02.01.2023 | Klima, miljø og energi
Nyt fra Højesteret om forskelsbehandling
Indhold fra partner Hvad er dette?
Vi gennemgår de to nye højesteretsdomme om forskelsbehandling på arbejdsmarkedet på grund af handicap samt religion og tro. I lyset af dommene giver vi et overblik over, hvad arbejdsgiver bør være særligt opmærksom på.
Forskelsbehandlingsloven forbyder arbejdsgivere at forskelsbehandle lønmodtagere – både direkte og indirekte – på baggrund af blandt andet handicap, religion og tro.
Indirekte forskelsbehandling kan opstå, hvis et tilsyneladende neutralt krav stiller personer omfattet af forskelsbehandlingsloven ringere end andre.
Det anses dog ikke som indirekte forskelsbehandling, hvis kravet er objektivt begrundet i et sagligt formål, og midlerne til at opfylde kravet er hensigtsmæssige og nødvendige.
Er der tale om en medarbejder med et handicap, pålægger forskelsbehandlingsloven desuden arbejdsgiveren en tilpasningsforpligtelse, som kan få betydning ved indirekte forskelsbehandling. Tilpasningsforpligtelsen indebærer, at en arbejdsgiver skal iværksætte hensigtsmæssige foranstaltninger for at imødekomme medarbejderens skånebehov, der gør det muligt for medarbejderen at fungere på lige fod med andre, fx ved at indrette lokaler eller tilpasse udstyr. Det gælder dog ikke, hvis det pålægger arbejdsgiveren en uforholdsmæssig stor byrde, som ikke i tilstrækkelig grad kan lettes gennem offentlige foranstaltninger.
Opsigelse af medarbejder med handicap
Den ene højesteretssag omhandlede en medarbejder diagnosticeret med angst, tilbagevendende depressioner og ADHD, som var blevet bevilliget et fleksjob som idrætskoordinator i en forening.
En væsentlig del af arbejdet som idrætskoordinator bestod i at varetage svømmeundervisning, hvilket forudsatte, at medarbejderen årligt bestod en livredderprøve. På et møde havde medarbejderen imidlertid tilkendegivet, at hun ikke magtede at deltage i livredderprøven i 2020, samt at hun havde behov for en kontaktperson på arbejdspladsen.
Det var ikke muligt for foreningen at opfylde medarbejderens skånebehov, og medarbejderen blev derfor opsagt.
Under sagen var der enighed om, at medarbejderen var handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand. Højesteret skulle alene tage stilling til, om foreningen forud for opsigelsen havde opfyldt sin tilpasningsforpligtelse, eller om opsigelsen udgjorde indirekte forskelsbehandling i strid med forskelsbehandlingsloven.
Højesteret: Arbejdsgiver havde opfyldt sin tilpasningsforpligtelse
Højesteret lagde vægt på, at svømmeundervisning var en væsentlig del af medarbejderens arbejde i foreningen som idrætskoordinator. Det blev lagt til grund, at foreningens bestyrelse forud for opsigelsen havde drøftet og undersøgt mulighederne for at opfylde medarbejderens skånebehov, herunder muligheden for at få andre til at varetage svømmeundervisningen.
På den baggrund fandt Højesteret, at foreningen havde opfyldt sin tilpasningsforpligtelse, og at der ikke var grundlag for at fastslå, at foreningen burde have foretaget andre tilpasningsforanstaltninger. Under hensyn til foreningens karakter, størrelse og økonomi var der ifølge Højesteret ikke grundlag for at anfægte foreningens vurdering af, at det hverken var muligt at fritage medarbejderen fra svømmeundervisningen eller stille en kontaktperson til rådighed.
Opsigelsen af medarbejderen var derfor ikke sket i strid med forskelsbehandlingsloven.
Der lægges vægt på arbejdsgivers størrelse
Dommen viser, at der blandt andet lægges vægt på arbejdsgiverens karakter, størrelse og økonomi, når det vurderes, hvorvidt arbejdsgiver har opfyldt sin tilpasningsforpligtelse, herunder muligheden for at fritage en medarbejder med et handicap fra opgaver, som vedkommende ikke kan varetage, men som er væsentlige for den pågældende stilling.
Det kan derfor udgøre en uforholdsmæssig stor byrde for en arbejdsgiver, hvis den eneste reelle afhjælpningsmulighed er at ansætte en anden medarbejder til at varetage opgaver, som medarbejderen med handicap ikke vil kunne varetage. I så fald har man som arbejdsgiver ikke altid pligt til at iværksætte en sådan foranstaltning.
Opsigelse af medarbejder på baggrund af religion og tro
Den anden højesteretssag angik en idrætslærer ansat på et gymnasium. Idrætslæreren tilhørte det godkendte trossamfund Syvendedags Adventistkirken, som helligholder lørdage.
Modsat tidligere år var idræt blevet et studieretningsfag på gymnasiet, og faget skulle derfor præsenteres til et åbent hus-arrangement på en lørdag. Idrætslæreren blev i den forbindelse bedt om at møde på arbejde den pågældende lørdag, da han var den eneste idrætslærer ansat på gymnasiet. Idrætslæreren nægtede at møde på arbejde, da det gik imod hans religiøse overbevisning. Som følge af udeblivelsen blev idrætslæreren opsagt.
Idrætslæreren klagede til Ligebehandlingsnævnet, som tilkendte idrætslæreren en godtgørelse svarende til ni måneders løn for indirekte forskelsbehandling i strid med forskelsbehandlingsloven. Gymnasiet indbragte sagen for landsretten, som fandt, at opsigelsen ikke var i strid med forskelsbehandlingsloven, da kravet om deltagelse i åbent hus-arrangementet var nødvendigt. Sagen er nu blevet behandlet af Højesteret.
Højesteret: Krav om fremmøde var ikke udtryk for forskelsbehandling
Under sagen var der enighed om, at kravet om fremmøde var objektivt begrundet i et sagligt formål, og at det var hensigtsmæssigt. Højesteret skulle derfor alene tage stilling til, om kravet om fremmøde var nødvendigt.
Det beror på en konkret proportionalitetsvurdering, om nødvendighedskravet er opfyldt, herunder om arbejdsgiveren har haft mulighed for at anvende mindre indgribende midler end et påkrav om fremmøde for idrætslæreren.
Højesteret lagde til grund, at åbent hus-arrangementet var vigtigt for gymnasiets markedsføring, samt at arrangementet var placeret om lørdagen af hensyn til målgruppens muligheder for at deltage.
Derudover lagde Højesteret vægt på, at medarbejderen var eneste idrætslærer på gymnasiet, og at ingen andre havde mulighed for at varetage opgaven. Den eneste tilfredsstillende mulighed var derfor at ansætte eksterne idrætslærere til at varetage præsentation og undervisning ved arrangementet.
Højesteret fandt, at kravet om fremmøde til åbent hus-arrangement den pågældende lørdag var nødvendigt for at kunne præsentere de besøgende for faget på et tilstrækkeligt fagligt niveau. Det var derfor ikke i strid med forskelsbehandlingslovens forbud mod forskelsbehandling på grund af religion og tro at opsige medarbejderen på baggrund af udeblivelsen.
Arbejdsgiver overlades et skøn, der påvirker proportionalitetsvurderingen
Dommen understøtter, at det kan udgøre indirekte forskelsbehandling på baggrund af religion og tro, hvis man som arbejdsgiver ikke tager hensyn til medarbejdere, som på grund af deres religion eller tro har helligdage på andre tidspunkter end de officielle helligdage i Danmark.
Dog viser dommen også, at der overlades et vist skøn til arbejdsgiveren ved vurderingen af, hvad der må anses at være nødvendigt for at imødekomme et sagligt formål med fx krav om fremmøde. I sagen faldt den konkrete proportionalitetsvurdering ud til fordel for arbejdsgiver, da arbejdsgiver havde løftet bevisbyrden for, at krav om fremmøde var nødvendigt.
Klima, miljø og energi

ESG i kommuner og kommunale selskaber
ESG fylder mere og mere for flere og flere private virksomheder, blandt andet som følge af omfattende regulering fra EU. Men kommuner og kommunale selskaber må også forholde sig til dem.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Temaserie om byudvikling: Vilkår
De danske byer vokser og vokser, og behovet for boliger, erhverv og kultur driver byudviklingen i mange kommuner og regioner. Vi ser nærmere på nogle af de vilkår for overdragelsen, som kommunen normalt bør overveje ved salg af en kommunal ejendom.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny vejledning om cirkulært byggeri
Hvem ejer materialerne, når et byggeri rives ned? Er det affald eller genbrugsmateriale? Og hvem har ansvaret for kvaliteten af de genbrugte materialer i et nyt byggeri? Ny vejledning ridser de retlige rammer op for det cirkulære byggeri.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Gribskov Forsyning har fået et nyt selskab: Gribskov Genbrug & Ressourcer
Forsyningen oprettede 1. juli 2022 et nyt selskab til at varetage sine affaldsaktiviteter: Gribskov Genbrug & Ressourcer A/S. Vi har interviewet Mette Therkildsen, administrerende direktør i Gribskov Forsyning, der fortæller om rejsen.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Solcelleselskaber – reglerne og de nye muligheder for VE-egenforbrugere
Solceller er for mange selskaber en central del i omstillingen til grøn strøm. Vi giver et kort overblik over reglerne for offentlige solcelleselskaber – samt de nye muligheder for VE-egenforbrugere efter VE II-direktivets nye regler for direkte afregning
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Due Diligence-direktivet - virksomheders due diligence for bæredygtighed
EU's kommende Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDD) stiller krav til de største virksomheder i forhold til at undgå krænkelser af menneskerettigheder og miljøsvigt både i deres egne aktiviteter og i deres værdikæder. Læs mere her.
Indhold fra partner