FN: Verden er klar til klimahandling – og det er på tide
Klimaforandringerne bliver mere og mere tydelige, og vi er ved at løbe tør for tid til at gøre noget ved dem. Til gengæld er der også fremgang; verden er klar til handling, lyder det fra FN i ny rapport. Virksomheder bør tænke klima i stort set alle beslutninger.
FN’s klimaforandringsorgan, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), udgiver i dag, d. 7. juni, sin årlige rapport, der gør status over verdenssamfundets arbejde med at tackle netop klimaforandringerne i løbet af 2018, og kommer med anbefalinger til den fortsatte indsats.
Læs også: Storbanker i åbent brev: Vi kan ikke ignorere de åbenlyse klimarisici
Rapporten ser bl.a. tilbage på resultaterne fra COP24 i polske Katowice i december, hvor der blev opnået enighed om, at sætte handling bag ordene i Parisaftalen gennem den såkaldte Katowice climate package. Og netop handling er også påkrævet, lyder det i rapporten.
”At løfte indsatsen har aldrig været mere påkrævet. IPCC’s rapport om effekterne af en global opvarmning på 1,5 grader, som efterspurgt på COP21 (i Paris i 2015, red.), gør det krystalklart. Vi er ved at løbe tør for tid i forhold til at holde os under den grænse”, skriver direktør for UN Climate Change, Patricia Espinosa, i forordet.
Rapportens gennemgang af det seneste års fremskridt indgyder imidlertid tro på den kommende tids kamp i den erfarne diplomat, der har siddet i spidsen for UNFCCC i knap tre år.
”Jeg har håb. Sideløbende med nye videnskabelige beviser og de mere og mere observerbare tegn for klimafordringerne – fra smeltende is til massive storme – viste 2018 at verden nu er klar og fast besluttet på at handle”, skriver Patricia Espinosa.
Nye løfter og flere muligheder
Når det gælder det fortsatte arbejde med at håndtere klimakrisen, understreger rapporten bl.a. behovet for, at de enkelte nationer verden over styrker deres såkaldte nationally determined contributions (NDC’er), og at klimaforandringerne bliver inddraget i stort set alle beslutninger, der bliver taget af virksomheder, organisationer, investorer, regeringer og individer fremover.
I 2019 ser FN frem mod begivenheder som klimauger, regionale dialoger og internationale topmøder, herunder det store Climate Action Summit i september, som FN’s generalsekretær, António Guterres, er vært for. I den forbindelse efterspørger han nye løfter fra tunge sektorer som energi, industri, infrastruktur og byer.
Læs også: Klimaforandringer udgør en stigende risiko for nordiske virksomheder
”Vi gør ikke nok for at skabe værdi ud af de sociale, økonomiske og miljømæssige muligheder i klimaforandringerne, som kan få økonomier og samfund til at trives på bæredygtig vis i årtier fremover. (…) Tiden til handling er nu”, skriver han.
-AK