Vismænd om dansk CO2-reduktion: Landbruget må til lommerne

Den danske CO2-udledning skal reduceres med 39 procent frem mod 2030, og det kræver en afgift på landbrugets udledning af drivhusgasser, lyder vurderingen fra Det Økonomiske Råd i en ny rapport. Landbrug & Fødevarer er lodret uenige.

Det er billigere at reducere CO2 i landbruget end hos bilisterne, konkluderer de økonomiske vismænd i ny rapport..

28.02.2018

CSR.dk

Sådan lyder en af de centrale vurderinger i årets rapport fra Det Miljøøkonomiske Råds formandskab, der indeholder analyser af dansk klimapolitik med fokus på udviklingen frem mod 2030.

”Danmark kan høste en samfundsøkonomisk gevinst ved at leve op til sine EU-forpligtelser for reduktioner i ikke-kvotesektoren, hvis vi sikrer, at det er de rigtige sektorer, der bidrager”, lyder det fra Lars Gårn Hansen, der er miljøøkonomisk vismand.

Afgift på landbrugets udledning af drivhusgasser
Rapportens analyser viser blandt andet, at de samfundsøkonomiske omkostninger ved at reducere drivhusgasser fra landbruget er relativt lave, hvorfor rådet vil have landbruget til lommerne.

”Vi anbefaler, at der lægges en afgift på landbrugets udledning af drivhusgasser. Vores beregninger viser, at landbruget skal yde et bidrag, hvis reduktionsmålet i ikke-kvotesektoren skal nås billigst muligt”, lyder det fra Lars Gårn Hansen.

Hos Landbrug & Fødevarer er man imidlertid 'lodret uenig' i rådets vurdering og mener, at en væsentlig del af den danske landbrugsproduktion i stedet vil flytte til lande, der er mindre klimaeffektive:

”Der er flere ting, vismændene slet ikke har taget højde for i deres rapport. For eksempel er det helt skævt, at de ikke ser på den værdi, landbruget skaber på mejerier og slagterier, når de siger, at der er en økonomisk gevinst ved at pålægge dansk landbrugsproduktion en CO2-afgift”, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Landbrug & Fødevarer: Beregninger er ikke korrekte
Ifølge vismændene er der en række sidegevinster knyttet til en reduktion i landbruget; reduceret udledning af kvælstof i forhold til at opnå EU’s vandrammedirektiv om god økologisk tilstand, og sundhedseffekter fra en reduceret udledning af ammoniak.

Men hos Landbrug & Fødevarer mener man ikke, at vismandsrapportens beregninger er korrekte. De har nemlig ikke taget højde for omkostningerne i de afledte sektorer, herunder slagterier og mejerier. For hver krones indkomst, der skabes i landbruget, skabes der ifølge L&F 2,5 kroner i den resterende økonomi:

”Det er helt afgørende, at de afledte effekter i den resterende økonomi regnes med. Ellers får du ikke et retvisende billede af de samfundsøkonomiske omkostninger, der er forbundet ved at lægge afgifter på dansk landbrugsproduktion”, siger Martin Merrild.

Læs også: Walmart vil reducere drivhusgasser i sin forsyningskæde

Han efterlyser samtidig globale initiativer og løsninger, hvis man på længere sigt skal kunne producere mere med mindre.

”Vi arbejder hele tiden på at blive bedre og på at producere mere med mindre. Det er dog et langsigtet arbejde. For at komme videre har vi brug for mere viden om nye klimaværktøjer og teknologier, og til det ønsker vi flere forsknings- og udviklingsmidler”.

- EL

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J