Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Ny forskning fra Aarhus Universitet viser, at det for en 10 procent merpris er muligt at sikre en stabil og driftssikker energiforsyning i et fremtidigt vedvarende europæisk energisystem, som samtidig giver en netto-nul CO2-udledning.

I 2024 oplevede Østdanmark det største elforbrug nogensinde. Og med stigende elektrificering af både opvarmning og transport vil elforbruget kun stige fremadrettet. Samtidig kræver den grønne omstilling af diverse industrier et større elektrisk forbrug blandt andet til produktion af brint og grønne brændstoffer og kemikalier. Foto: 123rf.com

17.02.2025

CSR.dk

Hyppige strømafbrydelser og skyhøje elpriser på grund af lav vindproduktion kan være fremtiden for det europæiske energisystem, som i stigende grad integrerer mere og mere vedvarende energi og lukker konventionelle kraftværker.

Men det er skam muligt at sikre en robust energiforsyning, der er bygget op omkring sol og vind, og som samtidig tager højde for grønne klimaambitioner og en netto-nul CO2-udledning. Det viser ny forskning fra blandt andet Aarhus Universitet, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

”Den ekstra omkostning, vi skal betale for at gøre systemet robust, er overkommelig i forhold til de øvrige investeringer, der skal gøres for at opbygge et europæisk energisystem, der er opbygget omkring 95 procent vedvarende energi. Det vigtige er, at vi holder igen med at udfase alle vores termiske kraftværker, fordi de kan hjælpe os frem mod et mere sikkert energisystem”, siger Ebbe Kyhl Gøtske, ph.d. ved Institut for Mekanik og Produktion ved Aarhus Universitet, og førsteforfatter på den nye forskning.

Han fortsætter: ”Merprisen for at sikre et energisystem, som er robust over for 60 års historiske vejrdata, er cirka 10 procent. Vores model giver en 99,9 procent effekttilstrækkelighed og desuden en lille netto negativ CO2-udledning i forhold til 1990 niveauer”.

I 2024 oplevede Østdanmark det største elforbrug nogensinde. Og med stigende elektrificering af både opvarmning og transport vil elforbruget kun stige fremadrettet. Samtidig kræver den grønne omstilling af diverse industrier et større elektrisk forbrug blandt andet til produktion af brint og grønne brændstoffer og kemikalier.

Den danske energiinfrastruktur oplever i dag kun 3 minutter uden strøm om året. Men med stigende grader af fluktuerende vedvarende energiproduktion og nedlukninger af termiske kraftværker vil antallet af disse såkaldte afbudsminutter stige betragteligt. Energinet vurderer mellem 8-30 minutter uden strøm i 2034.

Læs også: Ny europæisk standard kan reducere metalforbrug

Og fordi vi i Danmark lukker flere og flere af de gamle kraftværker, bliver vi mere og mere afhængige af import af udenlandsk strøm. Det er særligt problematisk i perioder med såkaldt dunkelflaute – når der både er vindstille og overskyet og den vedvarende energiproduktion er i bund, ikke kun for Danmark, men også vores nabolande, hvor man ligeledes udfaser kraftværker.

”Vi står over for en meget stor udbygning af vedvarende energi i hele Europa, men der er stor usikkerhed om, hvorvidt vi kan sikre et robust energisystem med så høj en andel vedvarende energi eller ej. Det, viser vores modeller, kan godt lade sig gøre, også selvom elektrificering af diverse sektorer kræver en energiproduktion, der er en faktor 3-4 større end i dag. Men risikoen for effekt-utilstrækkelighed stiger med udfasningen af de gamle kraftværker, så vi bør være strategiske med, hvilke kraftværker vi bør beholde, som kan agere reservelast”, siger Ebbe Kyhl Gøtske.

Forskningen er udarbejdet af forskere fra Aarhus Universitet, DTU og Berlins Te

Kilde: Aarhus Universitet Technical Sciences

/ PiB

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online