20.09.2022 | Menneskerettigheder
Nyt EU-lovforslag får kritik for at være for svagt: ”Man burde efterligne amerikanerne”
I godt et år har en ny lov mod tvangsarbejde været på vej i EU. Nu ligger det første udkast klar, og selvom diverse organisationer glæder sig over at se handling på området, kritiserer de samtidig forslaget for at have få lidt gennemslagskraft.
Farvel til produkter fremstillet under ”moderne slaveri” eller tvangsarbejde. Det forslår Europa Kommissionen i et nyt lovforslag, der har været et år undervejs, skriver Danwatch.
“Målet er klart: at holde EU-markedet fri for produkter fremstillet, udvundet eller høstet med tvangsarbejde,” fortæller EU’s handelskommisær Valdis Dombrovskis i en video på Twitter på dagen, hvor forslaget blev præsenteret.
Forbuddet vil, hvis det bliver vedtaget, gælde både for varer produceret inden- og udenfor EU’s grænser, og det vil blive medlemsstaternes opgave at vurdere, hvilke produkter der er lavet af tvangsarbejdere.
Ifølge European Coalition for Corporate Justice, ECCJ, der er et netværk af 450 europæiske NGOer, fagforeninger og forbrugerorganisationer, er det allerede her, forslagets første problemer opstår.
I stedet bør bevisbyrden ligge hos virksomheder, som ønsker at sælge sine varer på EU’s indre marked. På den måde undgår EU også at overbebyrde de i forvejen ressourcemanglende nationale myndigheder.
Gribe fat i problemets rod
Vigtigst af alt får EU’s nye lovforslag kritik for ikke at tage dybere fat ved problemstillingens rod og forsøge at hjælpe ofrene for tvangsarbejde videre. Det var endda et forslag med inspiration fra den amerikanske pendant som ECCJ kom med, da Europa Kommissionen stadig arbejdede på forslaget.
Den amerikanske toldlov gør det muligt for myndighederne at tilbageholde og sanktionere produkter som et middel til at tvinge virksomheder til afhjælpe, herunder betale, ofre for tvangsarbejde, før produkterne må cirkulere på det amerikanske marked igen.
Læs også: Millioner af pensionspenge i Nestlé trods afsløringer om børnearbejde
“Ethvert initiativ, der forbyder import af varer fremstillet ved brug af tvangsarbejde, bør ikke kun udelukke disse varer fra EU-markedet i et forsøg på at beskytte EU’s forbrugere, men også adressere det underliggende spørgsmål om tvangsarbejde,” skriver afdelingsleder for Erhverv hos Institut for menneskerettigheder, Elin Wrzoncki, i en lignende kritik på mail til Danwatch.
EU’s spæde skridt
Blandt Europa Kommissionen medlemmer er der dog udbredt tilfredshed med det første lovforslag på området.
”Vores indre marked er en ekstraordinær fordel i forhold til at forhindre produkter, der er lavet af tvangsarbejdere, i at cirkulere i EU, og det er en løftestang for mere bæredygtighed på tværs af kloden,” lyder det fra Thierry Breton, der er Kommissær for det Indre Marked.
Og blandt ECCJ’s medlemmer og Institut for Menneskerettigheder er man da også glade for det signal EU nu sender til virksomheder, hvis produktion ikke er på linje med moderne arbejdsrettigheder, selvom den reelle effekt måske ikke bliver så stor.
”Selvom et forbud mod tvangsarbejde er et vigtigt signal at sende til de virksomheder, der opererer på EU’s indre marked, så er der i forskningen begrænset dokumentation for den langsigtede effekt af importforbud, der omhandler tvangsarbejde,” skriver Elin Wrzoncki med en henvisning til et studie foretaget af britiske Modern Slavery Policy and Evidence Center.
En af studiets konklusioner lyder, at et importforbud muligvis kan føre til, at virksomheder ændrer praksis på kort sigt, men at der stadig ikke er evidens for dets positive langsigtede virkninger. Hvorfor det forholder sig sådan, fremgår ikke af studiet.
- KCP
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.