Uganda indfører en af verdens strammeste LGBT+ love
Dødsstraf og fængsel på livstid for at elske den du vil, er nu en barsk realitet i Uganda. Med Præsident Musevenis underskrift indførte Uganda fredag d. 26. maj en af verdens strammeste anti-LGBT+ lovgivninger. Sex & Samfund opfordrer alle til at værne om menneskerettighederne og Danmark til fortsat at gå forrest i kampen for LGBT+ rettigheder.
Den nye Anti-homosexuality lov gør det nu strafbart med dødsstraf for visse former for seksuel omgang med personer af samme køn, samt strafbart med op til 20 års fængsel for personer, der bevidst ‘promoverer’ homoseksualitet. Det betyder, at enhver, der støtter LGBT+ rettigheder, herunder repræsentanter for menneskerettighedsorganisationer - eller dem som yder økonomisk støtte til LGBT+ organisationer - kan risikere 20 års fængsel.
Organisationer som beskyldes for at promoverer homoseksualitet, risikerer 10 års nedlukning - det inkluderer blandt andet de organisationer, der kæmper for LGBT+ personers rettigheder.
- Med vedtagelsen af Anti-homosexuality loven ser vi en af de strammeste LGBT+ lovgivninger i verden, og vi frygter, at hadforbrydelserne mod LGBT+ personer vil eksplodere. Der er nu ikke sikkert nogen steder i Uganda for LGBT+ personer, da den nye lovgivning gør det strafbart med op til 20 års fængsel og dermed umuligt at beskytte LGBT+ personer, siger Kristine Mærkedahl Jensen, international chef i Sex & Samfund.
Pligt til at rapportere
Tidligere versioner af loven krævede, at ugandere rapporterede mistanke om ’homoseksuel aktivitet’, og manglende indrapportering kunne udløse seks måneders fængsel. I stedet er der indført en række andre parametre, blandt andet kan homoseksuel sex med en person under 18 og personer med handikap, udløse en dødsdom, og forsøg herpå kan give op til 14 års fængsel.
Selvom det ikke i loven er forbudt at være LGBT+ person, er konsekvensen af den øgede kriminalisering af homoseksuel sex, at det fører til vold og overgreb mod LGBT+ personer.
Homoseksualitet blev kriminaliseret i Uganda, da man overtog den gamle britiske koloni-lovgivning. Siden marts 2023, hvor parlamentet stillede forslaget til præsidenten, er antallet af hadforbrydelser mod LGBT+ personer steget voldsomt i Uganda, og der er forlydender om, at debatten har ført en heksejagt med sig blandt andet på grund af hadefuld retorik fra politikere.
- Det er en kæmpe tilbagegang for menneskerettigheder i Uganda. Det er en tendens, vi ser brede sig, og vi frygter derfor, at andre lande indfører lignende lovgivning, siger Kristine Mærkedahl Jensen.
Støt civilsamfundet
Sex & Samfund opfordrer alle til at stå vagt om menneskerettighederne særligt retten til et liv uden diskrimination på baggrund af etnicitet, nationalitet, kønsidentitet, religion eller tro, seksuel orientering, alder, handicap, politisk eller anden anskuelse.
- Danmark skal fortsat gå forrest i kampen for menneskerettigheder, herunder de kontroversielle som kampen for LGBT+-rettigheder. Denne kamp skal indeholde en kraftig fordømmelse af det, der sker i Uganda. Danmarks reaktion er med til at præge, hvad der vil ske i fremtiden i nabolandene, især de lande, hvor vi nyder stor respekt, siger Kristine Mærkedahl Jensen og fortsætter:
- Sex & Samfund opfordrer også til at investere i civilsamfundet, særligt de aktører som lige nu kæmper for at bringe lovgivningen for forfatningsdomstolen. Der er behov for fortsat at mobilisere kræfter, som modkæmper de velorganiserede og velfinansierede bevægelser, der angriber LGBT+ personer og retten til at være den, man er.
Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være dem, de er, elske dem de vil og friheden til at træffe frie og egne valg over køn, krop og seksualitet. Det er en meget bekymrende udvikling og en markant tilbagegang for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder i Uganda, og vi frygter at andre lader sig inspirere og at det sætter en bølge af lignende stramninger i gang andre lande.