Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Organisationer i oplevelsesbranchen møder stigende krav om at arbejde systematisk med bæredygtighed. For at understøtte denne udvikling er den internationale standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen, ISO 20121:2024, blevet opdateret og er tilgængelig på dansk, så endnu flere kan bruge den i deres bæredygtighedsarbejde.

Foto: Dansk Standard

Hvert år summer Danmark af liv i forbindelse med et væld af møder, sportsbegivenheder, musikfestivaler, kongresser og andre events i alle størrelser, der sætter et positivt aftryk i form af uforglemmelige oplevelser. Men set igennem en bæredygtighedsbrille, er der også negative aftryk.

Standarden ISO 20121 for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen er designet til, at både arrangører og leverandører kan forholde sig strategisk, dokumenteret og målbart til bæredygtighedens mange aspekter. Den danske udgave hilses derfor også velkommen af Ulrika Mårtensson, der er forperson for udvalget ’Bæredygtighed i event- og mødebranchen’ i Dansk Standard, som arbejder med ISO 20121, og direktør i BeeSustain Aps. Hun siger:

”Der er gang i mange bæredygtighedstiltag i den danske event- og mødebranche, hvilket er positivt. Men det er vigtigt, at vi arbejder troværdigt og transparent samt forholder os til hele ESG-spektret, hvilket man kan med ISO 20121 i hånden. Standarden er udviklet af den internationale standardiseringsorganisation til – og i samarbejde med – branchen og afprøvet i hele verden. Det gør den både ambitiøs og operationel for alle aktører, uanset organisationens størrelse”.

Gør arbejdet mere håndgribeligt

Man kan både bruge ISO 20121 som en vejledning til, hvordan man arbejder velfunderet med bæredygtighed og implementere den i organisationen samt hævde overensstemmelse med standarden.

Vælger man sidstnævnte, kan man også gå videre med en tredjepartspartcertificering. På dansk jord er bl.a. organiseringen af det danske EU-formandskab i 2012, Aalborg Kongres og Kultur Center, Bellagroup – der inkluderer Bella Center, Copenhagen Marriott Hotel, AC Hotel Bella Sky Copenhagen og Crowne Plaza Copenhagen Towers – og senest Copenhagen Event Company certificerede i standarden.

Copenhagen Event Company er en SMV, der endnu ikke er underlagt lovkrav om ESG-rapportering, men har kunder, der er, og som derfor efterspørger data, politikker etc. Certificeringen er med til at fremtidssikre eventbureauer, da ISO 20121 kræver, at man arbejder dokumenteret med både E, S og G og desuden minimerer negative påvirkninger og maksimerer positive bidrag til samfundet og kloden.

Standarden er altså et solidt fundament for både små og store spillere, der vil spille kvalificeret og dokumenteret ind i arbejdet med bæredygtighed.

”Vi har valgt at oversætte standarden til dansk, da det gør den mere lige til at arbejde med for alle i branchen, uanset om man er leverandører eller arrangører – eller en stor eller lille virksomhed. Det vil forhåbentlig betyde, at endnu flere kan komme i gang med at systematisere og dokumentere deres arbejde med bæredygtighed i alt lige fra energiforbrug, affald, tilgængelighed, diversitet og ansvarlig virksomhedsdrift,” fortæller Maria de Freiesleben Christoffersen, der er konsulent i Dansk Standard og har ansvaret for udvalget for ’Bæredygtighed i event- og mødebranchen’, der arbejder med ISO 20121.

Den danske oversættelse af DS/ISO 20121 udkommer på et belejligt tidspunkt set i lyset af den danske regerings nye turismestrategi. Strategien, som blev præsenteret i oktober 2024, har fokus på mere bæredygtig vækst, grønne initiativer og styrkelse af lokalsamfund gennem turisme. ISO 20121:2024 er et rigtigt godt værktøj til at identificere, hvor man skal sætte ind og arbejde strategisk med målbare, handlingsorienterede indsatser, der fx kan være med til at styrke Danmark som et ’grønt’ og attraktivt rejsemål. Turismestrategien fremhæver også vigtigheden af, at leverandører til branchen bliver bæredygtighedscertificeret. Blandt andet er ambitionen, at 70 % af de danske hoteller skal være certificeret i 2030. Her kan man fx vælge at arbejde med ISO 20121.

ISO 20121

Standarden bidrager til

- Overholdelse af lovgivning: Standarden er et rammeværktøj, der hjælper med at opfylde nationale og internationale bæredygtighedskrav og regler.

- Forbedret effektivitet: Standardens strukturerede tilgang til ledelse og planlægning kan effektivisere processer og sikre bedre ressourceanvendelse, hvilket kan reducere omkostningerne.

- Styrket omdømme og troværdighed: Organisationer, der aktivt arbejder med bæredygtighed, sender et stærkt signal til både kunder, partnere, deltagere samt nutidige og fremtidige medarbejdere om ansvarlighed.

Hvem er certificeret

Alle olympiader er siden 2012 blevet certificeret efter ISO 20121, og standarden er bl.a. udbredt i Frankrig, Sverige og England. I Danmark er Aalborg Kongres & Kulturcenter, Bellagroup samt Copenhagen Event Company certificeret efter standarden ISO 20121. Derudover blev organiseringen af det danske EU-formandskab i 2012 under Udenrigsministeriet også certificeret efter standarden.

Messe Center Herning og AV Group har tidligere i år meldt ud, at de arbejder på at blive certificeret.

Læs mere om ISO 20121

Dansk Standard udbyder kursus i ISO 20212

På kurset  ”Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og event branchen” ser vi bl.a. på, hvordan ISO 20121 spiller sammen med lovgivninger og globale aftaler inden for bæredygtighed.

Læs mere om kurset her

03.02.2025Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

05.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Det nye bygningsdirektiv kalder på standarder

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter