26.03.2019  |  Klima, miljø og energi

Nyt tiltag om upcycling af 125.000 stykker tøj

Indhold fra partner Hvad er dette?

Sammen med 10 kommuner i indkøbsfællesskabet Fællesudbud Sjælland (FUS) sætter DFD fokus på muligheder for upcycling af kasseret tøj. I en aftale om nyt arbejdstøj til 8.500 medarbejdere indgår et nyt tiltag om, at tøjet fra den tidligere aftale bliver omdannet til nye produkter.

I Regeringens strategi for cirkulær økonomi (2018) er et af hovedbudskaberne, at vi skal se på vores forbrug med mere kritiske øjne. Det indebærer bl.a. en cirkulær økonomisk tankegang om, at væksten skal være bæredygtig; f.eks. ved at genbruge materialer eller forebyggelse af affald ved enten at reparere eller opgradere et givent produkt. Og netop det tager DFD fat på i et samarbejde med indkøbsfællesskabet Fællesudbud Sjælland (FUS), da DFD sidste år vandt udbuddet om at levere nyt arbejdstøj til de i alt 8.500 medarbejdere i plejen. 

Tøjet fra den tidligere aftale har tjent et godt liv som arbejdstøj i plejen i en periode på fem år. Totalt set kommer op mod 125.000 stykker tøj tilbage fra den tidligere aftale.

Det drejer sig bl.a. om busseronner, regntøj, fleecetrøjer og denimbukser. Ambitionen er, at så meget af tøjet som muligt bliver genanvendt; enten som det er eller ved at sy det om og upcycle det til nye produkter.

Som en del af aftalen har DFD udarbejdet et idékatalog med forslag til hvilke nye produkter, der kan komme ud af de forskellige dele af arbejdstøjet. Forslagene tager udgangspunkt i kommunernes borgergrupper, så der er ideer og skabeloner, der passer til både børnehaverne, skolerne og aktivitetscentre for eksempelvis seniorer.  

Debbie Sørensen er koordinator for FUS-udbuddet, og hun glæder sig over, at tøjet fra den tidligere aftale får nyt liv:

”Vi står jo med store mængder af tøj, når en kontrakt på arbejdstøj ophører. Med den enorme bevidsthed, der er på ressourceforbrug, var det derfor oplagt at tage bortskaffelsen af tøjet fra den tidligere kontrakt med i vores udbud.

Meget af tøjet er jo stadig brugbart som det er, mens andet sagtens kan blive omdannet til nye og brugbare produkter som f.eks. muleposer.” 

Gennem krav om genanvendelse udfordrer vi hinanden
I udbuddet af opgaven lå hele 35 % af vægtningen på service, samarbejde og bæredygtighed. En stor del af de parametre koncentrerer sig om driftsstyring og service i forhold til den nye aftale om arbejdstøj.

Det nye er, at der kommer øget fokus på, hvordan vi i fællesskab kan være med til at forebygge og begrænse mængden af tekstilaffald ved at omdanne tøjet fra den tidligere aftale til nye produkter.

  
Kundedirektør Morten Schou Andersen fra DFD forklarer nærmere:

”I DFD har vi længe haft fokus på, hvordan vi kan genanvende eller upcycle vores tekstiler. Gennem samarbejder med designere som Klaus Samsøe og Victoria Ladefoged bliver en stor del af vores kasserede tekstiler som lagner, duge, forklæder osv. allerede i dag upcyclet til nye produkter.

Men potentialet er endnu større end det. Gennem et tæt samarbejde med vores kunder kan vi sætte barren højt på det her område. Vi skal udfordre hinanden på, hvad der kan lade sig gøre.

Det er helt rigtigt at lade bæredygtighed og cirkulær økonomi indgå i et udbud, så der kommer fokus på fornuftigt forbrug.”  

DFD’s idékatalog kan du se her. Idéerne er blot vejledende, og skal samtidig ses som et oplæg til videreudvikling af nye designs.

Denne artikel er en del af temaet I fokus: cirkulær økonomi i 2019

Mere fra De Forenede Dampvaskerier A/S

De Forenede Dampvaskerier A/S

www.dfd.dk

DFD blev startet i 1958 og leverer specialiserede tekstil- og logistikløsninger til alle brancher. Selvom vi ikke altid har kaldt det CSR, har vi i DFD arbejdet med miljø, bæredygtighed og social ansvarlighed siden virksomhedens start. Det ligger dybt i vores kultur at agere ansvarligt over for både kunder, medarbejdere, miljø og samfundet som helhed. For os er…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere