COP23 er slut med to streger under Parisaftalen

Årets klimatopmøde i FN-regi, COP23, sluttede i Bonn i lørdags. Aftaler om delelementer har bragt Parisaftalen tættere på eksekvering, og så har stribevis af lande, virksomheder og organisationer brugt kongressen til at binde sig til diverse klimamål.

Bonn udgjorde rammen om COP23, selvom østaten Fiji officielt var vært. Foto: UNFCCC/BMUB.

20.11.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

14 dage med forhandlinger, netværksaktiviteter, møder, bilaterale snakke og ikke mindst indgåelse af konkrete aftaler sluttede i tyske Bonn i lørdags, da årets FN-klimakonference, COP23, fandt sin afslutning. De to uger har kastet en lang række initiativer og resultater af sig, med fortsættelsen af aftalen fra Paris i 2015 som det formentlig vigtigste element.

Læs også: Verdens CO2-udslip stiger igen

Parisaftalen, der blev indgået i den franske hovedstad i december 2015 som konklusion på COP21, trådte i kraft den 4. november sidste år og nu er ratificeret af 170 lande, er det store samlingspunkt for verdens indsats for at håndtere klimaforandringerne og begrænse den globale temperaturstigning til maksimalt 2 grader Celcius, og gerne 1,5 grader, i år 2100, sådan som aftalens målsætning lyder.

Derfor var der også meget fokus på, hvordan de videre forhandling omkring aftalens egentlig eksekvering ville forløbe. Ifølge Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet blev Bonn-topmødet ”et vigtigt skridt for Parisaftalen”, fordi det lørdag morgen bl.a. lykkedes parterne at blive enige om flere delelementer til Parisaftalens regelsæt, så man forhåbentlig kan forhandle de sidste udeståender i aftalen på plads næste år, som det hedder i en pressemeddelelse fra ministeriet.

”Jeg kommer selv lige nede fra COP’en, hvor verden har taget nogle vigtige skridt i implementeringen af Parisaftalen. Det betyder ikke, at vi kan sætte punktum for klimaindsatsen her. Der er fortsat behov for, at vi bliver i arbejdstøjet og presser på, for at hele verden trækker i samme retning,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Mange initiativer undervejs
De vellykkede forhandlinger om Parisaftalen var dog langt fra det eneste, der kom ud af Bonn i løbet af de to uger. Som omtalt her på CSR.dk, så meldte Danmark sammen med 19 andre lande i den såkaldte Powering Past Coal Alliance ud, at man vil udfase brugen af kul senest i 2030.

Alliancen omfatter så forskellige lande som Angola, Canada og Marshalløerne samt de amerikanske vestkyststater Washington og Oregon, og sigter efter at have 50 medlemmer inden næste års FN-topmøde. Ifølge New York Times står de nuværende medlemmer kun for under tre procent af verdens kulforbrug, og en håndfuld af klodens storforbrugere af kul, Kina, USA, Indien, Australien og Tyskland, står da også udenfor, påpeger ABC Australia.

Læs også: Gassen i Danmarks gasnet kan være grøn i 2035

Også de private virksomheder har været i spil i løbet af COP23, der formelt havde Stillehavsøstaten Fiji som officiel vært, men af ganske indlysende praktiske årsager altså blev bæredygtigt afviklet i Tyskland. Udover DHL, der rent fysisk er nabo til konferencecentret i Bonn, så er bl.a. følgende blevet offentliggjort i løbet af topmødet:

COP24 bliver afholdt i den polske industriby Katowice i december 2018.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J