Norge vil have elektriske indenrigsfly inden 2040

Fuldt elektriske fly på alle ruter skal gøre den norske indenrigslufttrafik grøn inden 2040. Infrastrukturen er langt fra på plads, men det første elfly kommer allerede i år. I mellemtiden skal der tankes mere biobrændstof.

Sammen med bl.a. SAS eksperimenterer Avinor allerede med små eldrevede fly. Inden 2040 skal al indenrigsflyvning i Norge være eldrevet, inkl. nogle noget større maskiner end denne. Foto: Avinor.

22.01.2018

CSR.dk

Svalbard lufthavn drives delvis af solceller, og Gardermoen ved Oslo lufthavn lagrer sne om vinteren for at bruge til køling af bygningerne om sommeren, ligesom man også borer efter geovarme, skriver NRK. Men hovedproduktet – flyene – forurener stadig massivt.

Læs også: De elektriske fly er snart klar til take off

De grønne tiltag på jorden i de norske lufthavne skal derfor følges op i luften. Inden 2040 skal alle fly på landets indenrigsruter være 100 procent elektriske og dermed udledningsfri. Sådan lyder udmeldingen fra det statsejede luftfartsselskab Avinor.

Infrastrukturen til det er selvsagt ikke på plads endnu, så indtil videre er fokus på de kortere ruter frem mod 2030, og derefter følger de længere.

”Vi starter i det små og udvikler os og planlægger kortbanenettet først og senere med henblik på at passagertrafikken i hele landet skal betjenes med elektriske fly”, siger koncernchef i Avinor, Dag Falk-Petersen, til NRK.

Det første elektriske fly ventes at komme til Norge allerede senere i år, og generelt er udviklingen på området gået stærkt de seneste år. Og det er også nødvendigt, påpeger den norske klima- og miljøminister, Vidar Helgesen.

Biobrændsel skal optrappes
”Havde du spurgt mig for bare nogle år siden, havde jeg grinet. Vi ved at luftfarten kommer til at øges kraftigt fremover, og derfor er det vigtig med miljøtiltag. Både biobrændstof og elektrificering er interessante løsninger”, siger han til NRK.

Når det kommer til biobrændstof er det en mere håndgribelig løsning på kort sigt, og noget der derfor skal bruges endnu flere midler på. I dag bruger lufthavnen i Oslo 1,25 mio. liter biobrændstof om året, og det tal skal højere op, lyder det fra ministeren.

”Vi har en optrapningsplan for biobrændsel, som vi mener giver et kraftigt signal til markedet. Nu bliver der taget investeringsbeslutninger om produktion av biobrændstof her i landet baseret på norske træråstoffer og det vil gøre biobrændslet mere bæredygtigt som energikilde til fly”, siger Vidar Helgesen.

Dag Falk-Petersen fra Avinor peger på at både Airbus og Boeing – verdens to absolut største flyproducenter – er interesserede i det elektriske marked. Samtidig mener han, at Norge har en særlig forudsætning for at blive markedsledende på området, fordi stort set alle landets lufthavne er samlet under en aktør.

Læs også: Zunum Aero vil udvikle elektriske fly i USA

Den længste norske indenrigsrute går fra Oslo til Longyearbyen på Svalbard og svarer omtrent til turen fra København til Barcelona. Oslo-Tromsø er blandt de længste på fastlandet, med en flyvetid på små to timer, svarende ca. til København-Paris.
-AK

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart