07.07.2020  |  Klima, miljø og energi

Ny analyse: Byggeriet har brug for standarder til den grønne omstilling

Indhold fra partner Hvad er dette?

Bygge- og anlægsbranchen står overfor for store forandringer, når branchen skal omstilles til cirkulær økonomi og en kraftig reduceret miljøbelastning. Store dele af branchen peger på, at der er brug for standarder. Det viser en ny analyse.

Bygninger, broer og veje står for 30 procent af Danmarks CO2-udledning, og byggeriet spiller derfor en central rolle i den grønne omstilling. En ny analyse foretaget af Oxford Research viser, at standarder er et vigtigt redskab, hvis bygge- og anlægsbranchen skal nå i mål med den grønne omstilling. Således svarer 73 pct. af virksomhederne i undersøgelsen indenfor bygge og anlæg, at standarder er vigtige for den grønne omstilling i netop deres branche.

Standarder fremmer grønne løsninger

”Vi oplever en stor efterspørgsel fra byggebranchen på konkrete redskaber til at sikre en bæredygtig grøn omstilling. Jeg er glad for, at så mange virksomheder i undersøgelsen peger på, at standarder er vigtige for branchen og giver værdi for den enkelte virksomhed – både når det kommer til at reducere deres eget klimaaftryk og til at implementere grønne løsninger,” siger Anne Holm Sjøberg, afdelingschef i Dansk Standard.

Analysen viser, at 45 pct. af virksomhederne bruger standarder til at udbrede deres grønne løsninger, der er med til at reducere klimabelastningen hos deres kunder eller slutbrugeren. Når det handler om at afsætte produkter og services, så er det i høj grad tilliden til løsningerne, der tæller for kunderne, samt en lettere kommunikation omkring disse. Standarder er nemlig et fælles sprog, der hjælper med at definere og konkretisere hvad det f.eks. betyder, når der tales om genbrugte byggematerialer. 

Virksomheder peger på standarder som vigtige for cirkulær økonomi

Et af de vigtige budskaber fra klimapartnerskabet for bygge- og anlæg var behovet for at skabe et fælles marked for genbrugte byggematerialer. Der er nemlig brug for meget mere viden om byggematerialerne, så de i højere grad kan genbruges.

”Oxford-analysen viser os, at standarder allerede i dag spiller en væsentlig rolle i forhold til cirkulær økonomi for rigtig mange virksomheder. Men i takt med, at vi skal bruge flere genbrugte materialer i byggeriet, stiger behovet også for en fælles struktur og fælles definitioner af genbrug, sikkerhed og kvalitet af materialerne. Det er lige præcis her, at standarder kommer til at få stor betydning for fremtidens bæredygtige byggeri,” siger Anne Holm Sjøberg.

41 pct. svarer i analysen, at de har reduceret egen miljø- og klimabelastning ved hjælp af standarder og heraf. siger 27 pct., at de direkte har øget genanvendeligheden af materialer i deres produkter, 24 pct. har øget brug af genbrugsmaterialer i deres løsninger og 21 pct. har opnået længere holdbarhed.

Læs mere om standarder indenfor grøn omstilling i byggeriet og muligheden for at være med til at sætte de kommende standarder på området og dermed få indflydelse på fremtidens markedskrav her: ds.dk/baeredygtigtbyggeri

Om analysen:

Analysen er baseret på 580 svar fra danske virksomheder, der anvender standarder, samt underbygget med opfølgende kvalitative interviews blandt udvalgte virksomheder og eksperter.

Læs hele analysen her: ds.dk/groen-omstilling

Mere fra Dansk Standard

Dansk Standard

https://www.ds.dk/da

  • ds@ds.dk
  • 39 96 61 01
  • Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Dansk Standard udvikler og udgiver standarder, udbyder kurser og tilbyder rådgivning. Målet med vores ydelser er at styrke erhvervslivets og samfundets konkurrenceevne og bæredygtighed. Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation. Vi giver vores kunder mulighed for at deltage i udviklingen af europæiske og internationale standarder og dermed f…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere