07.06.2019 | Klima, miljø og energi
FN: Verden er klar til klimahandling – og det er på tide
Klimaforandringerne bliver mere og mere tydelige, og vi er ved at løbe tør for tid til at gøre noget ved dem. Til gengæld er der også fremgang; verden er klar til handling, lyder det fra FN i ny rapport. Virksomheder bør tænke klima i stort set alle beslutninger.
Der skal handling til, hvis menneskeheden skal nå at bremse den globale opvarmning, og det skal gå stærkt. Men der er håber, mener FN i ny rapport.
FN’s klimaforandringsorgan, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), udgiver i dag, d. 7. juni, sin årlige rapport, der gør status over verdenssamfundets arbejde med at tackle netop klimaforandringerne i løbet af 2018, og kommer med anbefalinger til den fortsatte indsats.
Læs også: Storbanker i åbent brev: Vi kan ikke ignorere de åbenlyse klimarisici
Rapporten ser bl.a. tilbage på resultaterne fra COP24 i polske Katowice i december, hvor der blev opnået enighed om, at sætte handling bag ordene i Parisaftalen gennem den såkaldte Katowice climate package. Og netop handling er også påkrævet, lyder det i rapporten.
Pleased to present the @UNFCCC annual report. It illustrates seriousness of the #climate challenge and the hope we have to protect the world's climate through full implementation of the #ParisAgreement on #ClimateAction >> https://t.co/xCFJoNYotg #SB50Bonn pic.twitter.com/XRLQrOhC1B
— Patricia Espinosa C. (@PEspinosaC) 7. juni 2019
”At løfte indsatsen har aldrig været mere påkrævet. IPCC’s rapport om effekterne af en global opvarmning på 1,5 grader, som efterspurgt på COP21 (i Paris i 2015, red.), gør det krystalklart. Vi er ved at løbe tør for tid i forhold til at holde os under den grænse”, skriver direktør for UN Climate Change, Patricia Espinosa, i forordet.
Rapportens gennemgang af det seneste års fremskridt indgyder imidlertid tro på den kommende tids kamp i den erfarne diplomat, der har siddet i spidsen for UNFCCC i knap tre år.
”Jeg har håb. Sideløbende med nye videnskabelige beviser og de mere og mere observerbare tegn for klimafordringerne – fra smeltende is til massive storme – viste 2018 at verden nu er klar og fast besluttet på at handle”, skriver Patricia Espinosa.
Nye løfter og flere muligheder
Når det gælder det fortsatte arbejde med at håndtere klimakrisen, understreger rapporten bl.a. behovet for, at de enkelte nationer verden over styrker deres såkaldte nationally determined contributions (NDC’er), og at klimaforandringerne bliver inddraget i stort set alle beslutninger, der bliver taget af virksomheder, organisationer, investorer, regeringer og individer fremover.
I 2019 ser FN frem mod begivenheder som klimauger, regionale dialoger og internationale topmøder, herunder det store Climate Action Summit i september, som FN’s generalsekretær, António Guterres, er vært for. I den forbindelse efterspørger han nye løfter fra tunge sektorer som energi, industri, infrastruktur og byer.
Læs også: Klimaforandringer udgør en stigende risiko for nordiske virksomheder
”Vi gør ikke nok for at skabe værdi ud af de sociale, økonomiske og miljømæssige muligheder i klimaforandringerne, som kan få økonomier og samfund til at trives på bæredygtig vis i årtier fremover. (…) Tiden til handling er nu”, skriver han.
-AK
Klima, miljø og energi

Flexible Energy Denmark: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre
Et nyligt afviklet digitaliseringsprojekt viser, at der er stor værdi i at frisætte energi- og forbrugsdata på tværs af energisystemer – en smart styring af energiforbruget har nemlig vist besparelser på mindst 5 procent og nogle steder over 30 procent.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.