COP24 er slut: aftale på plads – blandede reaktioner

Klimatopmødet i Polen sluttede i lørdags, et døgn forsinket, med en fælles aftale med et sæt regler for implementeringen af Parisaftalen. En succes ifølge arrangørerne, mens klimaaktivisterne er knap så overbeviste.

Præsident for COP24, Michał Kurtyka (hoppende i midten) var en glad mand, da den store klimakonference sluttede og Katowicepakken blev fremlagt. Foto: flickr/COP24 Official.

17.12.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Den nye Katowicepakke samler 196 nationer fra hele verden i en fælles akkord, der er ’designet til at operationalisere klimaforandringsagendaen som beskrevet i Parisaftalen’, og som ’vil promovere internationalt samarbejde og opfordre til større ambitioner’, som det hedder.

Fra arrangørens side tøver man ikke med at kalde resultatet af de to ugers konference en succes:

”Når vi skullet tage hensyn til holdninger fra næsten 200 parter, så er det ikke nemt at finde en aftale med så mange aspekter og tekniske forhold. Under de omstændigheder var et hvert skridt fremad en stor præstation. Vi kan være stolte af os selv”, sagde præsident for COP24, Michał Kurtyka, ved konferencens afslutningssession.

Også UNFCCC-chef Patricia Espinosa var tilfreds med resultatet af de to ugers multilaterale anstrengelser. Foto: flickr/COP24 Official.

Fra FN’s side udtrykker UNFCCC’s topchef Patricia Espinosa ligeledes tilfredshed med forhandlingerne og fremtidsudsigterne på baggrund af aftalen.

”De retningslinjer, som delegationerne har arbejdet på dag og nat, er afbalancerede og reflekterer klart, hvordan ansvaret skal fordeles mellem verdens nationer. De inddrager det faktum at landene har forskellige evner og økonomiske og sociale realiteter derhjemme, samtidig med, at de leverer fundamentet for stadigt voksende ambitioner”, siger hun og tilføjer:

”Selvom nogle detaljer stadig skal færdiggøres og forbedres over tid, så er systemet i det store hele på plads”.

Greenpeace: ingen undskyldninger tilbage
En af de knaster, det ikke lykkedes at få høvlet ned, var – som Patricia Espinosa havde forudset – problematikken om den såkaldte Artikel 6, som bl.a. omfatter de ’markedsmekanismer’ (carbon markets), som er fleksible værktøjer, der kan hjælpe de enkelte lande med at nå deres nationale reduktionsmål.

Her var der således stor støtte blandt en række organisationer, virksomheder og lande om regler, der skal undgå såkaldt double-counting, hvor lande kan tælle deres CO2-reduktioner dobbelt i sine regnskaber. Arbejdet på dette punkt vil derfor fortsætte på COP25.

EU’s chefforhandler, klimakommissær Miguel Arias Cañete, lægger ligeledes vægt på den ”velbalancerede aftale”, som han mener er ”fundamental for at skabe grobund for klimahandling på alle planer verden over”, og han takker da også det polske værtskab for ”veludført arbejde”.

Blandt de mange aktivister, der har fulgt forhandlingerne tæt, er holdningerne til aftalen imidlertid mere blandede. Det gælder eksempelvis hos Greenpeace, der ikke ligefrem jubler over Katowicepakken, som man mener er for uambitiøs når det kommer til at hæve de individuelle klimamål.

“Vi har nu reglerne, vi har teknologien, og videnskaben har udstukket den nødvendige kurs, vi som samfund må følge. Der er ingen undskyldninger tilbage. Alligevel har verdens lande ikke kunnet enes om alle at bidrage mere her og nu", siger klimapolitisk rådgiver Jens Mattias Clausen og fortsætter:

“Almindelige mennesker verden over - blandt andet i form af strejkende skolebørn - har krævet handling fra deres politikere. Alligevel ser vi endnu engang en manglende vilje til klart at sige, at man vil gøre, hvad der skal til. Vi ved, at vi har 12 år til at levere drastiske reduktioner i drivhusgasudslippet, og vi har simpelthen ikke tid til at blive ved med at udsætte den nødvendige omstilling eller komme med mere eller mindre vage hensigtserklæringer.”

Glad minister, bekymret forsker
WWF International serverer nogenlunde samme budskab. Leder af organisationens Climate and Energy Practice, Manuel Pulgar-Vidal, anerkender at man i Polen har ”gjort vigtige fremskridt”, men at man samtidig er ’dybt bekymrede’ over manglen på ambitioner fra verdens ledere.

”Det vi har set i Polen afslører en fundamental mangel på forståelse af den nuværende krise fra nogle landes side. Nu har vi bruge for at alle lande forpligter sig til at hæve klimaambitionerne før 2020, fordi alles fremtid er på spil”, siger han.

Den amerikanske klimaorganisation Environmental Defense Fund (EDF) er også kritiske, ikke mindst over den manglende enighed omkring Artikel 6, som man kalder skuffende. NGO’ens Senior Vice President, Climate, Nathaniel Keohane, hæfter sig dog ved, at arbejdet med CO2-markeder vil fortsætte i de 50 områder, herunder EU, Californien og ni andre amerikanske stater, hvor det allerede er i gang.

På den hjemlige scene er klimaminister Lars Chr. Lilleholt godt tilfreds med aftalen.

”Jeg er glad. Det er en historisk aftale. Og det er lykkedes på tværs af de mange forskelle, der i verden mellem de rige og fattige lande. Det er flot, at det er lykkedes. Vi giver Parisaftalen flyvehøjde”, siger han til DR.

At aftalen er en succes rent politisk, mener også klimaforsker og administrerende direktør for Nansen Centret i Bergen i Norge, Sebastian Mernild. Ud fra et forskningsmæssigt synspunkt er tonen imidlertid en anden.

”Det man er blevet enige om, er ikke tilstrækkeligt for at holde temperaturstigningerne til under to grader. Faktisk vil man lande et sted mellem 3-4 graders stigning i 2100”, siger Sebastian Mernild til Politiken.

Læs også: Konference i København skal vise synergierne mellem bæredygtig udvikling og Parisaftalen

På lederplan hæfter samme avis sig dog ved det positive i, at man i det hele taget nåede frem til en aftale, og at USA er med ombord, på trods af præsident Trumps velkendte holdning til klimaforandringerne og hans intention om at trække sit land ud af Parisaftalen.

COP25 skal afvikles i Chile i december 2019.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J