22.01.2018 | Klima, miljø og energi
Norge vil have elektriske indenrigsfly inden 2040
Fuldt elektriske fly på alle ruter skal gøre den norske indenrigslufttrafik grøn inden 2040. Infrastrukturen er langt fra på plads, men det første elfly kommer allerede i år. I mellemtiden skal der tankes mere biobrændstof.
Sammen med bl.a. SAS eksperimenterer Avinor allerede med små eldrevede fly. Inden 2040 skal al indenrigsflyvning i Norge være eldrevet, inkl. nogle noget større maskiner end denne. Foto: Avinor
Svalbard lufthavn drives delvis af solceller, og Gardermoen ved Oslo lufthavn lagrer sne om vinteren for at bruge til køling af bygningerne om sommeren, ligesom man også borer efter geovarme, skriver NRK. Men hovedproduktet – flyene – forurener stadig massivt.
Læs også: De elektriske fly er snart klar til take off
De grønne tiltag på jorden i de norske lufthavne skal derfor følges op i luften. Inden 2040 skal alle fly på landets indenrigsruter være 100 procent elektriske og dermed udledningsfri. Sådan lyder udmeldingen fra det statsejede luftfartsselskab Avinor.
Infrastrukturen til det er selvsagt ikke på plads endnu, så indtil videre er fokus på de kortere ruter frem mod 2030, og derefter følger de længere.
”Vi starter i det små og udvikler os og planlægger kortbanenettet først og senere med henblik på at passagertrafikken i hele landet skal betjenes med elektriske fly”, siger koncernchef i Avinor, Dag Falk-Petersen, til NRK.
Det første elektriske fly ventes at komme til Norge allerede senere i år, og generelt er udviklingen på området gået stærkt de seneste år. Og det er også nødvendigt, påpeger den norske klima- og miljøminister, Vidar Helgesen.
Biobrændsel skal optrappes
”Havde du spurgt mig for bare nogle år siden, havde jeg grinet. Vi ved at luftfarten kommer til at øges kraftigt fremover, og derfor er det vigtig med miljøtiltag. Både biobrændstof og elektrificering er interessante løsninger”, siger han til NRK.
Når det kommer til biobrændstof er det en mere håndgribelig løsning på kort sigt, og noget der derfor skal bruges endnu flere midler på. I dag bruger lufthavnen i Oslo 1,25 mio. liter biobrændstof om året, og det tal skal højere op, lyder det fra ministeren.
”Vi har en optrapningsplan for biobrændsel, som vi mener giver et kraftigt signal til markedet. Nu bliver der taget investeringsbeslutninger om produktion av biobrændstof her i landet baseret på norske træråstoffer og det vil gøre biobrændslet mere bæredygtigt som energikilde til fly”, siger Vidar Helgesen.
Dag Falk-Petersen fra Avinor peger på at både Airbus og Boeing – verdens to absolut største flyproducenter – er interesserede i det elektriske marked. Samtidig mener han, at Norge har en særlig forudsætning for at blive markedsledende på området, fordi stort set alle landets lufthavne er samlet under en aktør.
Læs også: Zunum Aero vil udvikle elektriske fly i USA
Den længste norske indenrigsrute går fra Oslo til Longyearbyen på Svalbard og svarer omtrent til turen fra København til Barcelona. Oslo-Tromsø er blandt de længste på fastlandet, med en flyvetid på små to timer, svarende ca. til København-Paris.
-AK
Kommunikation

Rapport: Fødevarevirksomheder greenwasher ved at markedsføre produkter som dyrket i ’regenerativt landbrug’
Ifølge økologiorganisation bruger en række fødevaregiganter såkaldt regenerativt landbrug til at oversælge produkter, der ofte er dyrket konventionelt.
Klima, miljø og energi

Trods halvering udleder FLSmidth stadig mere CO2 end hele C25
På ét år har FLSmidth barberet 50 procent af sin CO2-udledning – men selskabet udleder stadig mere end hele C25-indekset, og tendensen ser ikke ud til at vedblive.
Klima, miljø og energi

PensionDanmark er branchens firstmover i arbejdet med biodiversitet
Pensionsbranchens første rapport om biodiversitet er ude som et første forsøg på at måle impact i konkrete projekter. Finanssektorens Indsats for biodiversitet er dog kun lige begyndt. .
Klima, miljø og energi

I en måned fjerner Burger King alt kød fra ikonisk restaurant
Burger King siger farvel til kødet og åbner – i en måned – en ren plantebaseret restaurant i hjertet af København.
Klima, miljø og energi

Førende ekspert i biodiversitet kræver handling: ”Virksomhederne har nøglen”
Der er kraftigt behov for genanvendelse og cirkularitet i vores brug af jordens ressourcer. Det er ikke er nice to have, men need to have, mener Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet.
Klima, miljø og energi

Energikoncern vinder pris for vindmølle-positiv kampagne
Andel er den første vinder af en pris, som for første gang uddeles i Danmark.