Nyt tiltag om upcycling af 125.000 stykker tøj

Sammen med 10 kommuner i indkøbsfællesskabet Fællesudbud Sjælland (FUS) sætter DFD fokus på muligheder for upcycling af kasseret tøj. I en aftale om nyt arbejdstøj til 8.500 medarbejdere indgår et nyt tiltag om, at tøjet fra den tidligere aftale bliver omdannet til nye produkter.

I Regeringens strategi for cirkulær økonomi (2018) er et af hovedbudskaberne, at vi skal se på vores forbrug med mere kritiske øjne. Det indebærer bl.a. en cirkulær økonomisk tankegang om, at væksten skal være bæredygtig; f.eks. ved at genbruge materialer eller forebyggelse af affald ved enten at reparere eller opgradere et givent produkt. Og netop det tager DFD fat på i et samarbejde med indkøbsfællesskabet Fællesudbud Sjælland (FUS), da DFD sidste år vandt udbuddet om at levere nyt arbejdstøj til de i alt 8.500 medarbejdere i plejen. 

Tøjet fra den tidligere aftale har tjent et godt liv som arbejdstøj i plejen i en periode på fem år. Totalt set kommer op mod 125.000 stykker tøj tilbage fra den tidligere aftale.

Det drejer sig bl.a. om busseronner, regntøj, fleecetrøjer og denimbukser. Ambitionen er, at så meget af tøjet som muligt bliver genanvendt; enten som det er eller ved at sy det om og upcycle det til nye produkter.

Som en del af aftalen har DFD udarbejdet et idékatalog med forslag til hvilke nye produkter, der kan komme ud af de forskellige dele af arbejdstøjet. Forslagene tager udgangspunkt i kommunernes borgergrupper, så der er ideer og skabeloner, der passer til både børnehaverne, skolerne og aktivitetscentre for eksempelvis seniorer.  

Debbie Sørensen er koordinator for FUS-udbuddet, og hun glæder sig over, at tøjet fra den tidligere aftale får nyt liv:

”Vi står jo med store mængder af tøj, når en kontrakt på arbejdstøj ophører. Med den enorme bevidsthed, der er på ressourceforbrug, var det derfor oplagt at tage bortskaffelsen af tøjet fra den tidligere kontrakt med i vores udbud.

Meget af tøjet er jo stadig brugbart som det er, mens andet sagtens kan blive omdannet til nye og brugbare produkter som f.eks. muleposer.” 

Gennem krav om genanvendelse udfordrer vi hinanden
I udbuddet af opgaven lå hele 35 % af vægtningen på service, samarbejde og bæredygtighed. En stor del af de parametre koncentrerer sig om driftsstyring og service i forhold til den nye aftale om arbejdstøj.

Det nye er, at der kommer øget fokus på, hvordan vi i fællesskab kan være med til at forebygge og begrænse mængden af tekstilaffald ved at omdanne tøjet fra den tidligere aftale til nye produkter.

  
Kundedirektør Morten Schou Andersen fra DFD forklarer nærmere:

”I DFD har vi længe haft fokus på, hvordan vi kan genanvende eller upcycle vores tekstiler. Gennem samarbejder med designere som Klaus Samsøe og Victoria Ladefoged bliver en stor del af vores kasserede tekstiler som lagner, duge, forklæder osv. allerede i dag upcyclet til nye produkter.

Men potentialet er endnu større end det. Gennem et tæt samarbejde med vores kunder kan vi sætte barren højt på det her område. Vi skal udfordre hinanden på, hvad der kan lade sig gøre.

Det er helt rigtigt at lade bæredygtighed og cirkulær økonomi indgå i et udbud, så der kommer fokus på fornuftigt forbrug.”  

DFD’s idékatalog kan du se her. Idéerne er blot vejledende, og skal samtidig ses som et oplæg til videreudvikling af nye designs.

Faktaboks

Den 1. juni i 2019 træder kontrakten i kraft, og den dækker bl.a. tøj til medarbejderne i hjemmeplejen, tandplejen og køkkenerne på plejecentrene. Aftalen omfatter kommunerne Odsherred, Kalundborg, Holbæk, Lejre, Greve, Ringsted, Sorø, Faxe, Slagelse og Guldborgsund.

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi i 2019

Den første hype om cirkulær økonomi er ovre, og det seriøse arbejde er begyndt. Så hvad er udfordringerne, som står tydeligst frem nu? Pilen peger mod samarbejde på tværs af siloer, udviklingen af materialer og at få det fulde potentiale i sving. 

04.03.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Derfor skal I vælge en professionel samarbejdspartner til vask og håndtering af jeres tekstiler

04.03.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Sinatur Hotel og Konference samarbejder med Textilia om at nedbringe hotelkædens klimaaftryk

24.01.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Vaskeri i Aalborg hjælper tidligere kriminelle ind på arbejdsmarkedet

18.01.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia sætter bæredygtighed øverst på dagsordenen

20.12.2023Textilia Group A/S

Sponseret

Aalborg Universitetshospital gør op med engangsforbruget: Dropper engangstermojakker af plastik

18.12.2023Textilia Group A/S

Sponseret

Sinatur Hotel og Konference samarbejder med Textilia om at nedbringe hotelkædens klimaaftryk