Nye komplekse bæredygtighedskrav kræver mere af virksomhedens it-afdeling, men kan være en kærkommen mulighed til at kigge indad

Den 1. januar 2023 trådte Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i kraft, hvilket dramatisk skærper dokumentationskravene i forhold til virksomheders bæredygtighedskommunikation. Reglerne gælder indledningsvis for børsnoterede virksomheder, men vil frem mod 2027 også inkludere store og mellemsmå virksomheder.

Der skal fremover være meget bedre styr på data og dokumentation. Initiativet startede for at mindske greenwashing og sikre transparens i dokumentationen af organisationers arbejde med bæredygtighed.

CSRD er omfangsrigt og komplekst med krav om 1144 datapunkter fordelt på 12 standarder. Det kan være svært at gennemskue hvilke områder der er relevante for de specifikke områder, brancher og sektorer. Hos Atea oplever vi, at flere af vores kunder kommer til os for at få hjælp til at identificere og prioritere indsatser, som relaterer sig til CSRD, og sikre at it-afdelingerne er rustet til fremadrettet at kunne bistå i virksomhedernes grønne omstilling.

Det er bestemt ikke omkostningstungt at levere rapporteringen med den rigtige strukturerede dataindsamling, og i Atea kan vi se et stort potentiale i at hjælpe med at engagere it-afdelingen tidligt i processen. Men vi forstår godt forvirringen over hvad der skal inkluderes og rapporteres, hvad der er standard og hvordan virksomheden kommer nemmest i gang med hele processen.

It-afdelingen kommer til at spille en afgørende rolle, og får virksomheden til at kigge indad

It-afdelingerne kommer til at spille en stor og afgørende rolle for at sikre at virksomhederne er up to date med de nye regler som er gældende allerede fra 2024. It-afdelingerne kommer nemlig til skulle udføre den vigtige opgave at identificere og strukturere det der skal inkluderes og rapporteres. Sammen med ledelsen kommer de til at skabe præcedens for hvilken standardisering der skal indføres, så virksomheden nemmest kommer valideret i mål. 

I Atea hjælper vi mange virksomheder med at engagere it-afdelingen tidligt i processen, og vi oplever at organisationerne ikke er klædt ordentlig på til den omstilling. Et af de tydelige behov vi ser er, at it-afdelingen, sammen med ledelsen og bæredygtighedsansvarlige, får identificeret omfanget af deres CO2-footprint. En sådan opgørelse vil også være en kærkommen mulighed for den enkelte virksomhed at gøre regning ved kasse ét, og se hvor de store CO2-syndere befinder sig. 

Hvad er det der skal rapporteres? 

Det er som sagt en relativ omfangsrig mængde data der skal rapporteres, men når det er gjort, er der meget at hente. Ikke kun ift. at gøre sin virksomhed mere bæredygtig, men også ift. at gøre sig mere attraktiv overfor kunder, som i stigende grad vægter bæredygtighed højt. 

I Atea arbejder vi med det som vi kalder ’sustainable life cycle management’, hvor vi hjælper vores kunder med at benytte it-afdelingen og den teknologiske udvikling, til at skabe en gennemsigtig og cirkulær proces, samtidig med at vi kæder bæredygtighed og it-afdelingerne sammen.

Ved at arbejde med fokusområderne i tabellen vil virksomheden få: 

• Reduceret CO2-udledning
• Indsigt i væsentlige CO2-syndere i it-infrastrukturen
• Bedre employer branding
• Højere værdi af brugt udstyr
• Indsigt i omkostninger/investeringsmuligheder

Selvom CSRD lige nu virker uhåndgribeligt, uoverskueligt og meget svært, så har vi i Atea oplevet, at man kan vende det om til en situation, hvor man kan få set sin organisation efter i sømmende. Med den rette hjælp, korrekte dataindsamling og analyse er det muligt at overholde de nye EU-regler, og sikre sig at ens virksomhed kører på så bæredytig damp som muligt. Vi tror på, CSRD sikrer at virksomhederne kommer til at arbejde mod en grønnere fremtid.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cirkulære løsninger

Omstillingen til cirkulær økonomi er en af hovednøglerne til både reduktion af CO2-udledninger og knaphed på materialer. Temaet ser på overordnede udfordringer og erfaringer med cirkularitet og bringer eksempler på løsninger, der allerede er på markedet i dag.

09.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea anerkendt som Europe's Diversity Leader 2024

02.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea stiger en plads på international miljø- og klimakarakter

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

12.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea modtager platin af EcoVadis for sin bæredygtighedsindsats for femte år i træk

05.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea bliver en del af ny rangliste over verdens mest bæredygtige virksomheder

29.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Klimaspådom: Bæredygtig it-anvendelse vil overhale fokus på madspild og plastik