COP23 er slut med to streger under Parisaftalen

Årets klimatopmøde i FN-regi, COP23, sluttede i Bonn i lørdags. Aftaler om delelementer har bragt Parisaftalen tættere på eksekvering, og så har stribevis af lande, virksomheder og organisationer brugt kongressen til at binde sig til diverse klimamål.

Bonn udgjorde rammen om COP23, selvom østaten Fiji officielt var vært. Foto: UNFCCC/BMUB.

20.11.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

14 dage med forhandlinger, netværksaktiviteter, møder, bilaterale snakke og ikke mindst indgåelse af konkrete aftaler sluttede i tyske Bonn i lørdags, da årets FN-klimakonference, COP23, fandt sin afslutning. De to uger har kastet en lang række initiativer og resultater af sig, med fortsættelsen af aftalen fra Paris i 2015 som det formentlig vigtigste element.

Læs også: Verdens CO2-udslip stiger igen

Parisaftalen, der blev indgået i den franske hovedstad i december 2015 som konklusion på COP21, trådte i kraft den 4. november sidste år og nu er ratificeret af 170 lande, er det store samlingspunkt for verdens indsats for at håndtere klimaforandringerne og begrænse den globale temperaturstigning til maksimalt 2 grader Celcius, og gerne 1,5 grader, i år 2100, sådan som aftalens målsætning lyder.

Derfor var der også meget fokus på, hvordan de videre forhandling omkring aftalens egentlig eksekvering ville forløbe. Ifølge Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet blev Bonn-topmødet ”et vigtigt skridt for Parisaftalen”, fordi det lørdag morgen bl.a. lykkedes parterne at blive enige om flere delelementer til Parisaftalens regelsæt, så man forhåbentlig kan forhandle de sidste udeståender i aftalen på plads næste år, som det hedder i en pressemeddelelse fra ministeriet.

”Jeg kommer selv lige nede fra COP’en, hvor verden har taget nogle vigtige skridt i implementeringen af Parisaftalen. Det betyder ikke, at vi kan sætte punktum for klimaindsatsen her. Der er fortsat behov for, at vi bliver i arbejdstøjet og presser på, for at hele verden trækker i samme retning,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Mange initiativer undervejs
De vellykkede forhandlinger om Parisaftalen var dog langt fra det eneste, der kom ud af Bonn i løbet af de to uger. Som omtalt her på CSR.dk, så meldte Danmark sammen med 19 andre lande i den såkaldte Powering Past Coal Alliance ud, at man vil udfase brugen af kul senest i 2030.

Alliancen omfatter så forskellige lande som Angola, Canada og Marshalløerne samt de amerikanske vestkyststater Washington og Oregon, og sigter efter at have 50 medlemmer inden næste års FN-topmøde. Ifølge New York Times står de nuværende medlemmer kun for under tre procent af verdens kulforbrug, og en håndfuld af klodens storforbrugere af kul, Kina, USA, Indien, Australien og Tyskland, står da også udenfor, påpeger ABC Australia.

Læs også: Gassen i Danmarks gasnet kan være grøn i 2035

Også de private virksomheder har været i spil i løbet af COP23, der formelt havde Stillehavsøstaten Fiji som officiel vært, men af ganske indlysende praktiske årsager altså blev bæredygtigt afviklet i Tyskland. Udover DHL, der rent fysisk er nabo til konferencecentret i Bonn, så er bl.a. følgende blevet offentliggjort i løbet af topmødet:

COP24 bliver afholdt i den polske industriby Katowice i december 2018.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online