COP23 er slut med to streger under Parisaftalen

Årets klimatopmøde i FN-regi, COP23, sluttede i Bonn i lørdags. Aftaler om delelementer har bragt Parisaftalen tættere på eksekvering, og så har stribevis af lande, virksomheder og organisationer brugt kongressen til at binde sig til diverse klimamål.

Bonn udgjorde rammen om COP23, selvom østaten Fiji officielt var vært. Foto: UNFCCC/BMUB.

20.11.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

14 dage med forhandlinger, netværksaktiviteter, møder, bilaterale snakke og ikke mindst indgåelse af konkrete aftaler sluttede i tyske Bonn i lørdags, da årets FN-klimakonference, COP23, fandt sin afslutning. De to uger har kastet en lang række initiativer og resultater af sig, med fortsættelsen af aftalen fra Paris i 2015 som det formentlig vigtigste element.

Læs også: Verdens CO2-udslip stiger igen

Parisaftalen, der blev indgået i den franske hovedstad i december 2015 som konklusion på COP21, trådte i kraft den 4. november sidste år og nu er ratificeret af 170 lande, er det store samlingspunkt for verdens indsats for at håndtere klimaforandringerne og begrænse den globale temperaturstigning til maksimalt 2 grader Celcius, og gerne 1,5 grader, i år 2100, sådan som aftalens målsætning lyder.

Derfor var der også meget fokus på, hvordan de videre forhandling omkring aftalens egentlig eksekvering ville forløbe. Ifølge Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet blev Bonn-topmødet ”et vigtigt skridt for Parisaftalen”, fordi det lørdag morgen bl.a. lykkedes parterne at blive enige om flere delelementer til Parisaftalens regelsæt, så man forhåbentlig kan forhandle de sidste udeståender i aftalen på plads næste år, som det hedder i en pressemeddelelse fra ministeriet.

”Jeg kommer selv lige nede fra COP’en, hvor verden har taget nogle vigtige skridt i implementeringen af Parisaftalen. Det betyder ikke, at vi kan sætte punktum for klimaindsatsen her. Der er fortsat behov for, at vi bliver i arbejdstøjet og presser på, for at hele verden trækker i samme retning,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Mange initiativer undervejs
De vellykkede forhandlinger om Parisaftalen var dog langt fra det eneste, der kom ud af Bonn i løbet af de to uger. Som omtalt her på CSR.dk, så meldte Danmark sammen med 19 andre lande i den såkaldte Powering Past Coal Alliance ud, at man vil udfase brugen af kul senest i 2030.

Alliancen omfatter så forskellige lande som Angola, Canada og Marshalløerne samt de amerikanske vestkyststater Washington og Oregon, og sigter efter at have 50 medlemmer inden næste års FN-topmøde. Ifølge New York Times står de nuværende medlemmer kun for under tre procent af verdens kulforbrug, og en håndfuld af klodens storforbrugere af kul, Kina, USA, Indien, Australien og Tyskland, står da også udenfor, påpeger ABC Australia.

Læs også: Gassen i Danmarks gasnet kan være grøn i 2035

Også de private virksomheder har været i spil i løbet af COP23, der formelt havde Stillehavsøstaten Fiji som officiel vært, men af ganske indlysende praktiske årsager altså blev bæredygtigt afviklet i Tyskland. Udover DHL, der rent fysisk er nabo til konferencecentret i Bonn, så er bl.a. følgende blevet offentliggjort i løbet af topmødet:

COP24 bliver afholdt i den polske industriby Katowice i december 2018.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K