Klimarådet: Problematisk at regeringen sænker tempoet i den grønne omstilling

Et drivhusgasneutralt Danmark i 2050 kræver en solid indsats, ikke mindst fra politisk hold. Derfor kritiserer Klimarådet regeringen for at lægge op til at sænke tempoet i den grønne omstilling til en fjerdedel af det nuværende.

Landbruget er et centralt område i det danske CO2-regnskab, som regeringen ikke desto mindre går uden om i sin klimaplan. Her foreslår Klimarådet at man sætter ind..

26.11.2018

CSR.dk

”Målet om et drivhusgasneutralt samfund i 2050 er et ambitiøst mål, og derfor er det stærkt problematisk, hvis tempoet i den grønne omstilling falder til en fjerdedel af vores nuværende omstillingshastighed. Dermed kommer vi til at skubbe den grønne omstilling foran os, og Danmark får derfor meget travlt efter 2030, hvis vi skal nå målet i 2050.” 

Læs også: Miljøeksperter i opråb til regeringen: forkert omregningspris sænker grønne investeringer

Sådan siger formand for Klimarådet og professor i økonomi ved Københavns Universitet, Peter Birch Sørensen, i forbindelse med udgivelsen af rådets nye analyse, ”Status for Danmarks klimamål og -forpligtelser 2018” (direkte download), som udkom i fredags.

I analysen vurderer Klimarådet – som man gør det hvert år - hvordan det går med opfyldelsen af Danmarks nationale klimamålsætninger og internationale forpligtelser, denne gang med udgangspunkt i det klima- og luftudspil, der også omfatter et forslag til en klimaplan frem mod 2030, som regeringen kom med tidligere i år.

Klimarådet slår fast, at målet om et drivhusgasneutralt Danmark om godt 30 år ’kræver en stor indsats’, men det mener man ikke, at regeringens plan peger i retning af i tilstrækkelig grad.

’(…) samlet set ser tempoet i reduktionen af drivhusgasudledninger i næste årti ud til at blive sænket til en fjerdedel af tempoet i reduktionen i indeværende årti, hvis man ikke går videre, end Energiaftalen og regeringens klima- og luftudspil lægger op til’, skriver rådet således.

Klimarådets eksempler på omstillingselementer og tiltag, der tilsammen opfylder reduktionsforpligtelsen i ikke-kvotesektoren i 2030. Illustration fra rapport..

Det er blandt andet regeringens taktik om at annullere CO2-kvoter, Klimarådet ikke bifalder. I stedet foreslår man ’at få gang i en række omstillingselementer, som vi alligevel skal gennemføre på længere sigt, og som medfører reelle reduktioner af Danmarks drivhusgasudledninger frem mod 2030. Det kan fx være en øget indsats for energieffektiviseringer, varmepumper og tiltag i landbrugssektoren og transportsektoren’, som det hedder.

”Der er masser af perspektivrige og relativt billige muligheder for omstilling, og derfor er det en dårlig ide, hvis Danmark annullerer CO2-kvoter for at udskyde en del af omstillingen, når vi ved, at de næste 10 år af kampen mod klimaforandringerne bliver afgørende”, siger Peter Birch Sørensen.

Flere andre steder at sætte ind
Regeringens brug af CO2-kvoter og de såkaldte LULUCF-kreditter har tidligere medført kritik fra både Klimarådet og andre parter, da strategien kun giver ”en meget lille reel reduktion i CO2-udledninger. Samtidig omstiller vi ikke noget som helst”, som klimaprofessor, medlem af rådet og medforfatter af analysen, Katherine Richardson, siger til DR.

Hun peger i stedet på landbrugssektoren, der ikke er omfattet af regeringens udspil, som et område, hvor man med fordel kunne vælge at sætte hårdere ind.

”Landbruget er i krise, og derfor har man politisk valgt at gå udenom det. Men måske skulle vi bruge lidt mere krudt på reelle omstillinger inden for landbruget”, siger Katherine Richardson til dr.dk.

Læs også: Regeringen vil afsætte 90 mio. til klimaforskning i landbruget

Blandt de tiltag i regeringens klimaplan, som får ros fra Klimarådet, er idéen om at forbedre de eksisterende biogasanlæg i Danmark, hvilket har et højt potentiale til at lette omstillingen frem mod 2050, samtidig med at det er billigt. Det er imidlertid langt fra nok, så Rådet præsenterer selv en stribe konkrete anbefalinger, der kan får omstillingstempoet i vejret, jf. tabellen ovenfor.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V