20.01.2021 | Strategi & ledelse
Nye guides til dig, der vil skabe mere social beskæftigelse i byggeriet
Indhold fra partner Hvad er dette?
Der er stort potentiale for, at mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet kan få job i byggebranchen, men muligheden kan udnyttes bedre. Et nyt stort webtema med fire konkrete guides og en ny social beregner skal gøre det nemt for bl.a. bygherrer, entrepren
Der er potentiale for mere socialt ansvar i byggeriet. Det skal nye guides og en beregner hjælpe med.
Mange virksomheder i byggebranchen har erfaring med at tage socialt ansvar ved fx at ansætte udsatte unge eller personer med pletter på straffeattesten. Men viden om de gode metoder er ofte spredt ud på de enkelte virksomheder.
Behovet for at få indsamlet, systematiseret og delt de gode erfaringer med flere virksomheder og aktører i byggeriet er derfor grundtanken bag webtemaet Social beskæftigelse i byggeriet, som netop er lanceret på Cabis hjemmeside.
Temaet og de fire guides er udviklet og testet i samarbejde med entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen A/S, CFBU - Center For Boligsocial Udvikling, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og en bred vifte af aktører fra byggebranchen. Realdania har støttet projektet.
”I mange år har vi i Enemærke & Petersen haft et stort engagement i alment byggeri, og med vores gang i områderne har vi også set de sociale problemer, der findes. Det har fået os til at tage et ansvar ved fx at ansætte lokale beboere på nogle af byggesagerne. Men vi vil dog gerne der hen, hvor vi tager et socialt ansvar i alle vores sager og ikke kun nogle af dem. Og vi vil også gerne have flere til at gøre det samme, for der er et kæmpe potentiale,” siger Anders Sørensen, forretningsudvikler hos Enemærke & Petersen A/S.
Anders Sørensen fortæller, at byggeriet er kendetegnet ved, at der er mange arbejdsopgaver, hvor det er muligt at sluse folk ind, som har det svært. Det kan fx være i forbindelse med oprydning, rengøring eller nedrivning, som er oplagte steder at starte.
Fire webguides skal gøre det nemt
Cabi har stået for kortlægningen af den eksisterende viden og metoder på området og udvikling af webguides og værktøjer til fire forskellige målgrupper inden for byggeriet:
- Bygherrer
- Entreprenører
- Byggeledere
- Kommuner.
Se temaet Social beskæftigelse i byggeriet
”Byggeriet er meget interessant, fordi det er en branche med rigtig mange ansatte – også selvom arbejdsmarkedet har været hårdt ramt af coronapandemien. Samtidig er det en branche, som har tradition for at tage lidt skæve eksistenser ind, så vi ser et potentiale for, at vi med vores guides og inspirationsmateriale kan få endnu flere til at tage et socialt ansvar,” siger Marianne Lyngberg Nilsson, seniorkonsulent hos Cabi.
Sæt tal på det sociale ansvar
I forbindelse med Social beskæftigelse i byggeriet lanceres desuden Byggeriets Sociale Beregner. Med den kan man med nogle få klik sætte kroner og ører på, hvor meget samfundet får ud af en virksomheds sociale ansvar. Det sker ved at udregne skattegevinsten og sparede udgifter til offentlig forsørgelse, hvis fx en person på kontanthjælp bliver ansat som pladsmand i en entreprenørvirksomhed.
Se Byggeriets Sociale Beregner
”Med Byggeriets Sociale Beregner kan virksomhederne sætte konkrete tal på, hvor meget de bidrager til samfundet. Det bliver meget tydeligt og er et godt supplement til de bløde værdier, som ofte følger med CSR og socialt ansvar. For entreprenører og bygherrer, der byder ind på store offentlige opgaver, kan det også være meget vigtigt med en god og konkret beskrivelse af, hvordan virksomheden bidrager til fællesskabet,” siger Marianne Lyngberg Nilsson.
Et nyt DGNB-kriterie for bæredygtigt byggeri handler netop om socialt ansvar, og også derfor er det aktuelt med guides til bygherrer og entreprenører, som skal indarbejde disse kriterier i en byggesag.
Mere inspiration
Se temaet Social beskæftigelse i byggeriet
Strategi & ledelse

Nyt projekt kobler grøn omstilling og social bæredygtighed
Med de danske klimaambitioner skal der tryk på den grønne omstilling. Det nødvendiggør en udvidelse af arbejdsstyrken og stiller nye krav til virksomheders rekrutteringsstrategier. Et nyt projekt ledet af videnshuset Cabi klæder virksomheder på til at finde grøn arbejdskraft blandt ledige fra kanten af arbejdsmarkedet.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Grøn omstilling og cirkulær økonomi skaber nye jobmuligheder
I mange brancher løser faglærte en række opgaver, der sagtens kunne løses af ufaglærte uden mange linjer på CV’et. Specielt inden for den grønne omstilling og den cirkulære økonomi findes der lige nu en del jobåbninger for ufaglærte. Men opgaverne finder ikke selv vej til denne gruppe. Det kræver, at virksomhederne genovervejer deres opgaveopløsning.
Indhold fra partner
Medarbejder

Det betaler sig at kontakte jobcentret tidligt, når en medarbejder mistrives eller er sygemeldt.
Mistrivsel og sygefravær koster - særligt, når de kommer drypvist eller varer flere uger, måske måneder. Tager du tidligt fat i jobcentret, kan du bedre forebygge og forkorte sygemeldinger. De kender reglerne og mulighederne i lovgivningen, og det kan give en hurtigere raskmelding.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse
Sidste frist den 31. marts: Nominér en virksomhed til CSR People Prize 2022
Du kan nå det endnu! Vær med til at hylde de virksomheder, der går forrest! CSR People Prize 2022 uddeles til virksomheder, som gør en ekstraordinær indsats for at tage et socialt ansvar. Måske kender du en virksomhed, der bør nomineres?
Indhold fra partner
Kommunikation

Fremtidens CSR-rapportering
Dokumentation af en virksomheds samfundsansvar er og bliver et konkurrenceparameter. I takt med at der kommer flere krav til rapportering om fx socialt ansvar for de største virksomheder, stiger behovet for at kunne dokumentere virksomhedens adfærd. Det gælder alle virksomheder i en værdikæde.
Indhold fra partner
Medarbejder

Stor pulje venter på ansøgere: Få 80 procent i tilskud til dit næste arbejdsmiljøprojekt
Virksomheder med maksimalt 50 ansatte har mulighed for at få op til 500.000 kr. i tilskud til arbejdsmiljøindsatser, der forebygger ulykker eller psykisk og fysisk nedslidning. Her kan du se, hvordan din virksomhed får del i Arbejdsmiljøpuljen.
Indhold fra partner