Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

Danmarks arealer er en knap ressource, og byspredningen sker i en stadig mere intens kamp om pladsen med andre behov for fx vedvarende energiproduktion, klimatilpasning og naturbeskyttelse. Ny rapport peger på muligheder for at begrænse byspredningen i fremtiden.

Foto: Concito

21.02.2025

CSR.dk

Nye boligområder, veje og erhvervsbyggerier skyder op overalt i Danmark og vidner om virkelyst og fremtidstro. Men udbygningen af Danmark kommer også med en omkostning. Danmark er et lille og tætbebygget land. Boliger, infrastruktur og erhvervsområder fylder i dag 14 pct. af Danmarks landareal. Fortsætter vi med at udbygge Danmark som nu, vil det byggede miljø lægge beslag på 2.700 hektar nyt land hvert år. En hektar fylder lidt mere end en fodboldbane. Hvis vi skruer tiden frem til år 2050, så svarer det til, at vi har udbygget mere end 60.000 fodboldbaner. Eller mere end størrelsen af Bornholm.  

”Danmark er et af de mest bebyggede lande i Europa, og det har vi hidtil kunne håndtere. Men nu kigger vi ind i en fremtid, hvor mange nye behov kommer til og kræver areal. Jo længere vi kommer frem i den grønne omstilling, jo større bliver behovet for at prioritere vores brug af arealerne klogt”, siger Peter Andreas Norn, programchef i CONCITO.

Det er især boligudbygningen, der presser arealerne. Dels bliver vi flere danskere, og dels bor vi større og større. Prisen for den fortsatte boligudbygning er mindre plads til natur, biodiversitet, fødevareproduktion, vedvarende energiproduktion, produktion af byggematerialer, klimatilpasning og rekreation. Med regeringens grønne trepart skal der rejses 250.000 hektar skov inden 2045. Det kommer også til at kræve meget areal. 

”Vi kan godt begrænse byspredningen, men det kræver, at vi tænker nyt. Diskussionen om vores arealforbrug til boliger er en nødvendig, men svær samtale, for mange forbinder en stor bolig med det gode liv. Derfor er det helt afgørende, at vi skaber løsninger, som opleves som attraktive og rimelige for alle grupper i samfundet,” siger programchef Peter Andreas Norn, som opfordrer til, at samtales tages på både på nationalt og lokalt niveau. 

Hvis det skal lykkes at begrænse byspredningen, kræver det et samspil mellem mange aktører. Og selv om at man principielt kan regulere byspredning via planloven, så vil det i praksis forudsætte, at en række forskellige virkemidler tages i brug. CONCITO peger i rapporten på fem mulige indsatser: Regulering af byzone; Økonomiske incitamenter til øget byfortætning og mindsket byspredning; Øget anvendelse af eksisterende boliger gennem boligrotation: Optimering og udvikling af boligområder; samt Styrkelse af bykvalitet.

Analysens hovedbudskaber

  1. Danmark er et af de mest bebyggede lande i Europa. Allerede i dag er 14 pct. af det danske areal bebygget, og stadig mere areal går til boliger og veje. Danmarks arealer er en knap ressource, som vi er nødt til at forvalte klogere i fremtiden. I 2050 vil vi have bebygget et område større end Bornholm, hvis vi fortsætter som nu. Ved at begrænse byspredningen kan vi sikre den nødvendige plads til natur og biodiversitet, fødevareproduktion, vedvarende energiproduktion og meget mere.
  2. Derfor er der brug for at bygge byerne tættere - og gøre det på en måde så både den enkelte bolig og det omkringliggende bykvarter er attraktivt. Det kan vi fx gøre ved at skabe mere attraktive udearealer, ved at understøtte fællesskaber og gennem naturbaseret byudvikling.
  3. På statsligt og kommunalt niveau er der behov for at overveje en mere bevidst prioritering af, om byer og landområder fortsat skal kunne udbygges som i dag. Dette spørgsmål bør indgå i arbejdet med en kommende national arealstrategi. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online