Millioner af pensionspenge i Nestlé trods afsløringer om børnearbejde
Danmarks ti største pensionssselskaber har aktier i Nestlé. Det er på trods af, at virksomheden fortsat køber kakaobønner, som er høstet af afrikanske børnearbejdere.
Fødevaregiganten Nestlé er gentagende gange blevet kædet sammen med børnearbejde i chokoladeindustrien, men det stopper ikke de ti største danske arbejdsmarkedspensionsselskaber (AMP’er) i at investere millioner af kroner i virksomheden.
Det skriver Fagbladet 3F.
Ifølge Terry Collingsworth, amerikansk menneskerettighedsadvokat, ved Nestlé godt, at virksomhedens kakaobønner stadig i stor stil bliver høstet af børn, der er blevet smuglet væk fra deres familier fra nabolande af menneskehandlerne.
Problematikken er nemlig veldokumenteret, påpeger han.
Læs også: WorldPride dropper Nestlé-samarbejde efter hård kritik
En rapport fra University of Chicago viser, at 37 procent af børnene i Elfenbenskysten og 52 procent af børnene i Ghana var involveret i børnearbejde i kakaoindustrien i 2019.
Og fra 2009 til 2019 steg udbredelsen af børnearbejde i kakaoproduktionen med 14 procentpoint, mens udbredelsen af farligt børnearbejde steg med 13 procentpoint i de to lande.
Ved det godt selv
Nestlé erkender også selv at have købt kakao fra steder, hvor børn er tvunget til at arbejde.
Ifølge Anna Hagemann Rise, der er kommunkationschef hos Nestlé i Danmark, er virksomheden dog også frontløber, når det kommer til at afskaffe problematikken.
Hun pointerer også ifølge Fagbladet 3F, at Nestlé er certificeret af Rainforest Alliance, og at virksomheden har hjulpet med at beskytte over 150.000 børn.
Læs også: Migrantarbejdere i Qatar bør have del i overskuddet fra VM
Fagbladet har også kontaktet flere af AMP’erne, hvor Sune Schackenfeldt, direktør hos Pædagogernes Pension, fortæller, at pensionsselskabet har en aktiv dialog med Nestlé.
”Vi bruger store ressourcer på at følge Nestlé, som vi mener nu gør mange af de rigtige ting. Vi kan se, at aktivt ejerskab virker, og at det har gjort en forskel, at vi har haft modet til at blive og holde fast i et fokus på at forbedre vilkårene. Det gælder om at få flest mulige børn i skole i stedet for i marken og at få forbedret priserne i det første led af produktionen”, siger han til Fagbladet 3F.
- HCL