29.08.2019  |  Klima, miljø og energi

Nye standarder skal gøre det nemmere at genanvende plast

Indhold fra partner Hvad er dette?

Plastik og mikroplast i naturen er et kæmpe miljøproblem, der bliver ved med at vokse. Nu skal der sættes fælles europæiske miljøstandarder for plast og emballage, der skal hjælpe i kampen mod plastikforurening.

Nye europæiske standarder skal fremme genanvendelse af plast og understøtte bæredygtig udvikling. Og det er vigtigt, at danske plastproducenter og andre interessenter deltager i udviklingen af de nye standarder og dermed sikrer dansk indflydelse på fremtidens markedskrav.

- Vi skal blive bedre til at designe produkter, der indeholder plast, så de bedre kan skilles ad, sorteres og genanvendes. Og det skal nye standarder nu sætte fælles rammer og retningslinjer for, så det bliver nemmere at genanvende plast og forhindre mikroplast i naturen, siger Jesper Lauridsen, der er seniorkonsulent i Dansk Standard og ansvarlig fra dansk side for standardiseringsarbejdet.

Genanvendelse er ikke altid nemt

Men genanvendelse er ikke altid ligetil, bl.a. fordi der ofte er en masse tilsætningsstoffer i plastikken, som fx blødgører. Derfor er det ifølge Kristin Olofsson, der er direktør for innovation, bæredygtighed og CSR i Trioplast, også vigtigt, at industrien deltager i arbejdet, så standarderne bliver anvendelige i praksis. Svenske Trioplast, som er en af Europas førende producenter af plastikfilm af polyethylen, deltager selv aktivt i udformningen af fælleseuropæiske standarder:

- Det giver os en unik mulighed for at påvirke fremtidens markeds-, lov- og forbrugerkrav til bæredygtighed og sikre, at vi kommer på forkant, siger Kristin Olofsson, som opfordrer danske plastproducenter og andre interessenter i plastindustrien til at deltage i udviklingen af de nye standarder.

Vi kan genanvende meget mere

De kommende europæiske standarder skal sætte fælles rammer for plast og emballage og gøre genanvendelse lettere, så myndigheder, plastproducenter og affaldsbehandlere har ens retningslinjer på tværs af grænser. Udover genanvendelse er der også fokus på fx bionedbrydelig og biobaseret plast, længere holdbarhed for produkter, kemisk adskillelse af plast, affaldshåndtering og måling af mikroplast i fx vandmiljøet.

Alle med interesse og viden på området kan deltage i arbejdet med de fremtidige miljøstandarder for plast og emballage og dermed få indflydelse på de krav og retningslinjer, der kommer til at gælde fremadrettet.

Dansk Standard holder gratis kickoff-møde den 25. september for producenter, affaldsbehandlere, NGO’er, universiteter, myndigheder og andre med interesse i plastindustrien, hvor man kan høre mere om arbejdet med standarderne. Samme dag inviterer Dansk Standard til gratis morgenbriefing om cirkulær økonomi. Der er tilmelding til begge dele på ds.dk.  

Til redaktionen: Yderligere oplysninger får hos Lisa Klæsøe, presseansvarlig i Dansk Standard, på 27 12 93 69 eller lio@ds.dk.

Mere fra Dansk Standard

Dansk Standard

https://www.ds.dk/da

  • ds@ds.dk
  • 39 96 61 01
  • Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Dansk Standard udvikler og udgiver standarder, udbyder kurser og tilbyder rådgivning. Målet med vores ydelser er at styrke erhvervslivets og samfundets konkurrenceevne og bæredygtighed. Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation. Vi giver vores kunder mulighed for at deltage i udviklingen af europæiske og internationale standarder og dermed f…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere