16.10.2017  |  Supply chain

Ny rapport: Kakao dyrkes ulovligt i beskyttede nationalparker

Beskyttede skovområder og nationalparker i Ghana og Elfenbenskysten lider under ulovlig kakaoproduktion, viser en undersøgelse fra Mighty Earth. Chokoladeproducenterne skal tage ansvar for deres forsyningskæder og handle med det samme, mener organisationen.

Dyrkningen af kakao er skyld i afskovning og destruktion af nationalparker i Ghana og Elfenbenskysten, hvilket går ud over både dyre- og plantearter, der lever de vestafrikanske lande. Det er konklusionen i en undersøgelse foretaget af den globale kampagneorganisation Mighty Earth.

Læs også: Pakistan planter en milliard træer i kampen mod afskovning

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Undersøgelsen viser, at store naturområder, der egentlig er beskyttede, bliver brugt til at dyrke kakao til nogle af verdens store chokoladefirmaer – blandt andre Mars og Nestle. Og det har ledt til afskovning og ødelæggelse af naturområder i både Ghana og Elfenbenskysten, der er verdens to største kakaoproducenter.

”De gamle skove i landet var engang et paradis for dyr som chimpanser, leoparder, flodheste og elefanter. Nu er naturområderne blevet destrueret og ryddet i en grad, der næsten svarer til total udryddelse. Afskovningen skyldes primært dyrkningen af kakao. Vores land er blevet afhængigt af den destruerende kakaoindustri. Vi skal have skabt en bæredygtig kakaoindustri, der respekterer skovene og rent faktisk kommer både lokalsamfundene og landets økonomi til gode”, siger Kouamé Soulago Fernand, Generalsekretær i Roscidet, et netværk af miljøspecialiserede NGO’er fra Elfenbenskysten.

Chokoladeproducenterne skal tage kædeansvar - nu
I undersøgelsen belyser Mighty Earth, hvordan kakaobønnerne rejser gennem en kæde, der starter hos de lokale producenter i de vestafrikanske nationalparker, bliver handlet videre via mellemmænd til nogle af de store virksomheder, der kontrollerer verdens kakaomarked – herunder Cargill – for til sidst at ende hos chokoladeproducenter, der omdanner bønnerne til chokolade i alle afskygninger.

”Store chokoladebrands som Mars er linket sammen med destruktionen af nationalparkerne i et chokerende omfang”, siger Etelle Higonnet, jura- og kampagnedirektør hos Mighty Earth.

”De her virksomheder er nødt til at handle med det samme for at sætte en stopper for skovrydningen én gang for alle og for at rette op på den skade, der allerede er sket”, tilføjer hun.

Også Kouamé Soulago Fernand mener, at chokoladeproducenterne skal tage aktion:

”De store chokoladevirksomheder skal støtte regeringens (i Elfenbenskysten, red.) bevarelsesarbejde – både med finansielle og tekniske bidrag”, siger generalsekretæren.

Læs også: Burgere får skovrydningen til at stige

Læs hele undersøgelsen i rapporten ’Chocolate’s dark secret’.

-CHM

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere