05.02.2016  |  Samfund

Norge: oliejob forsvinder i tusindtal

Over 30.000 stillinger er forsvundet i den norske olieindustri på grund af de faldende priser på råolie. Og det bliver værre endnu, forudser Norges største bank. Statoil mister milliarder.

Den hastigt faldende oliepris på verdensmarkedet har kostet arbejdspladser i stor stil i den norske olieindustri. Siden oliekrisen satte ind er over 30.000 stillinger forsvundet – og eksperter forventer kun, at det bliver værre. Det skriver Dagens Næringsliv.

Læs også: Ikke flere norske oliepenge til fire asiatiske virksomheder

Det er den norske storbank DNB, der fører statistik over bl.a. antallet af ansatte i den enorme norske olieindustri, og mere når de frem til, at 31.287 ansatte i olieselskaber, leverandørvirksomheder og lignende har mistet deres job siden ’Oljesmellen’ satte ind. Et stort tal, som ser ud til at blive endnu større.

”Det er ikke så meget mere at sige end at tallene fortsætter med at stige, og det virker som at de nedskæringer, der sket fortsat ikke er store nok i forhold til det olieselskaberne har kommunikeret som følge af budgetnedskrivninger. Jeg antager, at tallene bliver ganske meget større. Alt peger på, at der skal ske yderligere nedskæringer”, siger børsmægler i DNB, Truls Oma Erichsrud.

Glem ikke de relaterede brancher
Han vil ikke spå om, hvor mange arbejdspladser, der vil forsvinde i alt, og tilføjer derudover, at det reelle tabstal allerede nu meget vel bør være langt højere. Hans statistik omfatter således kun arbejdsgivere, som er direkte relateret til olieindustrien.

”Man begynder nu at se, at det ikke kun er personer med direkte tilknytning til branchen, som mister deres job. Folk med indirekte tilknytning til sektoren begynder også at blive ramt nu, for eksempel hotelbranchen, restaurationsbranchen og den slags. Så jeg tror også, at vi kommer se flere konkurser, hvilket ikke i så høj grad har været tilfældet endnu. Det her er ikke noget, der løser sig over natten”, siger han.

Læs også: Billig olie truer ikke grøn omstilling

Det store statsejede norske olieselskab Statoil fremlagde i går, torsdag, sit regnskab for fjerde kvartal 2015, hvilket bød på nedskæringer på 9,2 mia. norske kroner (knap 7 mia. danske). Til Dagens Næringsliv siger koncernchef Eldar Sætre at ”Det er klart at det er en vanskelig situation. Men vi er nødt til at forholde os til oliemarkedet.”

Siden sommeren 2014 er prisen på en tønde råolie faldet over 70 procent.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere