10.06.2020 | Supply chain
Nyt partnerskab skal sikre grønnere indkøb hos VIA
VIA er som den første professionshøjskole blevet medlem af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb. Partnerskabet skal sikre mere bæredygtighed i VIA’s indkøb.
Gennem POGI vil VIA blive bedre til at foretage indkøb, som tager hensyn til miljøet. Illustration: VIA University College.
Toiletpapir, kaffe og kuglepenne. Som en af landets største uddannelsesinstitutioner er VIA storforbrugere af en lang række helt nødvendige produkter, som købes ind gennem offentlige udbud.
Læs også: Coop laver bæreposer af selvproduceret affald
Men der er stor forskel på, hvad kuglepennen er lavet af, og hvordan kaffen bliver fragtet, og derfor skal der fremover være mere fokus på at implementere bæredygtighedsprincipper i indkøbsprocesserne.
”Vi skal tænke bæredygtighed ind i alt, hvad vi gør, for som landets tredje største uddannelsesinstitution sætter vi uundgåeligt et klima- og miljøbelastende aftryk, også når vi køber ind. Derfor skal vi påtage os ansvaret for at mindske de miljømæssige påvirkninger, som vores indkøb medfører”, siger Karen Frederiksen, der er formand for den tværgående projektgruppe, der skal understøtte VIA's arbejde med verdensmålene.
First movers på bæredygtighed
Det første skridt i retningen af mere bæredygtige indkøb er allerede taget. Som den første professionshøjskole er VIA University College nemlig blevet medlem af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI), der er er et fællesskab af kommuner, regioner og offentlige organisationer, der vil fremme bæredygtige løsninger og købe grønt ind.
Medlemskabet i POGI betyder, at VIA forpligter sig til at overholde de nuværende 11 fælles grønne indkøbsmål, der går på alt lige fra fødevarer til rengøringsartikler.
”Vi er first movers blandt professionshøjskolerne, og det er vi meget stolte af. Som medlem af POGI viser vi, at vi tør stille miljøkrav til vores indkøb og forpligte os på, at vi overholder dem. Samtidigt kan vi være med til at finde fælles løsninger på, hvordan vi reducerer energiforbruget i den offentlige sektor, som indkøber for mange milliarder kroner årligt”, siger indkøbskonsulent i VIA, Helle Bjerregaard Kristensen.
Helt konkret lyder indkøbsmålene i POGI blandt andet på, at toiletpapir skal være lavet af 100 procent genbrugspapir og/eller opfylde kriterierne for miljømærket Svanen eller Blomsten, at al fødevareemballage skal være PVC- og ftalatfrit, og at alle computere skal opfylde Energistyrelsens energikrav.
Læs også: Kaffepose sætter nye standarder for genanvendelse
”Vi har løbende varer i udbud, så omstillingen til de nye krav kommer til at ske løbende, efterhånden som produkterne kommer i udbud. Men allerede nu er vi godt på vej. Vi har netop indgået en aftale med en leverandør af gaveartikler, tekstiler med mere, der er bæredygtighedscertificeret. Og i den mindre ende af skalaen har vi for eksempel indkøbt kuglepenne lavet af brugte drikkeflasker”, siger Helle Bjerregaard Kristensen.
- HCL
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.