17.09.2018  |  Samfund

Ny dansk fond vil bekæmpe fattigdom i Afrika

Med kapital fra bl.a. Augustinus Fonden skal Lisbeth Stausholm Zacho rejse en ny fond til investeringer i Afrika, som både skal skabe job og give et afkast.

"Vores målsætning er at løfte millioner af liv”.

Sådan lyder ambitionen for Lisbeth Stausholm Zacho, der er stifter af den nye danske fond Nordic Impact Funds, der jagter op til godt en halv mia. kr. til investeringer i Afrika.

Det skriver Børsen.

"I 2050 er det ventet, at økonomien i Kenya vil være syvdoblet sammenlignet med i dag, mens f.eks. et land som Italien næsten vil stå stille. Halvdelen af befolkningen er under 30, så der er et stort investeringsbehov for at møde væksten i arbejdsstyrken og brødføde befolkningen”, siger Lisbeth Stausholm Zacho til avisen og fortæller, at fonden skal investere på kommercielle vilkår i virksomheder, som kan bidrage til en dobbelt bundlinje med både økonomiske og sociale resultater.

Læs også: Nyt samarbejde sender over 1000 afrikanske piger i skole

Foreløbig har selskabet ifølge Børsen tilsagn for 120 mio. kr. fra fonde, familiekontorer og velhavende mennesker, bl.a. Augustinus Fonden, mens tidligere Grundfos-koncernchef Carsten Bjerg samt Gorrissen Federspiel-partner Rikke Schøitt Petersen er blandt Nordic Impact Funds' rådgivere.

"Vi går efter at investere i virksomheder, som har bevist, at de skaber impact, og de skal helst være profitable og have en skalerbar forretningsmodel. Entreprenørens nationalitet er mindre vigtig, men selskabet skal være til stede i Østafrika”, siger Lisbeth Stausholm Zacho.

Impact-fonde som inspiration
Selv har Lisbeth Stausholm Zacho bl.a. arbejdet hos IMF i Washington DC, været kontorchef i Nationalbanken og senest vicedirektør i SOS Børnebyerne.

"I SOS kiggede vi på, hvordan man kan finansiere udviklingsarbejde på en mere økonomisk bæredygtig måde. I den forbindelse var vi i kontakt med flere impact-fonde i USA og Holland, og jeg fik øje for deres model med forretningsdrevet udvikling, som kan løfte mennesker ud af fattigdom ved at bringe kapital og ekspertise til virksomheder med gode løsninger på fattige menneskers største udfordringer”, siger Lisbeth Stausholm Zacho til Børsen og fortæller, at fonden bl.a. overvejer at investere i et selskab, der sælger solcelledrevne vandpumper og vandingsanlæg til små bønder, som gør, at de kan høste flere gange om året og dermed skabe mersalg.

Læs også: 'Erfaringer fra Danmark er et godt sted at starte'

Det er første gang, at Lisbeth Stausholm Zacho direkte investerer i en afrikansk virksomhed, ligesom at hun heller ikke tidligere har lavet en fond. Hun er dog opmærksom på, at der er en højere både politisk og juridisk risici ved at investere i Afrika end herhjemme:

"Men oftest handler det, om de mennesker som sidder i ledelsen, og på den måde er det ikke så forskelligt fra Danmark. I Afrika er der en anden kultur, så vi skal være meget grundige i due diligence-processen og være sikre på, at vi har det helt rigtige team på”.

 -JMA

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere