Nye regler giver flyselskaber mulighed for at løbe fra klimaansvar

Efter stort pres fra olielandene er der kommet nye luftfartsregler. Det betyder, at flybrændstof fra raffinaderier, som olie, nu godkendes som et grønt alternativ.

Senest har SAS varslet et muligt samarbejde med det svenske olieselskab Preem, der skal levere flybrændstof til selskabet fra raffinaderier. Arkivfoto..

26.07.2018

CSR.dk

Nye regler fra FN’s luftfartsorganisation, ICAO, betyder, at ren olie nu også vil blive godkendt som et såkaldt grønt brændstof. Altså vil det være okay at afskrive olie fra raffinaderier som et grønt brændsel.

Det vil sige, at olie anses som grønt brændstof til flytfragt, så længe produktionen af brændstoffet får strøm fra vedvarende energikilder, som eksempelvis solceller, og det kan påvises, at CO2-udledningen er mindst 10 procent lavere end olie produceret på almindelig vis.

Ændringen i bæredygtighedskriterierne sker efter stor indblanding fra blandt andet olinelandene USA og Saudi-Arabien.

Men det er langt fra alle, der er tilfredse med det nye ”smuthul” i reglerne.

Læs også: Ford reducerer CO2-udledning med næsten en tredjedel

”At skifte over til ikke-fossile brændstoffer er en af de vigtigste veje til at gøre flyvning mindre co2-udledende, men ICAOs regler gør nu faktisk det modsatte. Først fjerner ICAO stort set alle bæredygtighedskriterierne for biobrændsler, og åbner dermed dørene for palmeolie, og nu regner de endda olie for et grønt brændstof. Det ligner mere og mere en forfærdelig aftale for klimaet”, siger Andrew Murphy, der er leder i miljøorganisationen Transport & Enviroment i en pressemeddelelse.

ICAOs nye regelværk kaldet Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA) skal mindske luftfartens skadelige klimaaftryk ved tvinge flyselskaberne til at købe CO2-kreditter. Det betyder, at de kan betale for projekter, der kan mindske CO2-udledningen i andre sektorer for at kompensere for luftfartens voksende CO2-udledning. Medlemslande i ICAO har nemlig besluttet, at den internationale civile flytransport ved udgangen af 2020 ikke må udlede mere CO2, end det samlede gennemsnit for årene 2019 og 2020.

Ifølge Transport & Environment er der flere problemer ved aftalen, som generelt underminerer klimakravene.

Flyselskaberne kan blandt andet minimere kravet til, hvor mange CO2-kreditter de skal købe, hvis de bruger alternative brændsler. Derudover har CAO tidligere fjernet ti ud af 12 foreslåede bæredygtighedskrav til biobrændstoffer efter pres fra Brasilien, USA og flere andre stater. Det skriver Ingeniøren.

- EST

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V