Oxfam IBIS vil have stoppet medicinalfirmaers brug af skattely efter afsløring
Rapport løfter sløret for multinationale medicinalfirmaers metoder til at undgå at betale skat. Ifølge Oxfam koster det syv lande i Latinamerika og Asien over 700 mio kroner om året i tabte skatteindtægter. Organisationen opfordrer til at styrke virksomhedernes såkaldte land-for-land rapportering.
Pfizer, Merck, Johnson & Johnson og Abbott er navnene på fire af verdens største medicinalvirksomheder. Det er dog ikke det eneste, som de har til fælles.
I en ny rapport fra Oxfam IBIS peges der således på, at de alle gemmer store dele af deres overskud i skattely og beholder på den måde op mod 25 milliarder kroner årligt, som ellers skulle have været betalt i skat. Den praksis betyder ifølge Oxfam Ibis, at de medvirker til at øge den globale ulighed. Det skriver Globalnyt.
Læs også: EU udpeger nye skattely på ny sortliste
”Det er enten et besynderligt tilfælde eller - mere sandsynligt - en øvelse for at minimere deres skatteregning", siger Oxfam IBIS’ skatteekspert, Christian Hallum, der på den baggrund ser et behov for at ændre lovgivning på området.
”Den finte, som beskrives i rapporten er kun mulig, fordi virksomheder i dag helt lovligt kan sløre, hvor de har deres aktiviteter, og hvor de betaler deres skat. Det skal vi lave om ved at kræve, at multinationale selskaber offentligt skal aflægge et regnskab for hvert land, de er til stede i", siger Christian Hallum til Globalnyt.
Princippet hedder offentlig land-for-land rapportering og er lige nu til forhandling i EU. Danmark har flere gange gået forrest i kampen mod skattely, og nu opfordrer Christian Hallum til, at man sætter alt ind for at få vedtaget de nye regler.
”Det vil være et stort og vigtigt skridt i kampen mod den kapitalflugt, der skønnes at koste verdens udviklingslande 1.000 milliarder hvert eneste år – penge som kunne redde menneskeliv og skabe vækst og velfærd".
Store overskud i lande kendt som skattely
Rapporten ”Ulighed på Recept”, som Oxfam IBIS netop har offentliggjort, og som altså afslører Pfizer, Merck, Johnson & Johnson og Abbotts skattepraksis, gennemgår virksomhedernes regnskaber i årene fra 2013 til 2015 og viser, at virksomhederne rapporterer påfaldende beskedne overskud (5-7 procent) i lande med almindelige skattesatser, men de har langt større overskud (31 procent) i lande, der er kendte skattely.
”Når multinationale virksomheder mindsker deres skat, øger de den globale ulighed, og det er de fattigste der lider mest. Det er tragisk, at der stadig er steder i verden, hvor forældre mangler basal lægehjælp til deres børn, eller hvor familier må vælge mellem mad eller livsvigtig medicin. Endnu værre er det, at medicinalvirksomheder selv bidrager til denne tragedie ved at drive virksomhed, som de gør", siger Christian Hallum til Globalnyt.
Læs også: OECD-lande går i kødet på skatteunddragelse
I rapporten går man ud fra, at der er tale om kreativ bogføring og ikke tilfældigheder. Det anslås, at Danmark alene ville have modtaget 138 millioner flere skattekroner fra de fire selskaber, hvis de havde betalt skat af det reelle overskud i Danmark, ligesom at de syv lande, der indgår i undersøgelsen - Chile, Colombia, Ecuador, Indien, Pakistan, Peru og Thailand - ville havde fået 722 millioner kroner mere ind i skat hvert eneste år.
- JMA