Nyt EU-lovforslag får kritik for at være for svagt: ”Man burde efterligne amerikanerne”

I godt et år har en ny lov mod tvangsarbejde været på vej i EU. Nu ligger det første udkast klar, og selvom diverse organisationer glæder sig over at se handling på området, kritiserer de samtidig forslaget for at have få lidt gennemslagskraft.

Det nye lovforslag er EU’s første forsøg på at komme ”moderne slaveri” til livs. Foto: 123RF.

20.09.2022

CSR.dk

Farvel til produkter fremstillet under ”moderne slaveri” eller tvangsarbejde. Det forslår Europa Kommissionen i et nyt lovforslag, der har været et år undervejs, skriver Danwatch.

“Målet er klart: at holde EU-markedet fri for produkter fremstillet, udvundet eller høstet med tvangsarbejde,” fortæller EU’s handelskommisær Valdis Dombrovskis i en video på Twitter på dagen, hvor forslaget blev præsenteret. 

Forbuddet vil, hvis det bliver vedtaget, gælde både for varer produceret inden- og udenfor EU’s grænser, og det vil blive medlemsstaternes opgave at vurdere, hvilke produkter der er lavet af tvangsarbejdere.

Ifølge European Coalition for Corporate Justice, ECCJ, der er et netværk af 450 europæiske NGOer, fagforeninger og forbrugerorganisationer, er det allerede her, forslagets første problemer opstår.

I stedet bør bevisbyrden ligge hos virksomheder, som ønsker at sælge sine varer på EU’s indre marked. På den måde undgår EU også at overbebyrde de i forvejen ressourcemanglende nationale myndigheder.

Gribe fat i problemets rod

Vigtigst af alt får EU’s nye lovforslag kritik for ikke at tage dybere fat ved problemstillingens rod og forsøge at hjælpe ofrene for tvangsarbejde videre. Det var endda et forslag med inspiration fra den amerikanske pendant som ECCJ kom med, da Europa Kommissionen stadig arbejdede på forslaget.

Den amerikanske toldlov gør det muligt for myndighederne at tilbageholde og sanktionere produkter som et middel til at tvinge virksomheder til afhjælpe, herunder betale, ofre for tvangsarbejde, før produkterne må cirkulere på det amerikanske marked igen. 

Læs også: Millioner af pensionspenge i Nestlé trods afsløringer om børnearbejde

“Ethvert initiativ, der forbyder import af varer fremstillet ved brug af tvangsarbejde, bør ikke kun udelukke disse varer fra EU-markedet i et forsøg på at beskytte EU’s forbrugere, men også adressere det underliggende spørgsmål om tvangsarbejde,” skriver afdelingsleder for Erhverv hos Institut for menneskerettigheder, Elin Wrzoncki, i en lignende kritik på mail til Danwatch.

EU’s spæde skridt

Blandt Europa Kommissionen medlemmer er der dog udbredt tilfredshed med det første lovforslag på området.

”Vores indre marked er en ekstraordinær fordel i forhold til at forhindre produkter, der er lavet af tvangsarbejdere, i at cirkulere i EU, og det er en løftestang for mere bæredygtighed på tværs af kloden,” lyder det fra Thierry Breton, der er Kommissær for det Indre Marked.

Og blandt ECCJ’s medlemmer og Institut for Menneskerettigheder er man da også glade for det signal EU nu sender til virksomheder, hvis produktion ikke er på linje med moderne arbejdsrettigheder, selvom den reelle effekt måske ikke bliver så stor.

”Selvom et forbud mod tvangsarbejde er et vigtigt signal at sende til de virksomheder, der opererer på EU’s indre marked, så er der i forskningen begrænset dokumentation for den langsigtede effekt af importforbud, der omhandler tvangsarbejde,” skriver Elin Wrzoncki med en henvisning til et studie foretaget af britiske Modern Slavery Policy and Evidence Center.

En af studiets konklusioner lyder, at et importforbud muligvis kan føre til, at virksomheder ændrer praksis på kort sigt, men at der stadig ikke er evidens for dets positive langsigtede virkninger. Hvorfor det forholder sig sådan, fremgår ikke af studiet. 

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025CSR.dk

Flere whistleblower-alarmer: Krise i dansk erhvervsliv?

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle