21.12.2022 | Klima, miljø og energi
Ny global biodiversitetsaftale kræver mere af virksomheder
Er 30x30 det nye 1,5? Rapporteringsstandarder til investorer og virksomheder er allerede ved at være klar.
Mandag i denne uge lykkedes det at få 196 lande til at godkende en ny, global aftale om beskyttelse af biodiversitet. Officielt hedder dokumentet Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, og den opstiller fire langsigtede mål og 23 globale targets
Det fremstår helt centralt i aftalen, at
- 30 procent af verdens hav og land skal være beskyttet inden 2030
- regeringer skal reformere miljøskadelige subsidier
- oprindelige folks rettigheder skal anerkendes i langt højere grad.
Målet om 30 procent beskyttet natur inden 2030 – som i øjeblikket går under navnet 30x30 – er udråbt til at være biodiversitetens 1,5 – med referencen til Parisaftalens mål om at begrænse global opvarmning.
Krav til virksomheder om data og viden
For virksomheder er det især relevant, at aftalens målsætning nummer 15 omhandler finansielle institutioners pligt til at vurdere og offentliggøre deres impact på og afhængighed af natur. Target 15 definerer således at regeringer skal tage de nødvendige juridiske, administrative eller politiske skridt for at ”opfordre og gøre det muligt for virksomheder at rapportere,” og teksten fremhæver særligt ”store og transnationale virksomheder og finansielle institutioner”.
På den måde følger aftalen logikken i EU’s rapporteringslovgivning, som starter med at finansielle institutioner skal kende, opgøre og oplyse om deres klimarelaterede aktiviteter og risici, med det formål at drive pengestrømmene i retning af bæredygtig udvikling.
Målsætning nummer 15 i biodiversitetsaftalen er blevet taget godt imod af investorer.
”Målsætning 15 giver et klart mandat til lande om at udvikle krav om rapportering fra virksomheder. Med den inforrmation kan investorer begynde at optimere deres porteføljer…” siger Peter van der Werf fra Robeco til Responsible Investor.
Norske Storebrands chef for klima og biodiveristet, Emine Isciel, tilføjede, at selvom ordet obligatorisk er taget ud af teksten, så udstikker teksten stadig en kurs hvor virksomheder kommer til at offentliggøre information om deres drift, forsynings- og værdikæder i relation til natur og biodiversitet, så Storebrand og lignende investorer kan få de virksomhedsdata de har brug for, for at guide deres beslutninger.
Tre bud på kommende krav
For mange virksomheder er arbejdet med biodiversitet kommet på opmærksomhedslisten, men for de fleste mangler der stadig at tage konkrete skridt ud over ændringer i beplantning på egne arealer og noget støtte til træplantning. Ikke at der er noget galt med det, men der er brug for mere og rapporteringskravene ift. biodiversitet er ved at stille sig i kø. Med biodiversitetsaftalen som senest ankomne.
Tre gode bud på noget at orientere sig efter, hvis man gerne vil forberede sig på rapporteringskrav er:
- Betaversionen af rammeværktøjet fra Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD), som benytter samme logik som TCFD, hvor C står for Climate. Se billedet.
- Rapporteringsstandarden for biodiversitet, der indgår i komplekset omkring EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive
- Global Reporting Initiatives (GRI) reviderede standard for biodiversitet, som er i høring til 28. februar 2023.
Håbet er, at den nye aftale vil ændre på situationen, som Antonío Guterres ved mødets åbningstale beskrev som "menneskeheden er blevet et masseødelæggelsesvåben".
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Samfund

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.