31.01.2013  |  Klima, miljø og energi

Nye vinde? Eller hvordan orkanen Sandy har revitaliseret miljø og ressource agendaen

Indhold fra partner Hvad er dette?

Man siger, at der ikke er noget, der er så dårligt, at det ikke er godt for noget. Obama blev indsat i som præsident i mandags efter en kampagne, som var ganske enestående – særligt i forhold til klima.

Den amerikanske præsidents kampagne var ganske enestående i nyere tid, eftersom klima ikke blev nævnt en eneste gang i løbet af de præsidentielle debatter for første gang siden 1980’erne. En stilhed, der blev afspejlet i pressedækningen af klima, der igen i 2012 faldt til det nu laveste niveau siden COP15 i København

Klimadagsordenen tilbage
Stilheden blev brudt med Obama’s indsættelsestale, der igen har sat klima solidt på dagsorden med den amerikanske præsidents stærke budskab ’We will respond to the threat of climate change! Knowing that the failure to do so will betray our children and future generations’. Et fornyet fokus fra amerikansk side er netop én af de brikker, der skal falde på plads for at få en global klima-aftale.

Hvad er det så, der har gjort, at klima agendaen er tilbage igen, og vi kan tro på at der denne gang er momentum til at nå en aftale? Obama’s bud ‘None can avoid the devastating impact of raging fires, crippling droughts and more powerful storms’. Orkanen Sandy, tørke og skovbrande har vækket en bekymring – en bekymring, der rækker verden over:

Globale risici
Tilsvarende sidder en række af verdens ledere i disse dage i Davos og diskuterer verdens udfordringer – og hvad taler de om? Ser vi på World Economic Forum’s rapport ‘Global Risks 2013’, der lige er kommet på gaden, bekræftes dette monumentale mentalitetsskifte. Et skifte, der ikke bare gælder klima, men rækker videre. I den årlige vurdering af de væsentligste globale risici i forhold til sandsynlighed og påvirkninger, baseret på en global survey af mere end 1,300 eksperter og meningsdannere fra forretningsverden, universiteter og NGO’er og regering verden over, er blandt top 10 i globale risici:

‘Rising GHG emissions’

‘Failure of Climate Change Adaptation’

‘Water Supply Crisis’

‘Chronic fiscal imbalances’

‘Extreme Volatility in Energy and Agriculture Prices’

‘Severe income disparity’

‘Food Shortage Crisis’.

Og bekymringerne er velbegrundede. Vi er for første gang i menneskets historie i en verden med ressourceknaphed, drevet af befolkningsvækst og økonomisk vækst, med et stadigt stigende ressourcetræk. Et ressourcetræk, der er i dag er 1,5 gange jordens regenerative kapacitet, og som forværres af klimaforandringer og forurening.

Konsekvensen af disse bevægelser er, at de som ikke allerede i dag orienterer sig mod en omstilling til nye og mere ressource-effektive forbrugs- og produktionsmønstre bliver presset på kort sigt og på lang sigt ikke vil have et ressourcegrundlag at trække på.

af Kristoffer Hvidsteen, Deloitte Sustainability

Tags: Deloitte

Mere fra Deloitte

Deloitte

www.deloitte.dk

Deloitte Sustainability har erfaring med en bred vifte af opgaver, inden for samfundsansvar, risikostyring og rapportering, på tværs af industrier og virksomheder af forskellige størrelser. Vi hjælper erhvervslivet til at foretage et strategisk skift mod en positiv indvirkning på samfundet, fordi det skaber konkurrencefordele og er økonomisk rentabelt. Vores rådgivning tager udgangs…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere