29.09.2015 | Samfund
Offentlig hestesko til socialøkonomiske virksomheder
Et nyt lovforslag kan give offentlige instanser mulighed for at reservere opgaver til virksomheder med en socialøkonomisk profil, og i særdeleshed dem med beskæftigelsesfremmende formål. Tilhængerne er tilfredse, mens DI er mere tilbageholdende.
Socialøkonomiske virksomheder med beskæftigelsestilbud målrettet udsatte grupper på arbejdsmarkedet rundt om i Danmark kan måske se frem til nemmere adgang til at sikre sig lukrative aftaler med den offentlige sektor. Det vil i hvert fald være tilfældet, hvis forslaget til den nye Udbudslov, der bygger på et EU-direktiv, bliver til virkelighed, skriver Altinget.
Læs også: Pressede virksomheder har ikke plads til udsatte ledige
Forslaget, der endnu ikke er blevet fremsat, indeholder således en paragraf, der vil give kommunerne og staten bedre muligheder for at målrette ordrer til virksomheder, der eksempelvis beskæftiger ansatte fra udsatte grupper.
En kommune kan, med den nye paragraf i baghånden, opstille betingelser om, at tilbudsgiverens vigtigste formål skal være at integrere mennesker, som har et handicap eller på anden måde er dårligt stillede. Her er det et krav, at mindst 30 procent af virksomhedens ansatte tilhører denne gruppe.
En det nye lovforslags tilhængere er advokat Knud Foldschack, der har arbejdet med socialøkonomiske virksomheder årevis og netop udgivet en bog om branchen sammen med tidligere medlem af Folketinget for Enhedslisten, Line Barfod. Han tøver ikke med at kalde forslaget et potentielt gennembrud.
"Det er fantastisk vigtigt. Det er jo i det offentlige, de store ordrer ligger. De socialøkonomiske virksomheder har altid haft vigepligt frem for forkørselsret. Så hvis erhvervslivet skal bidrage til at løse flere opgaver for samfundet, kan det kun ske, hvis lovgivningen følger med", siger han til altinget.dk.
DI vil have åben konkurrence
Han bliver bakket op af formanden for Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder, den tidligere topchef i Tryg, Stine Bosse.
"Jeg tror på, at der kan gøres betydelige fremskridt på området igennem de offentlige indkøb. Og jeg kan kun tilskynde kommunerne til at bruge denne lovgivning aktivt", siger hun.
Den melding er man imidlertid ikke enig hos Dansk Industri. Selvom organisationen støtter det samlede oplæg til en ny udbudslov, herunder de nye muligheder for offentligt tilvalg af socialøkonomiske virksomheder, så er det ikke en mulighed, der bør benyttes, mener man.
"Vi støtter op om loven, herunder at ordregiverne får mulighed for at reservere kontrakter til socialøkonomiske virksomheder. Men vi mener ikke, det er noget, ordregiverne skal gøre brug af. Vi mener, at ordrerne skal bydes ud i en åben konkurrence, hvor de socialøkonomiske virksomheder kan byde ind på lige fod med andre leverandører", siger chefkonsulent i DI Offentlig Privat, Anders Brøndum, til altinget.dk.
Læs også: Nu er det nemt: Find en registreret socialøkonomisk virksomhed
Det er ikke et krav, at virksomheder, der vil tages i betragtning til eventuelt kommende udbud under den nye paragraf, skal opfylde betingelserne for at blive registreret som socialøkonomisk, men registrerede virksomheder vil få lettere ved at bevise, at de lever op til kravene.
-AK
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.