Ny forsikringspraksis og risikofond skal fremme nye materialer i byggeriet

Biobaserede og cirkulære materialer er nødt til at blive brugt mere af byggesektoren. En af nøglerne er klar og bedre fordeling af sikkerhed og ansvar.

28.04.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Henrik Andreasen har arbejdet med træfiberprodukter i 10 år. Hans virksomhed Woodfiber har i dag egen produktion i Sverige og har desuden agentur på en række andre produkter, så der kan leveres komplette byggesystemer i træ. Det går støt fremad i virksomheden, men det er ikke uden frustrationer. 

”Der sker mange positive ting på efterspørgselssiden, og vi kan ikke længere vælges fra pga. pris eller byggehastighed. Faktisk har vi efterhånden eksempler på, at vi kan bygge billigere med de biobaserede materialer. Men det er stadig ikke nemt fordi regelsættet er noget vanskeligt at arbejde med,” siger Henrik Andreasen.

Læs også: Nu skal tømrerne lære at bygge med halm og hamp 

Et eksempel på det vanskelige er, at det ofte tager meget lang tid, før nye metoder og materialer bliver god byggeskik og en del af såkaldt alment teknisk fælleseje, hvilket typisk et krav for at forsikringsselskaberne vil forsikre byggerierne. Men de biobaserede materialer har ikke for alvor været på markedet i de 20 år, man typisk taler om, så der er langt mellem de biobaserede og cirkulære materialer på den liste.

”Det bliver en showstopper for den grønne omstilling. Og det er frustrerende at stå med gode løsninger, som ikke helt kan få luft under vingerne, når der er så stor brug for netop det,” siger Henrik Andreasen.

At få styr på risiko er nøglen
Byggesektoren ved godt, at det går for langsomt med at få de nye – og cirkulære – materialer i brug i stor skala. Derfor offentliggjorde man i sidste uge en ny rapport om risiko ved brugen af nye og især cirkulære materialer i byggeriet. En rapport som er helt på linje med Henrik Andreasens oplevelser:

”Risiko forbundet med mere bæredygtige byggematerialer opleves i praksis som en betydelig barriere for, at byggebranchen kan bevæge sig i en mere bæredygtig retning. Bæredygtige byggematerialer er nemlig ofte nye og ikke-gennemprøvede, og der mangler stadig meget viden om materialerne og deres egenskaber i samspil med andre materialer. I dag strander mange af de gode intentioner om at bygge med mere bæredygtige materialer ved mødet med usikkerhed og risiko,” står der i rapportens indledning.

Analysen anbefaler at der sættes skub i 10 specifikke indsatser. Heraf fokuserer især to på at få løst de konkrete udfordringer med risiko. For det første et forslag om at etablere ny praksis i forsikringsbranchen ift. nye byggematerialer. Her kan man måske finde inspiration i en løsning, som for nylig er blevet lanceret af onlineplatformen for genbrugte byggematerialer, GreenDozer, og den internationale forsikringsmægler WTW.

For det andet forslaget om at oprette en decideret risikofond ”… for byggeprojekter der ønsker at bygge med mere bæredygtige materialer, men som oplever, at de eksisterende forsikringsordninger eller ansvarsplaceringer ikke støtter op om et projekts risikovillighed.”
Ideen er en fælles fond, som kan dække omkostninger til udbedring, hvis der sker fejl, skader eller svigt som følge af bæredygtige (og ikke-gennemprøvede) valg. Et sådant sikkerhedsnet vil ”… fjerne risikoen for store økonomiske konsekvenser for den enkelte bygherre, rådgiver eller entreprenør og dermed øge modet til at eksperimentere og generere ny viden og erfaring med mere bæredygtige materialer – til gavn for både det enkelte projekt men ikke mindst resten af branchen.”

Risikofonden er – nok – på vej
Forslaget om en risikofond er ikke så langt væk, som det måske lyder, for en analyse af de konkrete muligheder for at etablere en sådan fond er allerede i gang i Strateginetværket for Bæredygtigt Byggeri.
Analysen tager udgangspunkt i det dilemma, at omstilling til cirkularitet og reduktion af CO2 kræver innovation på korttid, med brug af nye byggematerialer, genbrugte/genanvendte materialer og nye byggetekniske løsninger. På den anden side er byggebranchen baseret på velkendte, velafprøvede og veldokumenterede løsninger.

Læs også: Nyt roadmap for cirkulær økonomi i byggeriet 

”Når det dilemma skal opløses, kommer risikoen til at stige, og der er ikke én aktør, som kan bære den alene. Det skal vi finde en løsning på, og netværket er i øjeblikket i gang med et stort arbejde for at undersøge og komme med anbefalinger til hvordan,” siger Hanne Ullum, som er vicedirektør i Bygherreforeningen og repræsentant for Strateginetværket for Bæredygtigt Byggeri.

Indtil videre har man kortlagt barrierer og tegnet forslag til mulige opgaver for en fond, men en konkret plan er, ifølge Hanne Ullum, stadig under udvikling. Der er omkring to måneder tilbage inden man lukker for input, hvorefter man vil bruge et års tid til at udvikle en egentlig model for en risikofond.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

Byggesektorens bæredygtighed 2023

Det kræver sit, når en sektor skal skære over 90 procent af sine CO2-udledninger for at komme inden for de planetære grænser. Bygge- og ejendomsbranchen er i gang med opgaven og CSR.dk viser i dette tema, nogle af de initiativer der er i gang. 

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V