Virksomheder, organisationer og fagforeninger er med på klimastrejker
Når de unge på fredag igen går i klimastrejke, tyder det på, at de ikke længere er alene. Flere organisationer og virksomheder opfordrer nu voksne til at tage del i strejkerne d. 20. og 27. september. Fagforeninger bakker også op, men peger samtidig på, at deltagelse uden tilladelse fra ens arbejdsgiver er lig ulovlig udeblivelse.
Under den månedlige klimastrejke i maj opfordrede Greta Thunberg alle voksne til at komme ind i klimakampen og medvirke til en global generalstrejke.
Læs også: Danmark når først klimamål om 100 år, hvis tempoet fortsætter
Nu lader det til, at de voksne flere steder i verden har taget opfordringen til sig.
I USA vil medarbejdere fra virksomheder som Amazon, Ben & Jerry’s og Lush Cometics således bl.a. deltage i fredagens strejker.
Svenske Scania har besluttet, at virksomhedens 50.000 medarbejdere over hele verdens skal standse arbejdet i en time, som vil blive brugt på udveksle ideer til bæredygtige tiltag i virksomheden. I Australien har mere end 850 virksomheder og organisationer under initiativet ’Not Business as Usual’ underskrevet en erklæring om at de støtter deres medarbejderes deltagelse i klimastrejken. Det skriver Magisterbladet.
Virksomheder i Danmark er også med
For at bakke op om Break for Climate-initiativet vælger flere danske virksomheder ifølge Information at lukke arbejdspladsen ned midt på dagen fredag d. 27.
Merkur Andelskasse har således besluttet at holde lukket hele dagen og tage del i dagens klimaarrangement i København, ligesom Mellemfolkeligt Samvirke lukker sit kontor i København mellem kl. 12 og 14 samt sine frivilligcafeer i både København og Aarhus.
”Vi inviterer alle medarbejdere til at gå i samlet flok til Break for Climate”, lyder det fra chefredaktør på Information, Rune Lykkeberg.
Også Dansk Cyklistforbund, Greenpeace og Danmarks Naturfredningsforening opfordrer medarbejderne til at holde pause og deltage i demonstrationen.
Hos pensionsselskabet PKA oplyser pressechef Nicholas Rindahl til Information, at man deltager direkte i FN-mødet i New York for at være med til at råbe politikere og investorer op om klimakrisens alvor.
”Vi kommer ikke til at holde lukket i tidsrummet den 27. september, men hvis nogen i huset ønsker at deltage på Ofelia Plads, må de naturligvis gerne det”, siger Nicholas Rindahl.
Et tilsvarende signal udgår fra IKEA’s ledelse.
”IKEA Danmark påtænker ikke at facilitere en decideret arbejdsnedlæggelse for medarbejderne, men hilser det velkomment, hvis medarbejdere i privat regi deltager”, skriver kommunikationschef Christian Mouroux i en mail til Information og fortsætter:
”Vi er også åbne for, at medarbejdere får fri til at deltage såfremt dette aftales med deres pågældende leder og at eventuelt påvirket arbejde som følge af deres ønskede deltagelse enten byttes til en anden dag eller tages som betalt ferie”.
Hos Coop er det selskabets øverste ledelse, der markerer dagen.
”Vi har faktisk valgt at samle spidserne i Coops direktion og ledelse netop den 27. september for at drøfte, hvordan Coop endnu mere aktivt end i dag kan bidrage positivt til vor tids store udfordring omkring klimaet”, fortæller Peter Kjærsgaard Svendsen, chef for energi og grøn omstilling i Coop.
Busselskabet FlixBus opererer i 28 lande og der er klimastrejker i dem alle. FlixBus vil gerne vise sin støtte til protesterne, så de tilbyder rejsende, der deltager i en klimastrejke d. 20 eller 27. en fribillet til deres næste busrejse. Det fortæller Hjørring Avis,
Organisationer og fagforeninger opfordrer til at deltage
Også Tysklands næststørste fagforening, Verdi, med to mio. medlemmer og verdens største sammenslutning af fagforeninger, International Trade Union Confederation, der med 207 mio. medlemmer i 160 lande også repræsenterer de danske hovedforbund, opfordrer sine medlemmer til at handle på Greta Thunbergs appel.
I Danmark opfordrer 350 Klimabevægelsen alle voksne til at støtte de unge og bruge deres frokostpause på klimaet fredag d. 27. september mellem kl. 12 og 14 under aktionen Break for Climate. En lang række organisationer støtter arrangementet, der bliver afholdt København, Vejle, Aarhus og Aalborg.
Og selvom man ikke kan være til stede til eventen, kan man alligevel godt deltage, understreger en af initiativtagerne, Lise Christensen Bjerno.
”Ideen er, at hvis en mio. voksne danskere tager ordet klimakrise i deres mund på deres arbejdspladser mellem kl. 12 og 14 d. 27. september, så tror vi, at det kan rykke noget”, siger hun og fortsætter:
”Vi ligger i et smørhul i Danmark, og vi har simpelthen ikke opdaget, hvor slemt det står til. At kalde det en krise er noget nyt, men vi er nødt til at flytte folks bevidsthed”.
Kan være ulovlig udeblivelse fra arbejdet
Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening og næstformand for Akademikerne, er blandt talerne ved arrangementet i København. Hun understreger dog, at deltagelse uden tilladelse fra ens arbejdsgiver er lig ulovlig udeblivelse fra arbejdet.
”Jeg håber, at mange vil deltage i Climate Break, hvis de har mulighed for det. Fx hvis du har fri eller kan flekse ud tidsmæssigt, eller hvis ledelsen siger, at du som medarbejder kan gå derhen i arbejdstiden”, siger Camilla Gregersen og fortsætter:
”Du må ikke nedlægge arbejdet for at deltage. Men kan du ikke gå fra arbejdet, kan du måske vise opbakning på sociale medier i dagene op til”.
Også på Danmarks største arbejdsplads, Københavns Kommune, bakker teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) op om Break for Climate.
Læs også: FN: Verden er klar til klimahandling - og det er på tide
”I Teknik- og Miljøforvaltningen har vi mange medarbejdere, der arbejder målrettet med at skabe grundlaget for denne omstilling. Jeg håber, at medarbejdere med mulighed for at tage fri vil støtte op om Break for Climate og dermed vise, at der både er en vilje til og en vej for den grønne omstilling”, siger hun.
- JMA