Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

Danmarks arealer er en knap ressource, og byspredningen sker i en stadig mere intens kamp om pladsen med andre behov for fx vedvarende energiproduktion, klimatilpasning og naturbeskyttelse. Ny rapport peger på muligheder for at begrænse byspredningen i fremtiden.

Foto: Concito

21.02.2025

CSR.dk

Nye boligområder, veje og erhvervsbyggerier skyder op overalt i Danmark og vidner om virkelyst og fremtidstro. Men udbygningen af Danmark kommer også med en omkostning. Danmark er et lille og tætbebygget land. Boliger, infrastruktur og erhvervsområder fylder i dag 14 pct. af Danmarks landareal. Fortsætter vi med at udbygge Danmark som nu, vil det byggede miljø lægge beslag på 2.700 hektar nyt land hvert år. En hektar fylder lidt mere end en fodboldbane. Hvis vi skruer tiden frem til år 2050, så svarer det til, at vi har udbygget mere end 60.000 fodboldbaner. Eller mere end størrelsen af Bornholm.  

”Danmark er et af de mest bebyggede lande i Europa, og det har vi hidtil kunne håndtere. Men nu kigger vi ind i en fremtid, hvor mange nye behov kommer til og kræver areal. Jo længere vi kommer frem i den grønne omstilling, jo større bliver behovet for at prioritere vores brug af arealerne klogt”, siger Peter Andreas Norn, programchef i CONCITO.

Det er især boligudbygningen, der presser arealerne. Dels bliver vi flere danskere, og dels bor vi større og større. Prisen for den fortsatte boligudbygning er mindre plads til natur, biodiversitet, fødevareproduktion, vedvarende energiproduktion, produktion af byggematerialer, klimatilpasning og rekreation. Med regeringens grønne trepart skal der rejses 250.000 hektar skov inden 2045. Det kommer også til at kræve meget areal. 

”Vi kan godt begrænse byspredningen, men det kræver, at vi tænker nyt. Diskussionen om vores arealforbrug til boliger er en nødvendig, men svær samtale, for mange forbinder en stor bolig med det gode liv. Derfor er det helt afgørende, at vi skaber løsninger, som opleves som attraktive og rimelige for alle grupper i samfundet,” siger programchef Peter Andreas Norn, som opfordrer til, at samtales tages på både på nationalt og lokalt niveau. 

Hvis det skal lykkes at begrænse byspredningen, kræver det et samspil mellem mange aktører. Og selv om at man principielt kan regulere byspredning via planloven, så vil det i praksis forudsætte, at en række forskellige virkemidler tages i brug. CONCITO peger i rapporten på fem mulige indsatser: Regulering af byzone; Økonomiske incitamenter til øget byfortætning og mindsket byspredning; Øget anvendelse af eksisterende boliger gennem boligrotation: Optimering og udvikling af boligområder; samt Styrkelse af bykvalitet.

Analysens hovedbudskaber

  1. Danmark er et af de mest bebyggede lande i Europa. Allerede i dag er 14 pct. af det danske areal bebygget, og stadig mere areal går til boliger og veje. Danmarks arealer er en knap ressource, som vi er nødt til at forvalte klogere i fremtiden. I 2050 vil vi have bebygget et område større end Bornholm, hvis vi fortsætter som nu. Ved at begrænse byspredningen kan vi sikre den nødvendige plads til natur og biodiversitet, fødevareproduktion, vedvarende energiproduktion og meget mere.
  2. Derfor er der brug for at bygge byerne tættere - og gøre det på en måde så både den enkelte bolig og det omkringliggende bykvarter er attraktivt. Det kan vi fx gøre ved at skabe mere attraktive udearealer, ved at understøtte fællesskaber og gennem naturbaseret byudvikling.
  3. På statsligt og kommunalt niveau er der behov for at overveje en mere bevidst prioritering af, om byer og landområder fortsat skal kunne udbygges som i dag. Dette spørgsmål bør indgå i arbejdet med en kommende national arealstrategi. 

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart