25.03.2021 | Klima, miljø og energi
Ny bred alliance opfordrer til bæredygtighed i infrastrukturplan
Forhandlingerne om en national infrastrukturplan forventes snart. En ny alliance af klimapartnerskaber, virksomheder og organisationer opfordrer regeringen og Folketingets partier til at indføre krav til CO2-reduktioner i anlægs- og infrastrukturprojekter.
Den nye alliance har et ønske om at gøre byggeriet af ny infrastruktur mere bæredygtigt. Banen er allerede kridtet op med regeringens strategi for grønne indkøb, en ny regnemodel i Finansministeriet for beregning af klimapåvirkning af store offentlige projekter og entydige anbefalinger fra regeringens klimapartnerskaber om CO2-reduktioner i offentlige anlægs- og infrastrukturprojekter.
På den baggrund bør der indføres krav til CO2-reduktioner i alle offentlige anlægs- og infrastrukturprojekter. Potentialet er af klimapartnerskaberne estimeret til mere end 600.000 tons CO2 årligt, hvilket samlet set kan blive til knap 5 mio. tons frem mod 2030, hvis der indføres incitamenter til CO2-reduktioner fra 2023. Anlægsbranchen kan bidrage med mere end 3 procent til realiseringen af målet om en 70 procent reduktion i 2030.
Læs også: Regeringen indgår ny aftale om økonomisk støtte til udvikling på klimaområdet
Baggrund for alliancen
Der har længe været fokus på bæredygtighed i byggeri, men infrastruktur er i den forbindelse overset. Partnerne bag alliancen ønsker at benytte den aktuelle anledning – med forhandlinger til en stor infrastrukturplan – til at ændre på det vilkår, så bæredygtighed og CO2-reduktioner bliver obligatorisk i offentlige anlægs- og infrastrukturprojekter.
”Vi har brug for, at de offentlige kunder stiller krav om CO2-reduktioner i infrastruktur- og anlægsprojekter, hvis vi skal nå 70%-målet i 2030. Det kræver tre ting: for det første krav om mere og bedre data om materialernes belastning, for det andet, krav om ensartet beregningsgrundlag og for det tredje, krav om reduktioner i offentlige udbud. Går vi foran i Danmark med den type krav, så reducerer vi klimaaftrykket fra infrastrukturprojekter i Danmark, vi får gode referenceprojekter, og vi styrker de private virksomheders evne til at levere grønne løsninger”, siger Henrik Garver, direktør for FRI Foreningen af Rådgivende Ingeniører, som er en del af alliancen.
Alliancen omfatter desuden Klimapartnerskabet for finanssektoren og energiintensiv industri, Concito – Danmarks grønne tænketank, DI (DI Dansk Beton, DI Dansk Infrastruktur og DI Transport), AlsFynBroen, 3F og FLSmidth.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Når familien ejer er fokus på klima lavt
Familieejede virksomheder mærker ikke presset fra investorer og nøler derfor med klimaindsatsen.
Strategi & ledelse

Nye medlemmer i Danmarks største partnerskab for CSR-rådgivning
Markedet for CSR-rådgivning vokser på både udbuds- og efterspørgselsssiden. Med nye medlemmer er partnerskabet CSR Advisors nu Danmarks største rådgiver enhed med fokus udelukkende på bæredygtighed og CSR.
Medarbejder

Konsulentbranchen har svært ved at tiltrække og fastholde kvinderne
Kun 36 procent af konsulentposterne i de danske konsulentbureauer er besat af kvinder. Den skævvridning skal der gøres op med, mener flere konsulenthuse.
Klima, miljø og energi

Novozymes arbejder intenst på løbende at optimere deres energiforbrug
Hos den energitunge enzymkæmpe ligger løbende CO2-reduktion højt på agendaen - men det skal give mening både for klima og bundlinje.
Klima, miljø og energi

Hvordan bidrog finanssektoren til den grønne omstilling i 2020?
Redegørelse, som Finans Danmarks lancerede i går, fremviser nogle af de mange grønne resultater, som finanssektoren har bidraget med i 2020.
Klima, miljø og energi

Fremtidens kød skal laves i laboratorie, mener forskere
To fødevareforskere peger på fem alternativer til kød. Blandt andet kunstigt kød spåes at kunne vinde indpas på fremtidens tallerken.