Nordea sortlister Facebook
Nordea stopper med at købe aktier i Facebook, som en reaktion på det sociale netværks læk af personlige oplysninger på 50 millioner brugere. Banken frygter det kun er begyndelsen.
Facebook er kommet i endnu hårdere modvind, efter det blev afsløret, at det sociale netværk havde videregivet personlige oplysninger på 50 millioner brugere til et analysefirma, der hjalp Donald Trump under den amerikanske valgkamp. Flere af brugerne hævder, at de har lidt skade. Og derfor bliver Facebook nu sagsøgt.
I kølvandet på skandalen er Facebooks samlede værdi faldet med 60 milliarder dollars. Og det har fået nordens største bank, Nordea, til at stoppe alle investeringer i det sociale netværk på ubestemt tid.
Det sker ”på baggrund af afsløringernes seriøse karakter og den tumult der omgiver virksomheden, der er i stærk offentlig tilbagegang. Kombineret med overhængende trussel om øgede reguleringer på platformen og EU’s GDPR (General Data Protection Regulation) på trapperne har vi besluttet at give Facebook karantæne,” skriver Nordeas chef for bæredygtige investeringer, Sasja Beslik, på Twitter.
Læs også: Fremtidens forbrugere kræver bæredygtige varer
I Nordea frygter man, at det kun er begyndelsen på en række systematiske problemer for Facebook. Og EU’s nye datalovgivning, GDPR, er benzin på bålet.
Samtidig stiller Sasja Beslik sig skeptisk over for måden, Facebook håndterer databeskyttelse. Han mener, at Facebook har meget at bevise, før Nordea igen er ombord.
”De bliver nødt til at overbevise markedet om, at de tager sig af de systematiske risici, der er relateret til beskyttelse af personlige data, fordi det her er nok ikke den eneste udfordring, ” forklarer Sasja Beslik til Bloomberg.
Og tilføjer, ”Det er på tide, at de tager sig sammen."
Facebook skylder forklaring
Hos Nordea forstår man ikke, hvorfor afsløringerne først er kommet frem i lyset nu, når begivenhederne foregik tilbage i 2016.
”Hvordan kan det være, at vi ikke har hørt om det indtil nu? Er det kun relateret til USA? Har de brugt dataene til andre valg? Til andre formål? Der er så mange spørgsmål, der popper op og meget få svar, ” siger Sasja Beslik.
Og det er ikke kun hos Nordea, at alarmklokkerne ringer. Andre nordiske investorer revurderer nu også deres investeringer i Facebook.
Læs også: Mærsk, Norden og Nykredit i front på nyt internationalt skibsophugningsinitiativ
Matthew Smith, leder af bæredygtige investeringer i Storebrand i Norge, siger til Bloomberg, at Storebrand tidligere har valgt at udelukke virksomheder på grund af lignende skandaler om misbrug af data. Men han vurderer, at det endnu er for tidligt at tage stilling til, hvordan Facebook håndterer situationen.
- EST