Nye virksomheder certificeret i CSR
Syv nye danske virksomheder har fået papir på deres arbejde med ansvarlig forretningsførelse gennem Green Network. For virksomhederne handler det om konkrete værktøjer til arbejdet.
Danmark har fået en række nye, CSR-certificerede virksomheder. Syv af erhvervsnetværket Green Networks medlemmer, Provas, Centrum Pæle, Mølholm Privathospital, Flonidan, EUC Syd, Middelfart Sparekasse og Nopa Nordic, fik den 9. december officielt papir på deres arbejde med ansvarlig forretningsførelse efter have gennemført et kursus i CSR-ledelsessystemet e4.
Siden september har 14 ledere og medarbejdere fra de syv virksomheder gennemført fem intensive træningsdage i forretningsdrevet samfundsansvar, og med eksamen vel overstået og certifikaterne i hånden har deltagerne nu et synligt bevis på, at de kan arbejde systematisk og strategisk med samfundsansvar på en måde, der gavner både forretningen og verden omkring dem.
”Forretningsdrevet samfundsansvar er for alvor ved at komme på danske virksomheders dagsorden, ikke mindst på grund af øget kundekrav både herhjemme og ikke mindst på det europæiske marked. De syv virksomheder har fremlagt overbevisende og gennemarbejdede CSR-programmer og strategier, der sikre dem et solidt arbejdsgrundlag i den videre proces med at sikre bæredygtig vækst på deres respektive markeder”, siger uddannelsesansvarlig hos Green Network, Torben Vartenberg.
Undervisningen på de fem kursusdage tog udgangspunkt i virksomhedernes egne situationer og virkeligheder, og med det udgangspunkt har de gennem de tre måneders forløb opbygget en CSR-strategi og -handlingsplan, der er klar til implementering i virksomheden.
Strategi og værktøjer
Undervejs i forløbet har deltagerne lært om konkrete strategier og tilgange i forhold til både økonomi, miljø, forretningsetik og arbejdsmiljø. Netop den brede, operationelle tilgang har været givtig, fortæller underdirektør i Middelfart Sparekasse, Rikke Dresing.
”Med e4 har vi fået nogle værktøjer, der i højere grad gør os i stand til at arbejde med samfundsansvar som en forretningsdisciplin i hele organisationen. Og det er vigtigt. Vi ønsker ikke, at samfundsansvar skal isoleres til en afdeling eller en ansvarlig. Vi ønsker, at hele vores organisation tager samfundsansvar og udnytter de forretningsmæssige muligheder, som e4 har været med til at afdække”, siger hun.
Hun bliver bakket op af adm. direktør i Centrum Pæle, Lars G. Christensen.
”Forløbet hos Green Network har hjulpet os til at blive mere bevidste om vores arbejde med CSR, og gøre vores strategi mere målrettet. Vi har altid gerne ville være en vigtig del af samfundet og være med til at få det til at fungere bedre, så det er ikke nye områder som sådan, men vi har fået skabt klarhed over vores indsats, så det ikke bare er spredt fægtning”, siger han og uddyber:
”Vi står stærkt med nogle konkrete værktøjer i baghånden, der gør os i stand til at tage vores arbejde med socialt ansvar i en mere strategisk retning, hvor vi også kan bruge det i brandingsammenhæng. En stor del af vores fremtidige CSR-indsats kommer til at handle om integration og uddannelse, og i den forbindelse er det godt at have noget ekstra for at kunne tiltrække ung og kvalificeret arbejdskraft”, siger Lars G. Christensen.
Bedre kommunikation
Også hos Provas, der er samlingen af forsyningsselskaber inden for vand, spildevand og affald i Haderslev, kan adm. direktør, John Hartvig Mølgaard, nikke genkendende til det brugbare udbytte af tiden hos Green Network.
”Vi har haft et meget positivt forløb, der har hjulpet os til at få stillet endnu mere skarpt på vores samfundsmæssige ansvarlighed. Som kommunalt ejet er vi essentielt non-profit og ’født’ ansvarlige, og med kurset har vi fået underbygget vores strategi, så vi kan blive bedre til at synliggøre vores arbejde og værdier. Vi beretter allerede om vores indsats i vores årsberetninger, og nu har vi så fået en række værktøjer, der kan gøre vores kommunikation endnu bedre”, siger han.
Næste hold virksomheder starter i CSR-træningslejr hos Green Network i foråret 2016.