26.07.2018 | Klima, miljø og energi
Nye regler giver flyselskaber mulighed for at løbe fra klimaansvar
Efter stort pres fra olielandene er der kommet nye luftfartsregler. Det betyder, at flybrændstof fra raffinaderier, som olie, nu godkendes som et grønt alternativ.
Senest har SAS varslet et muligt samarbejde med det svenske olieselskab Preem, der skal levere flybrændstof til selskabet fra raffinaderier. Arkivfoto.
Nye regler fra FN’s luftfartsorganisation, ICAO, betyder, at ren olie nu også vil blive godkendt som et såkaldt grønt brændstof. Altså vil det være okay at afskrive olie fra raffinaderier som et grønt brændsel.
Det vil sige, at olie anses som grønt brændstof til flytfragt, så længe produktionen af brændstoffet får strøm fra vedvarende energikilder, som eksempelvis solceller, og det kan påvises, at CO2-udledningen er mindst 10 procent lavere end olie produceret på almindelig vis.
Ændringen i bæredygtighedskriterierne sker efter stor indblanding fra blandt andet olinelandene USA og Saudi-Arabien.
Men det er langt fra alle, der er tilfredse med det nye ”smuthul” i reglerne.
Læs også: Ford reducerer CO2-udledning med næsten en tredjedel
”At skifte over til ikke-fossile brændstoffer er en af de vigtigste veje til at gøre flyvning mindre co2-udledende, men ICAOs regler gør nu faktisk det modsatte. Først fjerner ICAO stort set alle bæredygtighedskriterierne for biobrændsler, og åbner dermed dørene for palmeolie, og nu regner de endda olie for et grønt brændstof. Det ligner mere og mere en forfærdelig aftale for klimaet”, siger Andrew Murphy, der er leder i miljøorganisationen Transport & Enviroment i en pressemeddelelse.
ICAOs nye regelværk kaldet Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA) skal mindske luftfartens skadelige klimaaftryk ved tvinge flyselskaberne til at købe CO2-kreditter. Det betyder, at de kan betale for projekter, der kan mindske CO2-udledningen i andre sektorer for at kompensere for luftfartens voksende CO2-udledning. Medlemslande i ICAO har nemlig besluttet, at den internationale civile flytransport ved udgangen af 2020 ikke må udlede mere CO2, end det samlede gennemsnit for årene 2019 og 2020.
Ifølge Transport & Environment er der flere problemer ved aftalen, som generelt underminerer klimakravene.
Flyselskaberne kan blandt andet minimere kravet til, hvor mange CO2-kreditter de skal købe, hvis de bruger alternative brændsler. Derudover har CAO tidligere fjernet ti ud af 12 foreslåede bæredygtighedskrav til biobrændstoffer efter pres fra Brasilien, USA og flere andre stater. Det skriver Ingeniøren.
- EST
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.
Supply chain

Aalborg Havns guldæg er Power-to-x
Det spirende marked inden for klimavenlige brændstoffer er et betydeligt vækstpotentiale for Aalborg Havn. Men det handler også om at tiltrække andre spillere i branchen, mener udviklingschef.
Klima, miljø og energi

Novo Nordisk får ros for klimaindsats
Danmarks største medicinalselskab er langt i deres arbejde med at reducere CO2-udledninger. Det er ikke tilfældigt.
Strategi & ledelse

Omfattende sag om greenwashing varsler nye tider
Deutsche Banks investeringsarm blev sidste dag i maj ransaget og beskyldt for omfattende greenwashing. Samtidig melder de amerikanske myndigheder om en stramning af reglerne for markedsføring af ESG-mærkede investeringer.
Kommunikation

Dine gamle sneakers kan redde en bid af regnskoven
Et nyt initiativ fra The Athlete’s Foot giver kunderne rabat på nye sko samtidigt med, at kampen mod rydningen af regnskoven i Ecuador får en hjælpende hånd
Menneskerettigheder

Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.