Nu har unge hjemløse fået et sted, hvor de kan sove trygt – i tekstiler, som Berendsen har doneret

Årstidens bidende kulde er hård for de hjemløse. Men nu er dørene slået op til et nyt sted i Valby, hvor 18-29-årige hjemløse kan sove varmt om natten – i blødt sengetøj, som Berendsen har doneret.

Omtrent hver 3. hjemløse er kun 18-29 år

I flere år er antallet af unge hjemløse steget voldsomt – og selvom den nye hjemløsetælling fra 2019 viser et fald, er der stadig et betydeligt antal unge, som er hjemløse. I 2019 blev der registeret i alt 1.928 hjemløse på 18-29 år – det svarer til, at omtrent hver 3. hjemløse er i den alder. I 2015 startede Eva Riedel foreningen og værestedet Hellebro, hvor unge hjemløse uden misbrug kan komme i dag- og aftentimerne og få bl.a. mad, et bad, lektiehjælp, lægetilsyn, omsorg – og et helle væk fra kriminalitet, vold og prostitution. Og nu har Hellebro indsamlet midler blandt erhvervslivet, fonde og danskerne til at åbne en stor ejendom i Valby, hvor de unge både kan være om dagen og sove trygt om natten i 29 velindrettede værelser.

”Cirka halvdelen af unge hjemløse kommer fra ikke-belastede hjem, og et af de største problemer er, at vi i Danmark mangler boliger, som unge kan betale. Det er sindssygt hårdt for unge at leve på gaden – alle de unge, der kommer her, har prøvet at få tæsk, og alle pigerne har været udsat for overgreb. I det nye Hellebro kan vi give unge hjemløse et midlertidigt bosted, hvor de får god søvn, mens vi lærer dem at klare sig selv og hjælper dem tilbage i skole eller job. I februar åbner vi også 6 udslusningslejligheder i ejendommen, som de mest velfungerende unge kan leje i 2 år, til de er klar til at vende tilbage til samfundet", siger Eva Riedel, stifter af Hellebro.

Sover som prinser og prinsesser i Berendsens sengetøj

I ejendommen har Hellebro også åbnet et kontorhotel med arbejdspladser, som kan lejes af iværksættere, og alt overskud går til at støtte unge hjemløse. Her kan de unge også arbejde med f.eks. at dække op til møder, gøre rent og løse administrative opgaver, som gør dem klar til et job i erhvervslivet. Kontoret er indrettet 100 % bæredygtigt ved, at forskellige virksomheder har doneret produkter, som ellers bare skulle smides ud. Berendsen har doneret over 400 af deres kasserede håndklæder, viskestykker, duge, dør- og bademåtter, kitler, lagner, dyne- og pudebetræk, som både bruges i kontoret og i værestedet og boligerne til de unge hjemløse.

”Mange unge hjemløse skammer sig over at bo på gaden. De vil bare være ligesom alle andre unge, de gør alt for at holde sig smukke, selvom de har hele deres liv i 2 Netto-poser. Det betyder så meget for dem, at vi har fået de lækre tekstiler fra Berendsen, for det er jo ikke bare tekstiler… det er en kvalitet i omsorgen, der viser de unge, at de er dét værd. Og det er fantastisk at se, at unge, der før sov på gaden, nu ligger i det skønneste sengetøj som små prinser og prinsesser – og bader med de blødeste håndklæder og bademåtter. Hvis alle virksomheder tænkte som Berendsen og bød ind med det, de havde tilovers, kunne vi lave de vildeste sociale løsninger her i landet", siger Eva Riedel.

Berendsen har doneret mere end 2.000 stykker kasseret termotøj til landets Hus Forbi-sælgere, så de kan holde sig varme under gadesalget. Læs mere her

Vil genanvende 100 % af de kasserede tekstiler

Berendsen donerer deres kasserede tekstiler til mange velgørende formål. Virksomhedens CSR-strategi: "Sammen om ren samvittighed" handler bl.a. om, at Berendsen i 2030 vil sikre 100 % genanvendelse af de tekstiler, som virksomheden udlejer, vasker og løbende kasserer for landets virksomheder pga. slid og varige pletter. Og som Berendsens administrerende direktør Henrik Luxhøj fortæller her, betyder det meget for Berendsen, at de kasserede tekstiler hjælper unge hjemløse:

”Jeg synes, det er forfærdeligt at tænke på, at nogle af landets unge hjemløse her i vintermånederne skal sove på gaden i frostgrader og være i fare for overgreb. Jeg er så glad for, at vores kasserede tekstiler hjælper de unge på Hellebro med at komme på benene, så de på sigt kan få et liv med egen bolig, uddannelse og job. Det er da den bedste gave, man kan give unge hjemløse. Og det skaber motivation og stolthed blandt vores medarbejdere, at vores tekstiler hjælper udsatte i stedet for at blive til affald".

Sidste år donerede Berendsen også deres kasserede uniformer til forsøgsprojektet ”Kaffe Karma”, hvor hjemløse sælger varm kaffe under Gadens Stemmers byvandringer. Læs mere her

Fakta: Hjemløse i Danmark

  • Den seneste optælling af hjemløse fra 2019 viser, at der er 6.431 hjemløse i Danmark – det tal er stort set uændret i forhold til den forrige optælling i 2017
  • Antallet af unge hjemløse er faldet siden 2017, mens antallet af midaldrende og ældre hjemløse er steget
  • I 2019 er der 1.928 hjemløse på 18-29 år – i 2017 var der 2.292 hjemløse på samme alder
  • Den fællesnordiske undersøgelse af hjemløshed viser, at Danmark er det eneste land i Norden, som ikke har knækket hjemløsekurven

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

09.09.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Det skal være lettere at vælge cirkulært - Derfor lancerer Elis Again

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Sammen med High:five giver Elis utilpassede unge en chance på arbejdsmarkedet

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ tekstilstøtte sikrer flere og ekstra gode ferieoplevelser til udsatte børn

10.06.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Mindre kørsel og smartere leveringer hos Elis: Samdistribution gavner både kunder og miljøet

14.05.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Bæredygtighedsrapport: Bæredygtighed i Elis 2023 er netop offentliggjort