Ny forsikringspraksis og risikofond skal fremme nye materialer i byggeriet

Biobaserede og cirkulære materialer er nødt til at blive brugt mere af byggesektoren. En af nøglerne er klar og bedre fordeling af sikkerhed og ansvar.

28.04.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Henrik Andreasen har arbejdet med træfiberprodukter i 10 år. Hans virksomhed Woodfiber har i dag egen produktion i Sverige og har desuden agentur på en række andre produkter, så der kan leveres komplette byggesystemer i træ. Det går støt fremad i virksomheden, men det er ikke uden frustrationer. 

”Der sker mange positive ting på efterspørgselssiden, og vi kan ikke længere vælges fra pga. pris eller byggehastighed. Faktisk har vi efterhånden eksempler på, at vi kan bygge billigere med de biobaserede materialer. Men det er stadig ikke nemt fordi regelsættet er noget vanskeligt at arbejde med,” siger Henrik Andreasen.

Læs også: Nu skal tømrerne lære at bygge med halm og hamp 

Et eksempel på det vanskelige er, at det ofte tager meget lang tid, før nye metoder og materialer bliver god byggeskik og en del af såkaldt alment teknisk fælleseje, hvilket typisk et krav for at forsikringsselskaberne vil forsikre byggerierne. Men de biobaserede materialer har ikke for alvor været på markedet i de 20 år, man typisk taler om, så der er langt mellem de biobaserede og cirkulære materialer på den liste.

”Det bliver en showstopper for den grønne omstilling. Og det er frustrerende at stå med gode løsninger, som ikke helt kan få luft under vingerne, når der er så stor brug for netop det,” siger Henrik Andreasen.

At få styr på risiko er nøglen
Byggesektoren ved godt, at det går for langsomt med at få de nye – og cirkulære – materialer i brug i stor skala. Derfor offentliggjorde man i sidste uge en ny rapport om risiko ved brugen af nye og især cirkulære materialer i byggeriet. En rapport som er helt på linje med Henrik Andreasens oplevelser:

”Risiko forbundet med mere bæredygtige byggematerialer opleves i praksis som en betydelig barriere for, at byggebranchen kan bevæge sig i en mere bæredygtig retning. Bæredygtige byggematerialer er nemlig ofte nye og ikke-gennemprøvede, og der mangler stadig meget viden om materialerne og deres egenskaber i samspil med andre materialer. I dag strander mange af de gode intentioner om at bygge med mere bæredygtige materialer ved mødet med usikkerhed og risiko,” står der i rapportens indledning.

Analysen anbefaler at der sættes skub i 10 specifikke indsatser. Heraf fokuserer især to på at få løst de konkrete udfordringer med risiko. For det første et forslag om at etablere ny praksis i forsikringsbranchen ift. nye byggematerialer. Her kan man måske finde inspiration i en løsning, som for nylig er blevet lanceret af onlineplatformen for genbrugte byggematerialer, GreenDozer, og den internationale forsikringsmægler WTW.

For det andet forslaget om at oprette en decideret risikofond ”… for byggeprojekter der ønsker at bygge med mere bæredygtige materialer, men som oplever, at de eksisterende forsikringsordninger eller ansvarsplaceringer ikke støtter op om et projekts risikovillighed.”
Ideen er en fælles fond, som kan dække omkostninger til udbedring, hvis der sker fejl, skader eller svigt som følge af bæredygtige (og ikke-gennemprøvede) valg. Et sådant sikkerhedsnet vil ”… fjerne risikoen for store økonomiske konsekvenser for den enkelte bygherre, rådgiver eller entreprenør og dermed øge modet til at eksperimentere og generere ny viden og erfaring med mere bæredygtige materialer – til gavn for både det enkelte projekt men ikke mindst resten af branchen.”

Risikofonden er – nok – på vej
Forslaget om en risikofond er ikke så langt væk, som det måske lyder, for en analyse af de konkrete muligheder for at etablere en sådan fond er allerede i gang i Strateginetværket for Bæredygtigt Byggeri.
Analysen tager udgangspunkt i det dilemma, at omstilling til cirkularitet og reduktion af CO2 kræver innovation på korttid, med brug af nye byggematerialer, genbrugte/genanvendte materialer og nye byggetekniske løsninger. På den anden side er byggebranchen baseret på velkendte, velafprøvede og veldokumenterede løsninger.

Læs også: Nyt roadmap for cirkulær økonomi i byggeriet 

”Når det dilemma skal opløses, kommer risikoen til at stige, og der er ikke én aktør, som kan bære den alene. Det skal vi finde en løsning på, og netværket er i øjeblikket i gang med et stort arbejde for at undersøge og komme med anbefalinger til hvordan,” siger Hanne Ullum, som er vicedirektør i Bygherreforeningen og repræsentant for Strateginetværket for Bæredygtigt Byggeri.

Indtil videre har man kortlagt barrierer og tegnet forslag til mulige opgaver for en fond, men en konkret plan er, ifølge Hanne Ullum, stadig under udvikling. Der er omkring to måneder tilbage inden man lukker for input, hvorefter man vil bruge et års tid til at udvikle en egentlig model for en risikofond.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

Byggesektorens bæredygtighed 2023

Det kræver sit, når en sektor skal skære over 90 procent af sine CO2-udledninger for at komme inden for de planetære grænser. Bygge- og ejendomsbranchen er i gang med opgaven og CSR.dk viser i dette tema, nogle af de initiativer der er i gang. 

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J