COP24 er i gang – der skal liv i Parisaftalen

Årets udgave af FN’s store klimakonference, COP24, startede i går i polske Katowice. Mødets centrale punkt den tre år gamle aftale fra Paris, som nye regler skal få gang i. Et åbent brev fra bl.a. Carlsberg, Unilever, Vestas, DHL, Danfoss og Ørsted opfordrer til høje ambitioner.

COP24 foregår i Katowices nybyggede konferencecenter, der i folkemunde kaldes ufoen. Foto: Katowice City Hall.

03.12.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Katowice i det sydlige Polen virker måske ikke som den mest oplagte værtsby til et internationalt topmøde om klimaforandringer, hvor grøn energi er blandt de vigtigste emner på dagsordenen. Byen er således hjertet i den polske kul- og stålindustri, og har gennem årtier været plaget af det, Bloomberg kalder ’Europas værste luft’.

Læs også: Californien imødekommer Parisaftalen med ny klimalov

På den anden side sætter det måske netop behovet for en omstilling i perspektiv for de over 22.000 delegerede fra mere end 200 lande, der i løbet af de næste par uger samles i byen til årets udgave af FN’s store klimakonference, COP24, der officielt startede i går, søndag d. 2. december.

Omdrejningspunktet for topmødet bliver Parisaftalen fra COP21 i den franske hovedstad i 2015. I aftalen, der trådte i kraft den 4. november 2016, blev videreudviklet på COP22 og underbygget sidste år, nåede verdens lande til enighed om at begrænse de globale temperaturstigninger til 1,5 grader (og højst to grader) for at undgå de mest katastrofale konsekvenser af klimaforandringerne.

COP24 markerer afslutningen på det første såkaldte review af Paris-aftalen, og det betyder, at der på årets møde skal forhandles om – og gerne også vedtages – nogle regler om, hvordan man skal måle og tjekke, at landene lever op til de klimaplaner, de siden hen har fremlagt i form af de såkaldte nationally determined contributions (NDC’er).

Konferencecenteret, der ligger lokaler til COP24, ligger i et område, der som det stadig er tilfældet mange andre steder omkring Katowice, tidligere var indehavet af kulmineindustrien. Foto: Katowice City Hall.

Drama på vej
Ifølge international chef i tænketanken Concito, Jarl Krausing, gør det COP24 til et af de vigtigste klimatopmøder siden Paris. For hvis ikke, der kommer nogle regler på plads, så kommer der aldrig liv i aftalen fra Paris.

”Derfor er der et enormt pres på landene. Det er altafgørende, at man bliver enige”, siger han til DR og fortsætter:

”Der kommer drama, og det ser udfordrende ud. Men man er nødt til at lande noget. Jeg er helt overbevist om, at der vil blive arbejdet ekstremt hårdt på, at der bliver lukket en aftale. Hvis det går helt galt, kan landene forlænge mødet eller lave et ekstra møde senere, men så skal det stå grelt til. Bottom line er, at reglerne skal være klar til 1. januar”, siger Jarl Krausing til dr.dk.

Også hos Greenpeace er man opmærksom på vigtigheden af begivenhederne i Polen, ikke mindst med henblik på den rapport, som FN's Klimapanel, IPCC udgav i oktober, der slår fast, at en opfyldelse af 1,5 gradersmålet kræver en omgående og storstilet indsats fra alle verdens lande.

“Vi står over for en skillevej. Hvis vi er seriøse omkring at løse klimaproblemet, er det de næste 10 år, vi skal sætte turbo på. Derfor er det afgørende, at verdens lande i Katowice forpligter sig til at hæve deres klimamål snarest muligt. De mål, man tidligere har meldt ind, er håbløst utilstrækkelige og sætter verden på kurs mod uoverskuelige klimaforandringer”, siger klimapolitisk rådgiver i Greenpeace, Jens Mattias Clausen.

Virksomheder og Verdensbanken med i kampen
Det budskab har en stribe store virksomheder, der bl.a. tæller Carlsberg, Unilever, Vestas, DHL, Danfoss og Ørsted, taget til sig. I et åbent brev afsendt via World Economic Forums Alliance of Climate CEOs opfordrer de i alt 50 selskaber og deres topchefer verdens regeringer til at hæve ambitionerne i kampen mod klimaforandringerne.

https://www.linkedin.com/embed/feed/update/urn:li:share:6473991380275335168

Brevet er stilet direkte til COP24 og i det efterspørger de mange ledere ’bedre offentlig-privat samarbejde, der kan accelerere udviklingen af effektive mekanismer til CO2-afgifter og politikker, der understøtter low-carbon-investeringer og efterspørgslen på løsninger til reduktion af CO2-udledninger’, som det hedder.

”Grøn energi er nu fuldt konkurrencedygtig med fossil energi. Der er ingen økonomisk grund til ikke at accelerere omstillingen til grøn energi”, siger adm. direktør for Ørsted, Henrik Poulsen.

Det var den samme typer højere ambitioner, topcheferne fra Danfoss, Grundfos, Velux og Rockwool opfordrede den danske regering til at påtage sig i en kommentar i Berlingske onsdag d. 28. november.

”Der skal meget mere til. Danmark har en stolt tradition for at gå forrest med innovative løsninger og politisk vilje til at lede resten af verden i en mere bæredygtig retning. Men vi kan kun fastholde et dansk lederskab, hvis vi også har høje ambitioner på hjemmefronten”, lyder det i indlægget.

Også Verdensbanken kaster sig for alvor ind i kampen mod den globale opvarmning. World Bank Group har således i dag annonceret et nyt sæt klimamål for 2021-2025, hvilket indebærer en fordobling af de nuværende femårsinvesteringer til omkring 200 mia. dollars (1,3 billioner kr.).

De mange midler skal støtte de lande, der er klar til at påtage sig ambitiøse målsætninger på klimaets vegne, ikke mindst blandt de mindst velstillede på kloden.

”Klimaforandringerne er en eksistentiel trussel mod verdens fattigste og mest sårbare. Disse nye mål demonstrerer hvor alvorligt vi tager denne her sag ved at investere og mobilisere $200 mia. over de næste fem år for at bekæmpe klimaforandringerne”, siger præsident for World Bank Group, Jim Yong Kim.

Læs også: Klimarådet: Problematisk at regeringen sænker tempoet i den grønne omstilling

Og det er det helt rigtige signal at sende til de mange verdensledere, der er ved at samles i Katowice, mener klimaprofessor ved Københavns Universitet, Jens Hesselbjerg Christensen.

”Verdensbanken gør det for at lægge et ekstra pres for at komme i mål med Parisaftalen. Det, vi ikke taler nok om, er, at det koster penge at lave klimatiltagene, så det er et klart signal, der bliver sendt”, siger han til Ritzau.

COP24 løber frem til og med d. 14. december.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

26.03.2024CSR.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Forskellen på vores vaskemaskiner og din derhjemme

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

24.03.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Påskeægget ud, langtidsholdbar buket ind: Gaven, der bliver ved med at give

21.03.2024BOXIT Container

Sponseret

Stor succes i bæredygtig madindsamling på Roskilde Festival

21.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus