Ny indsats skal give unge i Norden redskaber til at håndtere sexisme og krænkelser

Sex & Samfund har sammen med RFSU i Sverige og Sex & Politikk i Norge netop fået en halv mio. kr. fra Nordisk Ministerråd til en særlig ung-til-ung indsats i Norden, der skal give unge redskaber til at respektere hinandens grænser.

Puttefester, grænseoverskridelser, krænkende billeddelinger og sexistiske tilråb er desværre hverdag på mange ungdomsuddannelser. Det skal en ny fælles, nordisk indsats lave om på.

 Nordisk Ministerråd har netop givet Sex & Samfund i Danmark, RFSU i Sverige og Sex & Politikk i Norge en halv million til i samarbejde at udvikle en nordisk model for frivillige ung-til-ung indsatser, der skal have fokus på forebyggelse af krænkelser:   

- Selvom vi nordiske lande ude i verden betragtes som ligestillingschefer, har #metoo-bevægelsen vist os, at kvinder og piger såvel som LGBT+ personer stadig oplever sexisme og krænkelser i det offentlige rum – også i de nordiske lande, siger vicegeneralsekretær i Sex & Samfund Tania Dethlefsen og fortsætter:

- Formålet med indsatsen er at udvikle en metode, der kan forhindre krænkelser blandt unge, blandt andet ved i højere grad at engagere mænd i indsatsen. Det har vores svenske søsterorganisation RFSU en særlig erfaring med, som vi vil trække på i kampagnen. Derfor giver det mening at have en nordisk model for at arbejde med ligestilling mellem køn, forklarer Tania Dethlefsen.

- Vi ved fra vores undervisningsindsatser, vores samarbejde med unge frivillige ude på ungdomsuddannelserne samt fra vores rådgivningstilbud til børn og unge, at de mangler redskaber til at forstå egne og andres grænser. Med dette projekt ønsker vi at sikre, at unge beskytter hinanden og respekterer deres egne og andres rettigheder og grænser i forhold til køn, krop og seksualitet. Derfor er det helt centralt for projektet at styrke ungdommens eget engagement i forebyggelsen af seksuel chikane og krænkelser, siger hun. 

I juni i år viste VIVE-rapporten ”Unges opfattelser af køn, krop og seksualitet”, at danske unge har et meget forskelligt syn på hhv. drenges og pigers seksualitet: Unge piger slutshames og drenge hyldes, hvis de har haft mange partnere. Det samme gælder, når de unge deler billeder af sig selv.

Derfor skal det fælles nordiske samarbejde sætte fokus på, hvordan man kan styrke ungdommens engagement i ligestilling og bevare de nordiske landes position som forreste i fremskridtene for ligestilling globalt. Projektet bygger på den fælles erfaring og viden fra familieplanlægningsforeningerne i Danmark, Norge og Sverige. 

Størstedelen af midlerne går til Sex & Samfunds indsats med at arbejde med normer på ungdomsuddannelser i form af ung-til-ung aktiviteter, hvor de skal udfordre og få åben dialog med andre:

• Udveksling af erfaringer med ungdomsdrevet forebyggelse af seksuel chikane og overtrædelser

• Fælles udvikling og test i Danmark af en pilotforebyggende, ungdomsdrevet informationskampagne

Projektet løber fra august 2018 til juli 2019.

KONTAKT
Tania Dethlefsen, Vicegeneralsekretær i Sex & Samfund, mobil 50 90 91 09 

Thea Gregersen, Presseansvarlig i Sex & Samfund, mobil 29 71 42 22

02.06.2023Sex & Samfund

Sponseret

Uganda indfører en af verdens strammeste LGBT+ love 

07.06.2022Sex & Samfund

Sponseret

6 anbefalinger til at fremme samtykkekultur på ungdomsuddannelserne

15.01.2022Sex & Samfund

Sponseret

Uge 6 2022: Uge Sex med samtykke

10.06.2021Sex & Samfund

Sponseret

Ny brochure kortlægger pandemiens sociale & økonomiske slagside for kvinder i den private sektor

09.03.2021Sex & Samfund

Sponseret

Ny rapport fra Sex & Samfund sætter fokus på forventninger til køn

25.06.2020Sex & Samfund

Sponseret

Dansk Industri og Sex & Samfund samarbejder om Covid-19 indsats i Østafrika