19.03.2018  |  Klima, miljø og energi

Ny rapport: Global opvarmning kan udrydde halvdelen af arterne i klodens vigtigste naturområder

Halvdelen af arterne i verdens vigtigste naturområder kan være væk i løbet af 2080’erne, hvis vi fortsætter med at udlede lige så mange drivhusgasser som i dag, fremgår det af ny rapport fra WWF.

Hvis ikke der bliver gjort noget ved den store udledning af klimaskadelige drivhusgasser, som vi ser i dag, så vil knap 50 procent af de dyre- og plantearter, der findes i verdens vigtigste naturområder, være i fare for at uddø i 2080’erne.

Det viser en WWF’s nye rapport Wildlife in a Warming World, som WWF har udarbejdet i samarbejde med eksperter fra University of East Anglia og James Cook University.

Højere grader skaber større skader 
WWF har undersøgt, hvilken effekt klimaforandringerne har på cirka 80.000 dyre- og plantearter i organisationens fokusområder. Der er tale om 35 regioner, som er fordelt over hele verden og er kendetegnet ved at indeholde klodens mest exceptionelle økosystemer og ved at være udsædvaneligt rige på arter. Her gælder bl.a. Amazonas, Madagascar og Koraltrekanten. Se kort

Prognoserne for arterne varierer for de forskellige regioner, men tendensen er den samme overalt, skriver WWF.

En af regionerne er det sydvestlige Australien, hvor 81 procent af pattedyrene vil være i fare for at uddø, hvis temperaturen stiger med 4,5°C. I Middelhavet gælder det 60 procent af pattedyrearterne og i Madagascar 57 procent.

Læs også: Klimaforskere: CO2-udledningen skal reduceres inden 2020 - ellers er det for sent 

WWF’s studie viser, at det gør en markant forskel for klodens dyreliv, om verden lever op til Paris-aftalen eller bliver ved med at udlede lige så mange drivhusgasser, som vi plejer. 

Konkret er det en forskel på bare et par grader, og det lyder måske ikke af meget, men international chef i WWF Verdensnaturfonden Jacob Fjalland påpeger, at forskellen på, hvor stor skade det gør på klodens dyre- og planteliv, er enorm.

“Der er en direkte sammenhæng mellem, hvor meget temperaturen stiger, og hvor mange arter der uddør. Den vigtigste opgave vi har lige nu, er at mindske udledningen af drivhusgasser alt hvad vi overhovedet kan,” siger Jacob Fjalland.

Læs også: Forskere advarer: Massedød blandt dyrearter 

​Hvis vi fortsætter med den nuværende udledning, vil den globale temperatur stige med 4,5°C. Sker det, er det altså halvdelen af de arter, der findes i de 35 regioner, som kan være udryddet om 60-70 år. Hvis vi derimod begrænser temperaturstigningen til 2°C, er risikoen halveret, og andelen af udryddelsestruede arter er reduceret til 25 procent. En dobbelt temperaturstigning betyder altså dobbelt så mange uddøde arter, skriver WWF i en pressemeddelelse.

-JJK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere