Ny teknologi og partnerskab sikrer rent drikkevand i flygtningelejre

Samarbejde med Grundfos og DTU hjælper flygtninge i Uganda med rent drikkevand. Det sker gennem bæredygtig vandforsyning i flygtningelejre med vandstationer drevet på solceller.

Solen brager ned over flygtningelejren Bidibidi i det nordlige Uganda. Et tørt landområde med knaphed på vand. Her bor 250.000 beboere, der er flygtet fra Sydsudan.

Midt i lejren er der heftig aktivitet omkring en vandstation. En ældre kvinde i blå kjole er i gang med at fylde sin gule plasticdunk med rent drikkevand. Bag hende står to drenge og en ung kvinde med en sovende baby på ryggen parat til at lade vandet fosse ned i deres plasticdunke.

”Der er to vandstationer i Bidibidi lejren og to vandstationer i de omkringliggende landsbysamfund, hvor der også bor sydsudanesiske flygtninge. Alle fire vandstationer er installeret i samarbejde med Grundfos” fortæller Anders Bastholm Hansen, der er Dansk Flygtningehjælps programchef i Uganda.

En vandstation består af en pumpe, som er gravet ned i jorden, og får strøm fra en solcelle-baseret generator. Grundfos har produceret pumper siden 1945 og ser et stort forretningspotentiale i at investere i bæredygtighed.

Nu åbner Grundfos for alvor op for nye markeder ved at indgå samarbejde med Dansk Flygtningehjælp om at implementere bæredygtig vandforsyning i flygtningelejre.

Nye tider med bæredygtig vandforsyning

Før i tiden blev vand kørt ind i Bidibidi lejren hver eneste dag af store water trucks, der fragtede vandtanke ind i lejren.

Men det er langt mere bæredygtigt at anlægge mere permanente vandforsyningssystemer med røranlæg, viser et forskningsprojekt fra DTU, der har vurderet og sammenlignet 16 forskellige vandforsyningssystemer til flygtningelejre.

DTU's undersøgelse har helt konkret taget udgangspunkt i Bidibidi lejren, hvor forskerne har opstillet forskellige systemer til vandforsyning fra water trucks til håndpumper og motoriserede pumper drevet af henholdsvis solenergi og diesel. Og resultatet er klart, at det bedst kan betale sig både økonomisk og bæredygtigt med permanente vandstationer.

Anders Bastholm Hansen bakker op om DTU's analyse: ”Water trucks er den absolut dyreste form til at levere rent vand og bør derfor kun bruges i den første fase af vores nødhjælpsarbejde. Derefter skal vandleverancen erstattes af mere bæredygtige og langsigtede løsninger så hurtigt som muligt.”

Gevinst for beboerne

Den billigere og mere pålidelige vandleverance, der sikrer bedre og konstant vandkvalitet, er også en gevinst for flygtningene, mener Anders Bastholm Hansen:

”Vandstationerne giver mindre vandspild, kortere ventetid og sikrer en stabil vandforsyning i modsætning til water trucks, der kan sidde fast i mudderet, når det regner. Og så er der mulighed for bedre organisering af betaling af vand til vedligeholdelse af vandsystemerne gennem salg af vandkredit, som loades på et chip-kort.”

Og netop betalingsmuligheden med ”vandhæveautomater”, hvor beboerne betaler for vandet med et plastickort, som de tanker op med mobiltelefonen, er med til at bane vejen for en selvstændig og bæredygtig drift af de fire vandstationer på lang sigt.

04.03.2024DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Ukraine: The situation for the millions of internally displaced people is deteriorating fast

15.11.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Forced away from home by war - living as a displaced person

08.11.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

11.584.000 kr. til kvinder og piger på flugt

18.10.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Familier traumatiserede efter tre jordskælv på en uge i Afghanistan

05.10.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Education Under Attack in West And Central Africa

25.09.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

På legepladsen regnede glas og murbrokker ned over Borys