13.01.2017  |  Samfund

OPP'er skal skabe udvikling og åbninger for danske virksomheder

Gennem et nyt program nytænker regeringen samarbejdet med dansk erhvervsliv i udviklingslandene. Det betyder, at bl.a. Vestas er blevet valgt til at skulle udvikle nye energiløsninger og hjælpe fattige kenyanere med billig strøm.

Med programmet ‘Danida Market Development Partnerships’ nytænker den danske regering sit samarbejde med dansk erhvervsliv i udviklingslandene.

Det betyder, at bl.a. vindmøllegiganten Vestas får tilsagn om støtte til udvikling af en ny vindmølle, som er tilpasset micro-grid og lokale forhold i Kenya, skriver Udenrigsministeriet på sin hjemmeside.

”Der blæser nye vinde i regeringens udviklingspolitiske engagement. Nøgleordet er partnerskaber med den private sektor, fonde, civilsamfund, internationale organisationer og regeringer. Det er helt nødvendigt, hvis vi skal leve op til de 17 nye ambitiøse verdensmål om at fjerne al fattigdom og skabe bæredygtig udvikling inden 2030”, siger Kristian Jensen (V), der som udenrigsminister stod bag programmet.

Læs også: Vestas får storordre i Afrika

Hos Vestas er det holdningen, at vind – med den rette teknologi – kan blive en central del af elforsyningen i bl.a. de afrikanske landdistrikter.

”Vestas har lang erfaring med at opbygge nye markeder, blandt andet på det afrikanske kontinent, og vi ser frem til, sammen med vores partnere i projektet, at undersøge markedsmulighederne i dette nye segment og samtidig understøtte en bæredygtig udvikling i landdistrikterne”, siger Executive Vice President for Business Unit Power Solutions i Vestas, Anders Vedel.

Innovative partnerskaber
Interessen om at få støtte fra det nye program har været stor, hvilket har gjort konkurrencen hård. Det viser ifølge Ulla Tørnæs, minister for udviklingssamarbejde og ansvarlig for programmet, at store dele af erhvervslivet er enige i, at der er en sammenhæng mellem deres langsigtede succes og indfrielsen af FN's 17 udviklingsmål.

Vestas' projekt i Kenya kalder Ulla Tørnæs for en 'win-win-win-situation':

”For det første får fattige kenyanere adgang til strøm, der kan puste gang i lokal produktion, skabe jobs og vækst. For det andet er strømmen grøn, så væksten er bæredygtig. Og for det tredje styrker Vestas sin position på det kenyanske marked, hvor der er et stort udækket behov for innovative energiløsninger”.

Læs også: Skal Myanmar køre på grøn energi?

Projektet i Kenya gennemføres i samarbejde med den danske organisation VedvarendeEnergi og DTU. De skal sammen med lokale virksomheder udvikle nye alternative energiløsninger, der kan hjælpe fattige kenyanere med billig strøm. Projektet går ud på at integrere mindre vindturbiner og solenergi i et samlet netværk.

Ud over projektet i Kenya har udenrigsministeriet givet tilsagn om støtte til fire andre partnerskaber:

  1. Ulandsorganisationen CARE Danmark og bioscience-virksomheden Christian Hansen A/S, der samarbejder om et projekt om biologisk plantebeskyttelse i Kenya.
  2. Interesseorganisationen Landbrug&Fødevarer og Arla, der er gået sammen om et projekt om bæredygtig vækst i mejerisektoren i Nigeria.
  3. Global Alliance for ImprovedNutrition og Arla om udvikling af mejerimarkedet i Etiopien.
  4. Bestseller, der planlægger et samarbejde med blandt andet Dansk Initiativ for Etisk Handel i Myanmar. Målet er at sætte en ny standard i Myanmar ved at forbedre arbejdsforholdene for ansatte på tekstilfabrikker.

- KLZ

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere