Norges oliefond på vej ud af kulinvesteringer
Den hovedrige norske oliefond har sat i gang med processen, der skal luge ud i fondens kulinvesteringer. I første omgang ryger 27 virksomheder ud, knap 100 mere vil følge senere, forventer Greenpeace i Norden.
I juni 2015 besluttede det norske Storting enstemmigt at alle investeringer i virksomheder i kulindustrien skulle ud af landets massive oliefonds portfolio. Den proces er nu sat i gang med frasalget af aktieposter og rettigheder i 27 virksomheder. Ifølge en analyse fra Greenpeace Nordic bør i alt 122 virksomheder sparkes ud af fonden, hvilket miljøorganisationen forventer vil ske inden udgangen af i år.
”Efter Paris-aftalen i december er ‘business as usual’ ikke længere en reel mulighed. På langt sigt skal alle fossile brændstoffer ud af brug, og af-investering (divestment) af kul er et logisk skridt. Det vi ser her er kun begyndelsen på, hvad planeten har brug for – en flytning af pengestrømme væk fra fossile brændsler og over mod bæredygtig, vedvarende energi”, siger finance campaign director i Greenpeace Nordic, Martin Norman, i en pressemeddelelse.
Han bifalder derfor ikke alene selve beslutningen og resultatet, der ifølge Greenpeace er den største divestering i historien, men også signalværdien i, at en af verdens største investeringspuljer trækker sig fra kulindustrien.
”Den norske beslutning har allerede fungeret som katalysator for en stribe af andre divesteringer. Både Allianz, AXA, KLP og Storebrand er kommet med lignende udmeldinger, og vi forventer at flere investorer vil følge trop”, siger Martin Norman.
Det går stadig for langsomt
Greenpeace har i sin analyse opgjort værdien af de 122 virksomheder til 67,2 mia. Nkr. (godt 53 mia. Dkr.), og i det store billede må det betragtes som lidt af en (olie)dråbe i havet. Den gigantiske norske oliefond – eller Statens Pensjonsfond, som er det officielle navn – har en værdi på over 7.000 mia. Nkr., og desuden er der stadig en række kulselskaber på fondens investeringsliste.
Af samme årsag kritiserer Greenpeace i Norge da også det foreløbige fremskridt i oliefondes vej ud af kulinvesteringer, som man kalder ’for langsom’.
”Man kan spekulere på, om Norges Bank har opfattet hvad Stortinget vedtog i fjor. Der er stadig store forurenende kulselskaber inde i varmen. Med kulsorte selskaber som Duke, AGL, Korea Electric Power og RWE på listen, er det vanskelig at se at oliefonden i det hele taget har læst Stortingsvedtagelsen, siger leder af Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, i en kommentar på organisationens hjemmeside.
Læs også: Norge: oliejob forsvinder i tusindtal
Endelig har oliefonden også fortsat midler investeret i virksomheder som Exxon og tjæresandselskabet Suncor, på trods af, at Stortinget i forbindelse med beslutningen om at afvikle kulinvesteringerne, også vedtog, at fonden skulle trække sig ud af virksomheder med et stort CO2-udslip, et forhold, der ligeledes møder kritik fra Greenpeace.
-AK