05.10.2018  |  Klima, miljø og energi

Regeringen vil afsætte 90 mio. til klimaforskning i landbruget

Der er brug for ny og bedre viden, hvis dansk landbrug skal udbygge sin førerposition og bidrage endnu mere til at løse klimaudfordringerne. Det mener regeringen, der nu vil give 90 mio. kroner til forskning på løsninger for dansk landbrug.

I 2050 skal Danmark ikke udlede flere drivhusgasser, end vi trækker ud af atmosfæren igen, hvilket vil sige, at vi får en nettoudledning af drivhusgasser på nul. Det er i hvert fald regeringens ambition.

Læs også: Vismænd om dansk CO2-reduktion: Landbruget må til lommerne

Miljø- og Fødevareministeriet kalder det i en pressemeddelelse for en ambitiøs målsætning, der for at kunne nås også kræver, at de danske landmænd bliver så klimaeffektive som muligt. Derfor har regeringen afsat 90 mio. kroner til forskning på området i deres forslag til næste års finanslov.

”Det er vigtigt, at vi tager hånd om udfordringerne og sørger for, at vi belaster vores klima mindre i fremtiden. Danmark har i dag et af EU’s mest klimaeffektive landbrug. Hvis vi vil fastholde den førerposition og bevare et effektivt landbrug, er det nødvendigt at finde mere klimavenlige produktionsmetoder, så vi kan opretholde landbrugets store eksport og de mange arbejdspladser. Det er ikke nødvendigvis nemt, og det kræver ny viden, som vi nu afsætter 90 mio. kroner til at få”, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Landbruget som en del af løsningen på klimaudfordringen
Danmark er gennem EU’s aftale om byrdefordeling forpligtet til at reducere udledningen af drivhusgasser med 39 procent i år 2030 i de ikke-kvotebelagte sektorer, som landbruget, foruden transport- og boligsektoren, er en del af.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet spiller netop landbruget en vigtig rolle for at nå klimamålet for drivhusgasser. Landbruget har nemlig et potentiale for både at kunne reducere sin udledning af drivhusgasser og desuden lagre drivhusgasser i jorde og skove.

”Regeringen vil fastholde Danmarks position som foregangsland på klimaområdet.  Det kræver, at vi også på sigt får reduceret landbrugets udledninger. Men det er hverken til gavn for klimaet, erhvervet og økonomien, hvis vi gør det på en måde, der blot flytter landbrugsproduktionen til andre lande, der ikke har dansk landbrugs høje klimaeffektivitet. Derfor er vi nødt til at få udviklet nye løsninger. Det skal den forskningsindsats, som vi nu iværksætter, bidrage til”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Læs også: Fremtidens konkurrence i landbrug og fødevare defineres nu

Klimaforskningen på landbrugsområdet skal sikre bedre viden og nye virkemidler, give et bedre grundlag for at opgøre landbrugets klimaindsats samt skabe synergi til miljøområdet og den målrettede kvælstofregulering. Regeringen kommer i næste uge med sit luft- og klimaudspil.

- JMA

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere