Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten
Ved hjælp af en investering fra Tetra Park kan svenske genanvendelsesspecialister Recoma nu fordoble kapaciteten og dermed begynde at komme byggebranchens massive klima- og miljøaftryk til livs.
Den skånske virksomhed Recoma, der specialiserer sig i at fremstille byggeplader af genanvendte mad- og drikkekartoner, står over for et stort kapacitetsspring. Med en investering på 2,2 mio. kr. fra Tetra Pak kan Recoma nu fordoble sin behandlingskapacitet fra 5.000 til 10.000 ton affald om året.
Samtidig installeres en ny tørreenhed, der skal forbedre håndteringen af de udfordrende plast- og aluminiumslag, PolyAl, som findes i kartonerne.
Den nye produktionslinje bliver opført på anlægget i Hässleholm og skal stå klar i sommeren 2025. Ifølge Recoma-direktør Max Rosengren vil udvidelsen både øge forsyningssikkerheden og styrke produktkvaliteten:
”Investeringen i en ekstra produktionslinje er et vigtigt skridt i opskaleringen af vores aktiviteter. Ved at øge vores kapacitet og forbedre materialebehandlingen ønsker vi at sikre en stabil forsyning af byggeplader i høj kvalitet, som matcher behovet i det nordiske marked,” siger han til PlastForum.
Reduktioner på op til 90 procent
Ud over at reducere mængden af affald giver genanvendelsen også en markant CO2-gevinst. Byggebranchen står for cirka 20 procent af Sveriges samlede udledning og producerer en tredjedel af landets affald. En stor del stammer fra selve materialeforbruget.
Recomas byggeplader udgør et alternativ til traditionelle løsninger som krydsfiner og fibergips. Ifølge livscyklusanalyser reducerer pladerne CO2-aftrykket med mellem 80 og 90 procent sammenlignet med konventionelle byggematerialer.
Tetra Paks bæredygtighedschef, Gustav Askman, ser partnerskabet som et strategisk løft for cirkulær økonomi i Norden:
”Ved at støtte Recomas opskalering bidrager vi til en øget udnyttelse af brugte mad- og drikkekartoner og PolyAl til nye anvendelser,” siger han til PlastForum.
- lhs