden til batterier er i orden. .

10.02.2021

CSR.dk

Lithium er det grundstof, der kan optage mest energi i verden. Lithiumbatterier er derfor en central del af fremtidens elektrificering af transport og energiforsyning, ligesom det bruges til batterier i mobiltelefoner, elværktøjer osv.

Udvindingen af en stor del af den globale lithium-forsyning kommer fra ”litium-trekanten”, som man kalder saltsøer beligeende i Argentina, Chile og Bolivia. Her kan Amnesty International (Amnesty) dokumentere, at udvindingen er smækfyldt med risiko for at ødelægge indfødte folks vandreserver og økosystemer.

Amnesty har derfor i februar 2021 udgivet et sæt principper: ’Powering Change: Principles for Businesses and Governments in the Battery Value Chain’. De skal sikre at fremstillingen af de stærkt nødvendige batterier ikke er forbundet med brud på menneskerettighederne og miljøskader. Uanset hvor centrale de er for omstillingen til ren og grøn energi.

Amnesty står ikke alene med principperne, som 51 andre miljø- og menneskerettighedsorganisationer står som medafsendere på. 

Principperne bør desuden følges af alle sektorer, som er involveret i litiumudvinding – også finanssektoren som med nye investeringsprodukter finansierer en stor del af omstillingen til grøn energi og brug af batteriteknologi, skriver Amnesty på sin hjemmeside.

Respekt, løsninger og samarbejde
“Vi opfordrer virksomheder i hele forsyningskæden for batterier til at gøre deres del for at sikre, at de virkelig skaber forandring. Menneskerettigheder skal være kernen i deres aktiviteter – og det betyder at forsyningskæden skal være mere gennemsigtig, de skal være klar til give erstatning, hvis de har forårsaget skade, og de skal sikre at repræsentanter for indfødte lokalsamfund inddrages når minedrift påvirker dem,” siger Mark Dummett, som leder Amnesty Internationals ’Global Issues Programme’.

De 15 principper, der dækker virksomheders aktiviteter, er:

  1. Respekter menneskerettigheder og miljø
  2. Anerkend den brede vifte af menneskerettigheder som kan påvirkes af minedrift
  3. Find løsninger – stik ikke af
  4. Vær gennemsigtig
  5. Respekter og arbejd med de påvirkede lokalsamfund og indfødte folk
  6. Respekter arbejdstagerrettigheder
  7. Virksomheder bør betragte miljø- og menneskerettighedsforkæmpere som allierede – ikke modstandere.
  8. Virksomheder skal undersøge menneskerettighedsrisici koblet til deres sikkerhedsforanstaltninger
  9. Betal ikke bestikkelse, sørg for at tackle corruption
  10. Sig nej til mineraler fra havbunden (der er planer om at udvinde bl.a. litium gennem dybthavsboringer).
  11. Arbejd for ressourceeffektivt design, reparationsmuligheder og genbrug
  12. Arbejd henimod mest muligt genanvendt indhold i batterier og genbrug
  13. Omstil væk fra forbrændingsmotoren så hurtigt som muligt
  14. Støt hurtig omstilling til 100% vedvarende energiforsyning

Men det er ikke kun virksomhederne, der skal stramme op. Amnesty og de øvrige 51 organisationer har på samme tid udviklet 14 principper, som regeringer skal forholde sig til. Heriblandt kan fremhæves, at de skal sørge for, at det har juridiske konsekvenser, hvis en virksomhed ikke lever op til lovgivning om miljøbeskyttelse, ligesom de skal sørge for at det bliver en del af lovgivningen at afkræve virksomhederne at foretage menneskerettigheds-due diligence.


- EHS

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Skiftet fra -18 til -15 grader i den kolde forsyningskæde vinder opbakning

17.12.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer banebrydende strømbeskyttelsesteknologi til datacentre

Lille klassiker med stor betydning

13.12.2024Schneider Electric

Sponseret

26.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvordan får vi SMV'erne med?

26.11.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG kan være en løftestang for en ny kultur i byggeriet

25.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads fravælger Black Friday: Cirkulære løsninger er det nye sort

21.11.2024SustainBusiness

Sponseret

Det Digitale Produktpas og DMA med Louise Klüwer

20.11.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtighed i tekstilbranchen: En case om strategisk tilgang til ansvarlig udvikling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams