COP24 er i gang – der skal liv i Parisaftalen

Årets udgave af FN’s store klimakonference, COP24, startede i går i polske Katowice. Mødets centrale punkt den tre år gamle aftale fra Paris, som nye regler skal få gang i. Et åbent brev fra bl.a. Carlsberg, Unilever, Vestas, DHL, Danfoss og Ørsted opfordrer til høje ambitioner.

COP24 foregår i Katowices nybyggede konferencecenter, der i folkemunde kaldes ufoen. Foto: Katowice City Hall.

03.12.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Katowice i det sydlige Polen virker måske ikke som den mest oplagte værtsby til et internationalt topmøde om klimaforandringer, hvor grøn energi er blandt de vigtigste emner på dagsordenen. Byen er således hjertet i den polske kul- og stålindustri, og har gennem årtier været plaget af det, Bloomberg kalder ’Europas værste luft’.

Læs også: Californien imødekommer Parisaftalen med ny klimalov

På den anden side sætter det måske netop behovet for en omstilling i perspektiv for de over 22.000 delegerede fra mere end 200 lande, der i løbet af de næste par uger samles i byen til årets udgave af FN’s store klimakonference, COP24, der officielt startede i går, søndag d. 2. december.

Omdrejningspunktet for topmødet bliver Parisaftalen fra COP21 i den franske hovedstad i 2015. I aftalen, der trådte i kraft den 4. november 2016, blev videreudviklet på COP22 og underbygget sidste år, nåede verdens lande til enighed om at begrænse de globale temperaturstigninger til 1,5 grader (og højst to grader) for at undgå de mest katastrofale konsekvenser af klimaforandringerne.

COP24 markerer afslutningen på det første såkaldte review af Paris-aftalen, og det betyder, at der på årets møde skal forhandles om – og gerne også vedtages – nogle regler om, hvordan man skal måle og tjekke, at landene lever op til de klimaplaner, de siden hen har fremlagt i form af de såkaldte nationally determined contributions (NDC’er).

Konferencecenteret, der ligger lokaler til COP24, ligger i et område, der som det stadig er tilfældet mange andre steder omkring Katowice, tidligere var indehavet af kulmineindustrien. Foto: Katowice City Hall.

Drama på vej
Ifølge international chef i tænketanken Concito, Jarl Krausing, gør det COP24 til et af de vigtigste klimatopmøder siden Paris. For hvis ikke, der kommer nogle regler på plads, så kommer der aldrig liv i aftalen fra Paris.

”Derfor er der et enormt pres på landene. Det er altafgørende, at man bliver enige”, siger han til DR og fortsætter:

”Der kommer drama, og det ser udfordrende ud. Men man er nødt til at lande noget. Jeg er helt overbevist om, at der vil blive arbejdet ekstremt hårdt på, at der bliver lukket en aftale. Hvis det går helt galt, kan landene forlænge mødet eller lave et ekstra møde senere, men så skal det stå grelt til. Bottom line er, at reglerne skal være klar til 1. januar”, siger Jarl Krausing til dr.dk.

Også hos Greenpeace er man opmærksom på vigtigheden af begivenhederne i Polen, ikke mindst med henblik på den rapport, som FN's Klimapanel, IPCC udgav i oktober, der slår fast, at en opfyldelse af 1,5 gradersmålet kræver en omgående og storstilet indsats fra alle verdens lande.

“Vi står over for en skillevej. Hvis vi er seriøse omkring at løse klimaproblemet, er det de næste 10 år, vi skal sætte turbo på. Derfor er det afgørende, at verdens lande i Katowice forpligter sig til at hæve deres klimamål snarest muligt. De mål, man tidligere har meldt ind, er håbløst utilstrækkelige og sætter verden på kurs mod uoverskuelige klimaforandringer”, siger klimapolitisk rådgiver i Greenpeace, Jens Mattias Clausen.

Virksomheder og Verdensbanken med i kampen
Det budskab har en stribe store virksomheder, der bl.a. tæller Carlsberg, Unilever, Vestas, DHL, Danfoss og Ørsted, taget til sig. I et åbent brev afsendt via World Economic Forums Alliance of Climate CEOs opfordrer de i alt 50 selskaber og deres topchefer verdens regeringer til at hæve ambitionerne i kampen mod klimaforandringerne.

https://www.linkedin.com/embed/feed/update/urn:li:share:6473991380275335168

Brevet er stilet direkte til COP24 og i det efterspørger de mange ledere ’bedre offentlig-privat samarbejde, der kan accelerere udviklingen af effektive mekanismer til CO2-afgifter og politikker, der understøtter low-carbon-investeringer og efterspørgslen på løsninger til reduktion af CO2-udledninger’, som det hedder.

”Grøn energi er nu fuldt konkurrencedygtig med fossil energi. Der er ingen økonomisk grund til ikke at accelerere omstillingen til grøn energi”, siger adm. direktør for Ørsted, Henrik Poulsen.

Det var den samme typer højere ambitioner, topcheferne fra Danfoss, Grundfos, Velux og Rockwool opfordrede den danske regering til at påtage sig i en kommentar i Berlingske onsdag d. 28. november.

”Der skal meget mere til. Danmark har en stolt tradition for at gå forrest med innovative løsninger og politisk vilje til at lede resten af verden i en mere bæredygtig retning. Men vi kan kun fastholde et dansk lederskab, hvis vi også har høje ambitioner på hjemmefronten”, lyder det i indlægget.

Også Verdensbanken kaster sig for alvor ind i kampen mod den globale opvarmning. World Bank Group har således i dag annonceret et nyt sæt klimamål for 2021-2025, hvilket indebærer en fordobling af de nuværende femårsinvesteringer til omkring 200 mia. dollars (1,3 billioner kr.).

De mange midler skal støtte de lande, der er klar til at påtage sig ambitiøse målsætninger på klimaets vegne, ikke mindst blandt de mindst velstillede på kloden.

”Klimaforandringerne er en eksistentiel trussel mod verdens fattigste og mest sårbare. Disse nye mål demonstrerer hvor alvorligt vi tager denne her sag ved at investere og mobilisere $200 mia. over de næste fem år for at bekæmpe klimaforandringerne”, siger præsident for World Bank Group, Jim Yong Kim.

Læs også: Klimarådet: Problematisk at regeringen sænker tempoet i den grønne omstilling

Og det er det helt rigtige signal at sende til de mange verdensledere, der er ved at samles i Katowice, mener klimaprofessor ved Københavns Universitet, Jens Hesselbjerg Christensen.

”Verdensbanken gør det for at lægge et ekstra pres for at komme i mål med Parisaftalen. Det, vi ikke taler nok om, er, at det koster penge at lave klimatiltagene, så det er et klart signal, der bliver sendt”, siger han til Ritzau.

COP24 løber frem til og med d. 14. december.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

13.01.2025CSR.dk

Forhandlinger om stor klimaaftale er brudt sammen

13.01.2025Cemasys.com

Sponseret

Carbon Accounting Standards and Global Frameworks

10.01.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

09.01.2025CSR.dk

Ny lov skal reducere Danmarks forbrug af emballage

09.01.2025CSR.dk

En status på klimaet ovenpå et hektisk 2024

08.01.2025CSR.dk

Nye millioner til mere bæredygtighed i byggeriet med teknologi

08.01.2025CSR.dk

Første offentlige ladestander til lastbil ser dagens lys

08.01.2025CSR.dk

Klimaforsker: 1,5-gradsmålet er med sikkerhed overtrådt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

CABI
Webinar
Webinarrække | 3:3 Styrk trivselsarbejdet med fokus på roller og ansvarsfordeling

Dette webinar er det tredje af tre. Her får du viden om, hvordan trivsel og fravær hænger sammen og præsentation af roller og ansvar i trivselsarbejdet.

Dato

16.01.2025

Tid

08:15

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
TNFD Webinar: Developing a Nature Transition Plan

Join us for the 7th webinar in the Nordic TNFD Consultation Group where we will explore how to put together a robust nature transition plan. The webinar will revolve around TNFD’s recent Discussion paper on nature transition plans.

Dato

16.01.2025

Tid

13:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

20.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20th January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

20.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom