Norge vil have elektriske indenrigsfly inden 2040

Fuldt elektriske fly på alle ruter skal gøre den norske indenrigslufttrafik grøn inden 2040. Infrastrukturen er langt fra på plads, men det første elfly kommer allerede i år. I mellemtiden skal der tankes mere biobrændstof.

Sammen med bl.a. SAS eksperimenterer Avinor allerede med små eldrevede fly. Inden 2040 skal al indenrigsflyvning i Norge være eldrevet, inkl. nogle noget større maskiner end denne. Foto: Avinor.

22.01.2018

CSR.dk

Svalbard lufthavn drives delvis af solceller, og Gardermoen ved Oslo lufthavn lagrer sne om vinteren for at bruge til køling af bygningerne om sommeren, ligesom man også borer efter geovarme, skriver NRK. Men hovedproduktet – flyene – forurener stadig massivt.

Læs også: De elektriske fly er snart klar til take off

De grønne tiltag på jorden i de norske lufthavne skal derfor følges op i luften. Inden 2040 skal alle fly på landets indenrigsruter være 100 procent elektriske og dermed udledningsfri. Sådan lyder udmeldingen fra det statsejede luftfartsselskab Avinor.

Infrastrukturen til det er selvsagt ikke på plads endnu, så indtil videre er fokus på de kortere ruter frem mod 2030, og derefter følger de længere.

”Vi starter i det små og udvikler os og planlægger kortbanenettet først og senere med henblik på at passagertrafikken i hele landet skal betjenes med elektriske fly”, siger koncernchef i Avinor, Dag Falk-Petersen, til NRK.

Det første elektriske fly ventes at komme til Norge allerede senere i år, og generelt er udviklingen på området gået stærkt de seneste år. Og det er også nødvendigt, påpeger den norske klima- og miljøminister, Vidar Helgesen.

Biobrændsel skal optrappes
”Havde du spurgt mig for bare nogle år siden, havde jeg grinet. Vi ved at luftfarten kommer til at øges kraftigt fremover, og derfor er det vigtig med miljøtiltag. Både biobrændstof og elektrificering er interessante løsninger”, siger han til NRK.

Når det kommer til biobrændstof er det en mere håndgribelig løsning på kort sigt, og noget der derfor skal bruges endnu flere midler på. I dag bruger lufthavnen i Oslo 1,25 mio. liter biobrændstof om året, og det tal skal højere op, lyder det fra ministeren.

”Vi har en optrapningsplan for biobrændsel, som vi mener giver et kraftigt signal til markedet. Nu bliver der taget investeringsbeslutninger om produktion av biobrændstof her i landet baseret på norske træråstoffer og det vil gøre biobrændslet mere bæredygtigt som energikilde til fly”, siger Vidar Helgesen.

Dag Falk-Petersen fra Avinor peger på at både Airbus og Boeing – verdens to absolut største flyproducenter – er interesserede i det elektriske marked. Samtidig mener han, at Norge har en særlig forudsætning for at blive markedsledende på området, fordi stort set alle landets lufthavne er samlet under en aktør.

Læs også: Zunum Aero vil udvikle elektriske fly i USA

Den længste norske indenrigsrute går fra Oslo til Longyearbyen på Svalbard og svarer omtrent til turen fra København til Barcelona. Oslo-Tromsø er blandt de længste på fastlandet, med en flyvetid på små to timer, svarende ca. til København-Paris.
-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København