22.09.2020 | Supply chain
Novo Nordisks indkøb skal køre på grøn strøm
Efter 2030 kan man kun sælge til Novo Nordisk, hvis man har kan dokumentere, at man benytter 100 procent grøn energi til at producere deres produkter. Til gengæld kan man få hjælp af kæmpen fra Bagsværd til at komme derhen.
Novo Nordisks egen produktion er i dag, som det eneste globale medicinalselskab, CO2-neutral baseret på grøn energi. Men omkring 80 procent af virksomhedens CO2-udledninger ligger i scope 3 – altså leverandørkæden.
Ved at kræve vedvarende energi af leverandørerne vil Novo Nordisk ifølge egne beregninger kunne fjerne mindst 300.000 tons CO2 fra deres forsyningskæde.
"Hvis man er seriøs omkring at ville være CO2-neutral og ikke have noget negativt miljøaftryk, så bliver vi nødt til at kigge på CO2-profilen på alt det, vi bringer på markedet," siger Lars Fruergaard Jørgensen til Finans.
Det nye krav er en del af Novo Nordisks mål om at fjerne sin negative påvirkning af det naturlige miljø, som også indebærer et mål om at have nul CO2-udledninger fra egne aktiviteter og transport i 2030.
Læs også: Lego sætter milliarder af til bæredygtighedsboost
”Hvis det skal lade sig gøre må vi se ud over vores egen organisation og samarbejde på tværs af mange sektorer med leverandører for at accelerere omstillingen til vedvarende energi,” siger Lars Fruergaard Jørgensen.
Hjælper gerne med ingen undtagelser
Novo Nordisk er fuldt ud klar over, at det for ganske mange leverandører vil forekomme et noget uoverskueligt krav. Så virksomheden tilbyder at arbejde sammen om opgaven og dele ud af egne erfaringer med at benytte vedvarende energi i alle sine aktiviteter.
Det gælder også en accept af, at det måske kan komme til at koste lidt.
"Vi er indstillet på at betale lidt mere for det i begyndelsen, men så forventer vi, fordi vi er med til at skabe et marked for en mere miljørigtig vare, at vi tiltrækker andre aktører, hvilket får prisen til at komme ned over tid," siger Lars Fruergaard Jørgensen til finans.dk
Til gengæld er der ingen vej uden om, hvis man vil være blandt virksomhedens direkte leverandører efter 2030. Hvis man ikke kan dokumentere, at ens aktiviteter er drevet af grøn energi, så er Novo Nordisk klar til at kigge andre steder hen, for at få hvad de har brug for.
Grøn energiforsyning vil blive bygget ind i de årlige leverandør-opfølgninger, hvor der skal foreligge dokumentation for, at der er indkøbt CO2-neutral energi svarende til den mængde energi, virksomheden bruger på at producere det, Novo Nordisk køber af dem.
- EHS
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

PensionDanmark vil styrke biodiversiteten i byområder
PensionDanmark vil gå forrest med første strategi for biodiversitet, der med en række indsatsområder skal opnå og dokumentere resultater til fordel for biodiversitet ved udviklingen af blandt andet byområder.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Stigende inflation sætter skub i indsatsen mod madspild
De stigende fødevarepriser har vækket danskernes interesse for at reducere madspild, bekræfter Too Good To Go.
Medarbejder

CO2-reduktion forudsætter tusindvis af nye medarbejdere i industrien
En analyse fra Industriens Uddannelser viser, at der kommer massiv merefterspørgsel på faglærte og ufaglærte medarbejdere i industrien i takt med, at investeringer i grøn omstilling rulles ud.
Klima, miljø og energi

Konference giver overblik over bureauers arbejde med bæredygtighed
Kravet om bæredygtighed er allestedsværende. Ved en halvdagskonference var en række bureauer samlet for at tale om, hvordan de håndterer og tilgår området.