COP24 er slut: aftale på plads – blandede reaktioner

Klimatopmødet i Polen sluttede i lørdags, et døgn forsinket, med en fælles aftale med et sæt regler for implementeringen af Parisaftalen. En succes ifølge arrangørerne, mens klimaaktivisterne er knap så overbeviste.

Præsident for COP24, Michał Kurtyka (hoppende i midten) var en glad mand, da den store klimakonference sluttede og Katowicepakken blev fremlagt. Foto: flickr/COP24 Official.

17.12.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Den nye Katowicepakke samler 196 nationer fra hele verden i en fælles akkord, der er ’designet til at operationalisere klimaforandringsagendaen som beskrevet i Parisaftalen’, og som ’vil promovere internationalt samarbejde og opfordre til større ambitioner’, som det hedder.

Fra arrangørens side tøver man ikke med at kalde resultatet af de to ugers konference en succes:

”Når vi skullet tage hensyn til holdninger fra næsten 200 parter, så er det ikke nemt at finde en aftale med så mange aspekter og tekniske forhold. Under de omstændigheder var et hvert skridt fremad en stor præstation. Vi kan være stolte af os selv”, sagde præsident for COP24, Michał Kurtyka, ved konferencens afslutningssession.

Også UNFCCC-chef Patricia Espinosa var tilfreds med resultatet af de to ugers multilaterale anstrengelser. Foto: flickr/COP24 Official.

Fra FN’s side udtrykker UNFCCC’s topchef Patricia Espinosa ligeledes tilfredshed med forhandlingerne og fremtidsudsigterne på baggrund af aftalen.

”De retningslinjer, som delegationerne har arbejdet på dag og nat, er afbalancerede og reflekterer klart, hvordan ansvaret skal fordeles mellem verdens nationer. De inddrager det faktum at landene har forskellige evner og økonomiske og sociale realiteter derhjemme, samtidig med, at de leverer fundamentet for stadigt voksende ambitioner”, siger hun og tilføjer:

”Selvom nogle detaljer stadig skal færdiggøres og forbedres over tid, så er systemet i det store hele på plads”.

Greenpeace: ingen undskyldninger tilbage
En af de knaster, det ikke lykkedes at få høvlet ned, var – som Patricia Espinosa havde forudset – problematikken om den såkaldte Artikel 6, som bl.a. omfatter de ’markedsmekanismer’ (carbon markets), som er fleksible værktøjer, der kan hjælpe de enkelte lande med at nå deres nationale reduktionsmål.

Her var der således stor støtte blandt en række organisationer, virksomheder og lande om regler, der skal undgå såkaldt double-counting, hvor lande kan tælle deres CO2-reduktioner dobbelt i sine regnskaber. Arbejdet på dette punkt vil derfor fortsætte på COP25.

EU’s chefforhandler, klimakommissær Miguel Arias Cañete, lægger ligeledes vægt på den ”velbalancerede aftale”, som han mener er ”fundamental for at skabe grobund for klimahandling på alle planer verden over”, og han takker da også det polske værtskab for ”veludført arbejde”.

Blandt de mange aktivister, der har fulgt forhandlingerne tæt, er holdningerne til aftalen imidlertid mere blandede. Det gælder eksempelvis hos Greenpeace, der ikke ligefrem jubler over Katowicepakken, som man mener er for uambitiøs når det kommer til at hæve de individuelle klimamål.

“Vi har nu reglerne, vi har teknologien, og videnskaben har udstukket den nødvendige kurs, vi som samfund må følge. Der er ingen undskyldninger tilbage. Alligevel har verdens lande ikke kunnet enes om alle at bidrage mere her og nu", siger klimapolitisk rådgiver Jens Mattias Clausen og fortsætter:

“Almindelige mennesker verden over - blandt andet i form af strejkende skolebørn - har krævet handling fra deres politikere. Alligevel ser vi endnu engang en manglende vilje til klart at sige, at man vil gøre, hvad der skal til. Vi ved, at vi har 12 år til at levere drastiske reduktioner i drivhusgasudslippet, og vi har simpelthen ikke tid til at blive ved med at udsætte den nødvendige omstilling eller komme med mere eller mindre vage hensigtserklæringer.”

Glad minister, bekymret forsker
WWF International serverer nogenlunde samme budskab. Leder af organisationens Climate and Energy Practice, Manuel Pulgar-Vidal, anerkender at man i Polen har ”gjort vigtige fremskridt”, men at man samtidig er ’dybt bekymrede’ over manglen på ambitioner fra verdens ledere.

”Det vi har set i Polen afslører en fundamental mangel på forståelse af den nuværende krise fra nogle landes side. Nu har vi bruge for at alle lande forpligter sig til at hæve klimaambitionerne før 2020, fordi alles fremtid er på spil”, siger han.

Den amerikanske klimaorganisation Environmental Defense Fund (EDF) er også kritiske, ikke mindst over den manglende enighed omkring Artikel 6, som man kalder skuffende. NGO’ens Senior Vice President, Climate, Nathaniel Keohane, hæfter sig dog ved, at arbejdet med CO2-markeder vil fortsætte i de 50 områder, herunder EU, Californien og ni andre amerikanske stater, hvor det allerede er i gang.

På den hjemlige scene er klimaminister Lars Chr. Lilleholt godt tilfreds med aftalen.

”Jeg er glad. Det er en historisk aftale. Og det er lykkedes på tværs af de mange forskelle, der i verden mellem de rige og fattige lande. Det er flot, at det er lykkedes. Vi giver Parisaftalen flyvehøjde”, siger han til DR.

At aftalen er en succes rent politisk, mener også klimaforsker og administrerende direktør for Nansen Centret i Bergen i Norge, Sebastian Mernild. Ud fra et forskningsmæssigt synspunkt er tonen imidlertid en anden.

”Det man er blevet enige om, er ikke tilstrækkeligt for at holde temperaturstigningerne til under to grader. Faktisk vil man lande et sted mellem 3-4 graders stigning i 2100”, siger Sebastian Mernild til Politiken.

Læs også: Konference i København skal vise synergierne mellem bæredygtig udvikling og Parisaftalen

På lederplan hæfter samme avis sig dog ved det positive i, at man i det hele taget nåede frem til en aftale, og at USA er med ombord, på trods af præsident Trumps velkendte holdning til klimaforandringerne og hans intention om at trække sit land ud af Parisaftalen.

COP25 skal afvikles i Chile i december 2019.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online