Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok
Klimagevinsten ved at købe brugt frem for nyt er ikke en garanti. Det viser et nyt studie fra Syddansk Universitet (SDU). Undersøgelsen understreger et behov for en klima-indsats på forbrugsområdet, der går udover genbrugs-shopping.
Flere og flere går i genbrugsbutikker. Dels er priserne ofte markant lavere end i normale butikker, men mange kunder vælger også genbrugsvarerne til for klimaets skyld.
På Institut for Grøn Teknologi på SDU har man nu undersøgt, om denne grønne forbrugstrend faktisk er grøn.
Her konkluderes det, at genbruget i sig selv ikke er nok til at sikre en klimagevinst ved købet, hvor særligt én faktor kan komme i vejen: Rebound-effekten.
Rebound-effekten betegner et fænomen, hvor de penge eller ressourcer, der spares ved at træffe et grønt valg, ofte bliver brugt på noget andet. Klimagevinsten ved det oprindelige køb bliver således slugt af et øget forbrug efter.
Fra grøn til sort
Udover helt at udvande klimagevinsten ved et genbrugskøb, kan rebound-effekten også føre til en faktisk forøgelse af udledninger.
Forskerne har estimeret en rebound-effekt på mellem 82 og 167 procent. Altså vil genbrug i bedste fald spare 0,32 kg CO2e per kilo møbel og i værste fald føre til en ekstra udledning på 1,23 kg CO2e per kilo møbel.
Budskabet på baggrund af disse fund er, at genbrug i sig selv ikke er tilstrækkeligt for at sænke klimabelastningerne af forbruget.
I stedet peger forskerne på en bredere indsats, hvor producenter og politikere sikre produkter at højere kvalitet og længere holdbarhed, hvilket kan mindske rebound-effekten, og forbrugsmønstrene ændres til generelt at købe mindre og ikke blot at købe brugt.
- lhs