15.07.2020 | Klima, miljø og energi
Nye krav om etablering af ladestandere til elbiler
Indhold fra partner Hvad er dette?
Som led i den grønne omstilling af transportsektoren til el er der fastsat nye regler om, at der ved visse bygninger skal etableres ladestandere til elbiler. Her er et indblik i reglerne og i kommunernes muligheder for at fremme elbilismen.
Ifølge Klimarådets seneste rapport udgør manglende ladestandere en betydelig barriere for udbredelsen af elbiler, og der er ifølge Klimarådet behov for, at det offentlige bidrager til at sikre, at der er tilstrækkelige opladningsmuligheder.
Der er allerede iværksat en lang række initiativer, der skal være med til at øge incitamentet til at udskifte benzinbiler med elbiler. Som eksempel er der for nyligt indgået en bred politisk aftale om at anvende 50 mio. kr. til flere ladestandere, som skal placeres langs rastepladser ved motorveje, på landeveje og foran etageejendomme.
Herudover er der udstedt en ny bekendtgørelse, som stiller krav om, at der i tilknytning til visse bygninger enten skal etableres ladestandere eller foretages forberedelser (fx trækning af kabelbakker), så der på et senere tidspunkt relativt nemt kan etableres ladestandere til elbiler. Det er den enkelte kommunes ansvar at indsætte kravene i byggetilladelsen.
Men hvilke bygninger er omfattet af reglerne? Og hvor mange ladestandere skal der som minimum etableres?
Kravene i ladestanderbekendtgørelsen
Ladestanderbekendtgørelsen er udstedt i medfør af byggelovens § 4D og har til formål at implementere kravene om opsætning af ladestandere til elbiler i EU’s bygningsdirektiv.
Ladestanderbekendtgørelsen gælder både for visse allerede eksisterende bygninger, større ombygninger på bygninger og nybyggeri. Der sondres i bekendtgørelsen mellem beboelsesbygninger og bygninger, der ikke er til beboelse. Reglerne omfatter alene de anførte typer bygninger. De anførte krav til antallet af ladestandere/forberedelser til ladestandere er derimod minimumskrav. I forbindelse med udstedelse af byggetilladelse kan den enkelte kommune således fastsætte højere krav.
Som udgangspunkt kan beboelsesbygninger være alle bygninger, der anvendes til beboelse – i praksis vil der dog ofte være tale om etageboliger. Bygninger, der ikke er til beboelse, kan fx være kontorbygninger, hospitaler eller uddannelsesinstitutioner.
Det afgørende for, om der er krav om at etablere eller forberede etablering af ladestandere, er det antal af parkeringspladser, der er knyttet til den pågældende bygning. Kravene i ladestanderbekendtgørelsen er således afhængig af antallet af parkeringspladser.
Der gælder således ikke krav om etablering af ladestandere ved allerede eksisterende beboelsesbygninger.
Se Hortens oversigt over minimumskravene til antallet af ladestandere her.
Kommunernes muligheder for at fremme elbilismen
Ifølge Klimarådet er det afgørende, at det offentlige indtager en aktiv rolle i forhold til at skabe gode og attraktive rammer for opladning af elbiler.
For at imødegå Klimarådets anbefaling kan kommunen som vejmyndighed fx forbeholde visse offentlige parkeringspladser til elbiler. Der er dog ikke på nuværende tidspunkt mulighed for at forbeholde parkeringspladser til “ladende” elbiler, og kommunen kan derfor ikke begrænse parkeringen til det tidsrum, hvor elbilen er under opladning. Kommunen må derfor i stedet fastsætte parkeringsrestriktioner i form af fx tidsbegrænset parkering. I en vejledning fra Region Hovedstaden foreslås det, at tidsbegrænsningen fx kan være på tre-fem timer i dagtimerne fra kl. 8-17. På den måde sikres en vis rotation, så pladserne ikke optages en hel dag af ikke-ladende elbiler.
Herudover kan kommunen overveje at fritage elbiler for betaling af parkeringsbillet/licens, hvilket kan være med til at skabe incitament til at skifte til el.
Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt for kommunerne at stille særlige krav til operatørerne for at sikre konkurrencen blandt aktørerne på området. Det indebærer, at det fx ikke er muligt at kræve, at en operatør skal give andre selskaber tredjepartsadgang til ladestandere, som det ellers er tilfældet for andre dele af den kritiske infrastruktur.
Vi ser frem til at følge udviklingen og se, hvilke yderligere initiativer der vil blive iværksat på baggrund af Klimarådets rapport for at udbygge og forbedre det danske ladenetværk for elbiler.
Klima, miljø og energi

Sådan går det med de grønne indkøb
Stadigt flere kommuner arbejder aktivt med at få indarbejdet grønne krav i udbud, men det kan være svært at omsætte et ønske om en grønnere profil til udbudskrav.
Indhold fra partner
Medarbejder

Ansvar for arbejdsskader
Hvem har ansvaret, når medarbejderne kommer til skade på jobbet? Managing partner i Horten Finn Schwarz og senioradvokat Signe Werming stiller skarpt på vurderingen af arbejdsgiverens ansvar for arbejdsskader og giver syv vigtige huskeregler.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Nye regler for varmeprojekter: Start den grønne omstilling nu
Fra 1. januar 2021 gælder nye regler for godkendelse af projekter om kollektiv varmeforsyning. Det er nu, vi skal sætte gang i varmepumpeprojekter samt konvertering af blokvarmecentraler og områder, der i dag har olie- og naturgasfyr.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny lov om klimatilpasning
Fra den 1. januar 2021 gælder der nye regler for spildevandsselskabers klimatilpasning. Reglerne afskaffer blandt andet de gældende regler om medfinansieringsprojekter. Få et overblik over reglerne og en række vigtige frister.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Køb grøn it
Der er gode muligheder for at købe grønt, når det offentlige Danmark indkøber it og it-ydelser.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Klimaplanen for en grøn affaldssektor kræver en ændring af organiseringen
Den politiske aftale om en klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi af 16. juni 2020 vil få store konsekvenser for kommunerne og de kommunalt ejede affaldsanlæg, hvis den omsættes til lov.
Indhold fra partner